Almanya ve Hollanda'da Türk göçmen çocuklarının eğitimi
Education of Turkish immigrant childrens education in Germany and Netherlands
  1. Tez No: 625619
  2. Yazar: EBRU KIR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İRFAN ERDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Sosyoloji, Education and Training, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: eğitim, hukuk, göçmen, Türk, çocuklar, dil, din, kültür, Almanya, Hollanda, edcuation, education, law, immigrant, Turkish, children, language, religion, culture, Germany, Netherlands
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Avrupa Birliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 231
Özet
Bu çalışma, Almanya ve Hollanda'daki göçmen işçi kökenin sahip Türk çocukların eğitimine odaklanmaktadır. 1960'lı yıllardan itibaren Türkiye'den ilk önce Almanya'ya, sonraları ise Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri ileikili anlaşmalar çerçevesince işçi gönderilmiştir. Bu şekilde başlayan süreç halen farklı açılardan devam etmektedir. Bu süreçte en dikkat çeken konulardan biri o ülkelere gidenler ve çocuklarının eğitimdir. Almanya ve Hollanda'da bulunan, göçmen işçi ailesi kökenli Türk çocukların eğitimi hakkında, eğitim ve eğitim hukuku çerçevesince bir bakış gerçekleştirilmeye çalışılmıştır.Bunun için de, Almanya ve Hollanda'da çocukları eğitim sürecine dâhil olan ebeveynlerle görüşmeler yapılmıştır.Bu görüşmelerden elde edilen bulgular değerlendirilmiş; ardından Almanya ve Hollanda karşılıklı incelenmeye çalışılmıştır. Bu karşılaştırma neticesinde bir değerlendirme yapılmaya gayret edilmektedir. İlk bölümde, araştırma ve araştırmanın amacı hakkında genel bilgi verilmektedir. İkinci bölümde kuram çerçeve, eğitim hukuku ve Almanya ve Hollanda'daki göçmen kökenli Türk çocuklarının eğitimi açısından yer almaktadır. Üçüncü bölüm, araştırmanın tekniği konusunda bilgi sunarken; dördüncü bölüm ise nitel araştırma neticesinde ortaya çıkan bulguların kuram çerçeveye göre derlenmesinden ve Almanya- Hollanda karşılaştırmasından oluşmaktadır. Son bölümde ise bütün yazılanları ve bulgular ışığında bir değerlendirme yapılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This resarch focuses education of Turkish immigrant childrens education in Germany and Netherlands. Since 1960s, Türkiye sent the workers to European countries. Firstly workers went to Germany at 1960's and after they went Netherlands at 1964. In this way, process started. That situation cause a lot of issues. Thus workers and their childrens became important issue. In this study wants the look education of Turkish children who has immigrant origin and live in Germany or Netherlans. Research will focuses this issue in thecontext of education law and immigrant childrens education. For this reason, researcher interviewed with parents whose children origin of Turkish immigrant and inside education system in Germany and Netherlands. After that, the study results disccused under the education law and compared two countries. In the first section, general information about the research and the purposes of research is given. In second part, the framework is set in the terms of educational law and the education of Turkish children of immigrant background in Germany and the Netherlands. The third section provides information about the research technique; the fourth part has got analysis of data, discussion of findings which is taken with quantative methods and comparasion of Germany and Netherlands. In the last section, evaluation is tried.