İnsan kaynaklarının geliştirilmesine yönelik bir yöntem olarak işyeri koçluğu ve etkileri
Workplace coaching and its effects as a method for human resources development
- Tez No: 625562
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NİYAZİ ERDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Koçluk, Koçluk ve Öğrenme Teorileri, İşyeri Koçluğu, İnsan Kaynakları Gelişimi, Coaching, Coaching and Learning Theories, Workplace Coaching, Human Resources Development
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ufuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu çalışmanın amacı, Türkiye'de işyeri koçluğunun gelişimini ve insan kaynaklarının geliştirilmesinde işyeri koçluk uygulamalarının etkilerini ortaya koymaktır. Bunun için, öncelikle koçluğun kavramsal çerçevesi oluşturulmuş ve koçluk ile öğrenme teorileri arasındaki ilişki incelenmiştir. Sonrasında işyeri koçluğu, teorik ve uluslararası uygulamalar bağlamında incelenmiş ve kavramsal çerçevesi oluşturulmuştur. Araştırmanın devam ettiği dönem içerisinde, Dünya Sağlık Örgütü (WHO), dünyayı etkisi altına alan Covid- 19 salgını nedeniyle“pandemi”ilan etmiştir. Bu araştırmada ayrıca Covid-19 pandemi sürecinin işyeri koçluğuna olası etkileri değerlendirilmiştir. Son bölümde işyeri koçluk uygulamalarından yararlanan 10 şirketin yöneticisi ile görüşülerek; şirketlerin işyeri koçluğu uygulamalarına ilişkin ve işyeri koçluk uygulamalarının insan kaynaklarının gelişimine ilişkin etkileri üzerine bir araştırma gerçekleştirilmiştir. Araştırmadan elde edilen bulgular değerlendirilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, örneklem bazında elde edilen bulgular, Türkiye'de işyeri koçluğunun uluslararası literatüre ve incelenen uluslararası uygulamalara paralel bir gelişim çizdiğini, işyeri koçluğu ile insan kaynakları gelişimi arasında anlamlı bir ilişki olduğunu göstermektedir. Buna göre insan kaynakları, işyeri koçluğu uygulamaları ile desteklenerek geliştirilebilmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to demonsrate the development of workplace coaching in Turkey and to reveal the effects of coaching practice in the development of human resources. Therefore, primarily, the coaching framework has been created and the relationship between coaching and learning theories has been examined conceptually. Thereafter, workplace coaching was theoretically examined and its conceptual framework has been established. During the research period, because of the Covid-19 outbreak that affects all around the World, The World Health Organization (WHO) declared that the coronavirus crisis is a“pandemic.”In addition, the effects of Covid-19 pandemic on workplace coaching has been examined in this study. In the last part, a research has been carried out on workplace coaching practices of companies and the effects of workplace coaching practices on the development of human resources by interviewing the managers of 10 companies benefiting from workplace coaching practices. Findings obtained from the research were evaluated. According to the research results, findings obtained on the basis of sample show that, the workplace coaching in Turkey draws a parallel development to the international literatür and a significant relationship is found between human resources and workplace coaching. Hence, human resources can be developed by supporting workplace coaching practices.