Acil servise kronik obstruktif akciğer hastalığı akut alevlenme ile gelen hastalarda ilk tedavi olarak uygulanan 2 non-invaziv ventilasyon modunun continuous positive airway pressure (CPAP) ve bilevel positive airway pressure (BİPAP) etkinliğinin karşılaştırılması
- Tez No: 625553
- Danışmanlar: UZMAN SERHAT AKAY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: KOAH akut alevlenme, NIMV tedavisi, CPAP, BiPAP, COPD exacerbation, NIVM treatment, CPAP, BiPAP
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Bozyaka Eğt. ve Arş. Hast.
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
AMAÇ: Bu çalışmada Acil Servise, Kronik Obstruktif Akciğer Hastalığı akut alevlenme ile gelen hastalarda ilk tedavi olarak uygulanan 2 non-invaziv ventilasyon modunun (Continous Positive Airway Pressure (CPAP) ve Bilevel Positive Airway Pressure (BiPAP) ) hastaneye yatış, sağ kalım, taburculuk üzerinde etkinliğinin karşılaştırılmasını amaçladık. GEREÇ ve YÖNTEM: Çalışmamıza T.C. Sağlık Bakanlığı Sağlık Bilimleri Üniversitesi İzmir Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Tıp Kliniği'ne 1 Kasım 2019 – 31 Mart 2020 tarihleri arasında kronik obstruktif akciğer hastalığı (KOAH) alevlenmesi ile gelen hastalarda prospektif olarak 2 Non-Invaziv Ventilasyon Modu (NIVM) olan CPAP) ve Bi-Level Poisitive Airway Pressure (BiPAP) modlarının hastalara etkileri karşılaştırıldı. Hastaların KOAH alevlenme kriterleri ve tedavisi“Türk Toraks Derneği'nin GOLD Kronik Obstruktif Akciğer Hastalığı (KOAH) Raporuna Bakış 2017”uzlaşı raporuna göre tanımlandı ve uygulandı. BULGULAR: Çalışmamızda CPAP uygulanan hastaların %12.5'i entübe edilmiş, %43.8'ünün tekrarlayan NIVM ihtiyacı olmuş ve %25 'inde hastane içi mortalite gelişmiştir. BiPAP uygulanan hastalarda ise entübasyon oranı %30.6, tekrarlayan NIVM ihtiyacı %11.1 ve hastane içi mortalite oranı %30.6 olarak görülmüştür. Çalışmamızda karşılaştırılan iki NIMV modunun hastaların arteriel kan gazı değerleri (pH, PaO2, PaCO2, SO2), hastaneye yatış oranları ve mortalite oranları üzerinde yaptığı değişiklikler arasında istatistiksel bir fark bulunmamıştır. Yani akut atak ile Acil Servis'e başvuran KOAH hastalarına NIMV uygulanacağı durumlarda her iki tedavi yönteminin (CPAP veya BiPAP) istatistiksel olarak birbirine üstünlüğü saptanmamış olup, hastaların kliniğinde ve sonlanımında farklılık görülmemiştir. SONUÇ: Acil Servise gelen KOAH akut alevlenmesi olan hastalarda uygulanacak NIMV tedavisinin CPAP veya BiPAP olmasının hasta arteriyel kan gazı değerleri, hastane içi mortalite, taburculuk, hastane yatış oranları üzerinde anlamlı bir fark oluşturmadığını göstermiş bulunmaktayız.
Özet (Çeviri)
AIM: In this study, it was aimed to compare two non-invasive ventilation modes ( Continous Positive Airway Pressure (CPAP) and Bilevel Positive Airway Pressure (BiPAP)), as an initial treatment in patients with acute exacerbation of Choronic Obstructive Pulmonary Disease in the Emergency Department, effectiveness on hospitalization, mortality and time of discharge. MATERIALS AND METHODS: In our study, patients who came to the T.C. Ministry of Health Health Sciences University, Bozyaka Training and Research Hospital Emergency Medicine Clinic between November 1, 2019, and March 31, 2020, with exacerbation of chronic obstructive pulmonary disease (COPD) were taken prospectively and the effects of 2 Non-Invasive Ventilation Modes (NIVM) and Bi-Level Poisitive Airway Pressure (BiPAP) modes to patients were compared. COPD exacerbation criteria and treatment of the patients were defined and applied according to the consensus report of“Turkish Thoracic Society GOLD Chronic Obstructive Pulmonary Disease (COPD) Report 2017”. RESULTS: In our study, 12.5% of patients who underwent CPAP were intubated, 43.8% of them had recurrent NIVM and 25% of them developed in-hospital mortality. In patients underwent BiPAP, the intubation rate was 30.6%, the need for recurrent NIVM was 11.1%, and the in-hospital mortality rate was 30.6%. There was no statistical difference between the two NIMV modes compared in our study on the changes in patients' arterial blood gas values (pH, PaO2, PaCO2, SO2), hospitalization rates and mortality rates. In other words, in cases where NIMV will be applied to COPD patients admitted to the Emergency Department with an acute attack, both treatment methods (CPAP or BiPAP) were not statistically superior to each other and there was no difference in the clinic and outcome of the patients. CONCLUSION: We have shown that the fact that the NIMV treatment to be applied in patients with acute exacerbation of COPD coming to the Emergency Department is CPAP or BiPAP does not make a significant difference in patient arterial blood gas values, in-hospital mortality, discharge, hospitalization rates.