Pediatrik keratokonus olgularında kontakt lens uygulaması sonuçları
- Tez No: 625628
- Danışmanlar: PROF. DR. MUHİTTİN TAŞKAPILI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: keratokonus, kontakt lens, pediatrik, keratoconus, contact lens, pediatric
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Beyoğlu Göz Eğitim Ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Amaç: Keratokonus tanısı almış ve 18 yaş altında kontakt lens birimine yönlendirilen hastaların kontakt lens özelliklerini, kullanım durumlarını ve nedenlerini incelemek. Gereç ve Yöntem: 2013-2018 yılları arasında hastaneminizin Kontakt Lens birimine başvuran keratokonus hastalarının dosyaları retrospektif olarak incelenmiş ve 18 yaş ve altında olan, oküler cerrahi geçirmemiş hastalar dahil edilmiştir. Hastaların ilk muayene ve takip muayenelerindeki (6. ay, 1. yıl, final) klinik özellikleri, kontakt lens muayene bulguları, kontakt lens kullanım durumları ve nedenleri, komplikasyonları not edildi ve değerlendirildi. Bulgular: Çalışmaya 200 hastanın 378 gözü dahil edildi. Hastaların yaş ortalaması 16,36 ± 1,49 yıldı. İlk muayenede gözlerin 51'ine (%13,5) kontakt lens denemesi yapılmadığı, 116'sına (%30,7) kontakt lens denemesi yapılmasına rağmen hasta önerilen kontakt lensi almadığı ve 209'u ise (%55,3) önerilen kontakt lensi satın aldığı görüldü. Silikon hidrojel yumuşak kontakt lens önerilen gözlerin %74'ü, Toris-K lens önerilen gözlerin %63,6'sı, Rose-K lens önerilen gözlerin %58,3'ü, diğer sert gaz geçirgen kontakt lens önerilen gözlerin ise %42,3'ü bu lens reçetesini almıştır. Lens denemesi bile yapılmamasının en sık sebebi (%37,2) detaylı bilgilendirme sonrası hastanın lensi kullanamayacağına karar vermesi, lens denemesi yapılıp reçetesi verilen hastalarda ise bu reçeteye almamadaki en sık sebep (%42,2) maddi nedenlerdi. Hastaların hiçbirinde görmeyi etkileyen ciddi komplikasyon görülmedi. Sonuç: Pediatrik keratakonus hastalarında kontakt lens kullanımı sürdürülebilir, etkili ve güvenli bir yöntemdir. Yumuşak kontakt lensler özellikle çocuk yaş grubunda daha fazla tercih edilebilir. Kontakt lens ile görme seviyesinin gözlükten daha yüksek olduğu keratokonus olgularında, çocuk yaşta kontakt lens verilmesinden çekinilmemeli ancak her hastalık ve tedavide olduğu gibi hastalar detaylı bilgilendirilmeli ve düzenli kontrole devam edilmelidir.
Özet (Çeviri)
Purpose: To evaluate the contact lens characteristics, continuation and the motivations of keratoconus patients under 18 years of age Material and Method: The records of keratoconus patients who applied to our Contact Lens division between the years of 2013 and 2018 were retrospectively reviewed and the patients who were under 18 years of age and did not have ocular surgery history were included in this study. The clinical characteristics, contact lens information, continuation status and motivations, and complications at first and following examinations (6th month, 1st year and final) were noted and assessed. Results: Three hundred and seventy-eight eyes of 200 patients were included. Mean age was 16,36 ± 1,49 years. At first examination, 51 (13.5%) of the eyes did not receive contact lens trial, 116 of the eyes (30.7%) did not buy the prescribed the lens after successful lens trial and 209 of the eyes (55.3%) bought the prescribed lens. Seventy four percent of prescribed silicon hydrogel contact lenses, 63.6% of Toris-K, 58.3% of Rose-K and 42.3% of rigid gas permeable lenses were bought by the patients. The most common reason for not performing a contact lens trial was patient encouragement after detailed briefing about contact lens usage (37.2%), and the most common reason for not buying the suggested contact lens prescription after successful trial was financial status (42.4%). None of the patients had serious complication affecting visual acuity. Conclusion: Contact lens usage of pediatric keratoconus patients is sustainable, effective and safe method. Soft contact lenses might also be considered as a good alternative, especially in pediatric age group. Since the visual acuity with contact lenses are higher than with spectacles, practitioners should not be discouraged by prescribing lenses to pediatric age group, however as in every treatment and disease, patients should be meticulously briefed and closely monitored.