Göğüs ağrısı nedeniyle acil servise başvuran hastalarda adapt skorunun etkinliğinin ve güvenirliğinin değerlendirilmesi: Prospektif gözlemsel çalışma
Evaluation of the effectiveness and reliability of adapt score in patients who admitted to emergency service: S prospective observation
- Tez No: 625693
- Danışmanlar: PROF. DR. SERKAN YILMAZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: göğüs ağrısı, risk skorlaması, ADAPT, HEART, erken taburculuk, chest pain, risk scores, ADAPT, HEART, early discharge
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Giriş ve amaç: Göğüs ağrısı, tüm dünyada acil servislere en sık başvuru nedenlerinden bir tanesidir. Bu hastalar için acil serviste risk skorlamaları kullanılırç Kullanılan risk skorlama sistemlerinden bir tanesi de ADAPT protokolüdür. ADAPT protokolü, 0 ve 2. saat sensitif olmayan kardiyak troponin, EKG ve TIMI skorlamasının birlikte kullanıldığı, acil servise göğüs ağrısı ile başvuran hastaların erken taburculuğu için kullanılan bir kardiyak risk belirleme protokolüdür. Bu çalışma ile ADAPT protokolünü yüksek duyarlı troponin I ile değerlendirerek, bu protokolün etkinliğini, güvenilirliğini ve hastaların 30 günlük majör kardiyak kötü sonlanımı değerlendirdik. Materyal ve Metot: 3. basamak bir üniversite hastanesinin acil servisinde kalp yetmezliği ile tedavi edilen erişkin hastalar çalışmaya dahil edildi. 0.-20.-40.-60.-120. dakikalarda 12 derivasyonlu EKG çekimi yapıldı, 0. ve 2. Saat yüksek duyarlıklı troponin için kan alındı ve ADAPT protokolüne bakıldı. Hastalar düşük,orta ve yüksek risk olarak sınıflandırıldı. Çalışmaya alınan hastalar 30 gün sonra aranarak MACE açısından değerlendirildi. HEART skoru ile karşılaştırıldı. Bulgular:Çalışmaya 204 hasta alındı. Labarotuvar verilerini incelediğimizde ise kreatin, 0 ve 2.saat HsTn-I değeri yükseklikleri MACE gelişimi açısından anlamlı olarak bulduk. TIMI skoru 0, normal EKG ve normal HsTn-I sonuçları ile elde edilen, düşük, ADAPT=0, risk skoru en yüksek sensitiviteye sahip olduğu bulduk. Düşük ADAPT risk faktörü ile Düşük HEART skoru sensitivite oranları arasındaki fark %5.6 (GA: -13.7-27.4), olarak bulundu ve istatistiksel olarak anlamlı değildi (p: 0.99). Sonuç: Göğüs ağrısı nedeniyle acil servise başvuran hastalarda ADAPT skorunun etkinliğinin ve güvenilirliğini araştırdığımız çalışmamızda, hesaplanan ADAPT skoru ile düşük riskli (TIMI=0, HsTnI ve EKG normal) olan hastaların güvenli ve erken taburcu edilebilineceğini, bu hastalarda HEART skoru ve ADAPT skorunun kötü kardiyak olay öngörme açısından karşılaştırılmasında ADAPT skorunun HEART skoruna göre daha hassas olduğunu bulduk.
Özet (Çeviri)
Background and Aim: Chest pain is one of the most common reasons to apply to emergency services all over the world. For these patients, risk scores are used in the emergency room. One of the risk scoring systems is the ADAPT protocol. ADAPT protocol is a cardiac risk determination protocol used for the early discharge of patients admitted to the emergency department with chest pain using 0 and 2 hours of non-sensitive cardiac troponin, ECG and TIMI scoring. With this study, we evaluated the ADAPT protocol with highly sensitive troponin I and evaluated the efficacy, reliability, and 30-day major adverse cardiac eventS of patients. Material and Method: Adult patients treated with heart failure in the emergency room of a tertiary university hospital were included in the study. At 0, 20, 40, 60, 120. minutes, 12-lead ECG was performed, blood was collected for 0 and 2 hours high sensitivity troponin and ADAPT protocol was examined. The patients were classified as low, medium and high risk. The patients included in the study were called after 30 days and evaluated for MACE. It was compared with the HEART score. Results: 204 patients were included in the study. When we examined the laboratory data, we found that creatine, 0 and 2 hour HsTn-I elevation levels were significant in terms of MACE development. We found that the TIMI score was 0, the low risk score obtained with normal ECG and normal HsTn-I results had the highest sensitivity. The difference between the low ADAPT risk factor and Low HEART score sensitivity rates was 5.6% (GA: -13.7-27.4), and was not statistically significant (p: 0.99). Conclusion: In our study where we investigated the efficacy and reliability of the ADAPT score in patients admitted to the emergency department due to chest pain, it was possible that the patients with low risk (TIMI = 0, HsTnI and ECG normal) can be safely and early discharged with the calculated ADAPT score, HEART score. We found that ADAPT score was more sensitive than HEART score in comparison of incident prediction.