Kur'an-ı Kerim'de temkin üslubu
The Quran's metod of temkîn
  1. Tez No: 625558
  2. Yazar: AMMAR NATOUF
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZÜLFİKAR DURMUŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Temkîn, İfhâm, Sebeb-iNüzûl, Mekkî, Medenî, Mana, Beyan, Uslubu'l-Kur'ân, Temkîn, Understanding, Sebeb-i Nüzûl, Diagnosis, nthropomorphism, Meaning, Clarification.Uslûb al-Qur'ân
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Çalışmanın konusu,Üslubu'l-Kur'an çerçevesinde temkin uslubuna yöneliktir. Araştırmamız; giriş ve üç bölümden oluşmaktadır. Girişte temkin kavramının anlamları, çeşitleri ve kullanılan alanları araştırdık. Birinci bölümde; bu kelimelerin aslı, Kur'an'daki anlamı ve ifade ettiği anlam, birbirleri ile olan ilişkilerini ele aldık. Ayrıca bu ıstılahların Kur'an'daki tecsîm ve teşhîsle ilgili konuları ele aldık. İkinci bölümde; bu ıstılahları belagat, beyan ve kullanım metotları, ıstılahların anlam çeşitleri, birbirleri ile olan uyumu, Mekkî ve Medenî ayetler, nüzul sebepleri, Kur'an'daki geçtiği konular, Sûreler ve ayetler arasındaki münasebetleri açıkladık. Üçüncü bölümde ise; temkîn yöntemlerinin Kur'an inşasındaki sesler ve bu sesler arasındaki uyumu ayrıca hazfve zikrkonularını açıkladık. Son olarak da araştırmadaki vardığımız sonuçları açıkladık.
Özet (Çeviri)
The subject of the study is to understand the terms used in the Qur'an. These word are the concepts mentioned in the Arabic literature and by the scholars of the Qur'an, but not explained. Our study consists of introduction and thre parts. In the introduction, we investigated the meanings, types and fields of these reforms. In the first part, I deal with the origins of those words, their meaning in the Qur'an and the meaning they express in dictionary and their relations with each other. We also discuss those concepts in the Qur'an in terms of tajsîm and tashhîs. In the second part, I explain the followings: the rhetoric of those concepts, the method of their usage, the harmony between them, types of their meaning, meccan and madanian ones, reasons of their revelation, their subject matters in the Qur'an, the relationship between them and the chapters of the Qur'an. In the third part; I explain the sounds the harmony of the sounds in the construction of the Qur'an by the method of tamkîn and also the concepts of hafz and dhikr. and I put forward the conclusions reached throughout in the dissertation.