Impact of CEO duality on firm finanical performance Impact of corporate governance practices on firm performance an analysis on selective sectors from fortune 500 companies from the year 2017 - 2018
Ceo dualitesinin şirketin finansal perfromansına etkisi stratejik etkiler ve finansal performans üzerindeki etkisi Fortune 500 şirketlerinden seçici sektörler üzerine bir analiz, 2017 - 2018
- Tez No: 625561
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ANIL DİVARCI ÇAKMAKLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Birleşik fonksiyon, Kurumsal Yönetişim, yönetim teorisi, Liderlik Yapısı Firma Değerlemesi, Lider Bağımsız Direktör (LID), vekille yönetme teorisi, Combined function, Corporate Governance, stewardship theory, Leadership Structure Firm Valuation, Lead Independent Director (LID), Agency theory
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Şehir Üniversitesi
- Enstitü: İşletme Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Bu araştırmanın amacı, kurumsal liderlik yapısının finansal performans üzerindeki etkisini anlamak ve araştırmaktır. ABD ile karşılaştırıldığında, dünyadaki çoğu ülkede CEO ve başkan fonksiyonlarının ayrılması yaygındır. Enron, Worldcom gibi skandalların ışığında, Kurumsal yönetim uygulamaları, özellikle yönetim kurulunun CEO üzerindeki dengeyi kontrol etmedeki rolünü giderek daha önemli hale getirmiştir. Konuyla ilgili yapılan önceki araştırmalar, ayrı veya birleşik işlevleri olan farklı firmalar arasında değerlemede sistematik veya önemli bir fark olduğuna dair doğrudan bir kanıt bulunmadığını göstermektedir. Bu araştırmanın amacı, kurumsal liderlik yapısının firma düzeyinde kurumsal yönetim yapısı ile ilgili olup olmadığını araştırmak ve bu yapının firma finansal performansı üzerindeki etkisini ve aynı zamanda yönetişim yapısı ile yönetimsel pay arasındaki ilişkiyi anlamaktır. Araştırmada ROA, ROE, ROIC gibi değişkenler kullanılırken, dualite, yönetim kurulu büyüklüğü, şirket yaşı ve bağımsız Yönetim Kurulu sayısı bağımsız değişkenler olarak kullanılmıştır. Temel teşkil eden nedenlerden bazıları, iki işlevin daha yüksek teşvik yaratması doğrultusunda azalan vekille yönetme maliyetleridir. Sonuçlar, dualite ile şirketin performansı arasında negatif bir ilişki olduğunu belirlemiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to understand and investigate the impact of corporate leadership structure on firm's financial performance. In comparison to the U.S, a separation exists between the role of CEO and chairman in most countries around the world. In the light of corporate scandals like Enron, Worldcom, Healthsouth, and Freddie Mac, Corporate governance practices became a topic of interest for both researchers and corporate governance experts. The emphasis has always been on the board to ensure a check and balance on the CEO for effective oversight over firms operations. Some previous researches conducted on the subject matter showed that there is no direct evidence that there is any systematic or significant difference in valuation between different firms with a separate or combined function. The objective of this research was to investigate the impact of corporate leadership structure on firm financial performance as well as to understand the relationship between the governance structure and managerial shareholding. The study employed variables like ROA, ROE,ROIC while duality, size of the board of directors ,Age of the company, Board composition, audit committee and number of Independent Directors are used as independent variables. Some of the underlying reasons are the agency costs which are mitigated through higher incentive alignment of the two functions. The results determine that there is a negative relationship between duality and company's performance.