Kent mimarisi içerisinde değişime uğramış yapılar ve nesnelerin resimsel yüzeylerde plastik çözümlemeleri
Plastic analysis of changed objects and structure in urban architecture on pictorial surfaces
  1. Tez No: 625291
  2. Yazar: NURULLAH BORÇİN
  3. Danışmanlar: PROF. ZAKİR AZİZOV
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Kent, Mimari, Atık Nesne, Resim, Urban, Architecture, Waste Object, Picture
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
Toprağın ilk keşfedildiği tarihlerden bu yana oluşumunu hızla sürdürmeye devam eden kentlerin, içinde barındırdığı dinamizminden yola çıkılarak değişen yapılar ve nesnelerin bireyler üzerindeki etkisi ve resim sanatına yansıması, bu araştırmada açıklanmaya çalışılmıştır. Bu araştırmada, resim sanatı sürecindeki dönemlerin koşulları gözetilerek incelenen kent imgesinin bazen resimde geri planda, bazen sosyo-kültürel ve politik durumlara bağlı olarak yer edinmesi; kimi zaman estetikliğinin yansıtılmak istenmesi, kimi zaman ise vurgulanmak istenen ifadede sembolik önem taşıması gibi eserlerde yer alma sebepleri detaylı bir şekilde irdelenmiştir. Tezin birinci bölümünde, araştırmanın genel konusuna kısa bir şekilde değinilmiş ve problem durumu, amaç, önem, yöntem, sayıltılar, sınırlılıklar ve tanımlar gibi alt başlıklara yer verilmiştir. Tezin ikinci bölümünde, kent kavramının tanımı ve ortaya çıkışına dair bilgiler verilerek kentleşmeyi meydana getiren sanayi devrimi, öncesi ve sonrası şeklinde sosyo-kültürel etkileri çerçevesinde incelenmiştir. Tezin üçüncü bölümünde, kentlerin sanata olan etkileri, sanatçı ve eserlere yönelik yansıma biçimleri irdelenmiştir. Kentleşmenin etkisinin hızla görüldüğü 19. ve 20. yüzyıl ile başlangıç gösteren ve günümüzde de bu durumun oluşturduğu plansız kent yapılarının resim sanatına yansıdığı görselleri ele alınarak detaylı bir şekilde incelenmiştir. Tezin dördüncü bölümünde ise“Araştırma Doğrultusunda Oluşturulan Uygulamaların Çözümlemeleri”adlı başlık altında yapılan on yedi adet resim ile elde edilen veriler arasında bağlantı kurularak çözümlemelere gidilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This research examines the effects of objects that change within the city and the reflections on art of painting which is formed by the dynamism of the cities that have continued to form rapidly since the first discovery of the soil has been tried to explain. In this research, the image of the city, examined considering the conditions of the period of art of painting, is occasionally based on the background, sometimes socio-cultural and political situations; the reasons for taking part in the works such as being sometimes wanted to be reflected in aesthetics and sometimes having symbolic importance in the expression that is wanted to be emphasized were examined in detail. In the first part of the thesis, the general subject of the research is briefly mentioned, and subheadings such as problem situation, purpose, importance, method, assumptions, limitations and definitions are given. In the second part of this thesis, the information about the definition and emergence of the concept of city is given, and the industrial revolution that constitutes urbanization is examined within the framework of socio-cultural effects in the form of before and after. In the third part of this thesis, the effects of cities on art, the reflection forms towards artists and works are inspected. The visuals of unplanned urban structures, which started in the 19th and 20th centuries, where the impact of urbanization was rapidly identified and that are still in existence today, have been examined in detail. In the fourth part of the thesis, seventeen paintings made under the title of“Analyzes of Applications Created in the Line of Research”is tried to be linked to the data obtained by analyzing the pictures.