Etkinlik yönetimi ve sosyal ağ verileri ile etkinlik analizi Rock'n Coke Festivali'nin Twitter verileri ile duygu analizi örneği
Event management and event analysis with social networking data example of sentiment analysis with Rock'n Coke Festival's Twitter data
- Tez No: 625749
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLFİDAN BARIŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İletişim Bilimleri, İşletme, Communication Sciences, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Etkinlik, Festival, Etkinlik tüketicisi, Twitter, Duygu analizi, Event, Festival, Event consumer, Twitter, Sentiment analysis
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Pazarlama Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Günümüz tüketicisi için sosyal medya araçlarının kullanımı vazgeçilmez bir hal almıştır. Tüketiciler ihtiyaç ve beklentilerini sosyal medya üzerinden özgür bir şekilde dile getirmektedir. Sosyal medya, tüketicilerin bilgiye ulaşma, haberleşme, eğlenme, kendini ifade etme ve sosyalleşme biçimlerini etkilemektedir. Bu sebep ile markaların sosyal medyayı takip etmeleri gerekmektedir. Sosyal medyanın eğlendirici, bilgilendirici ve paylaşımcı yönleri, tüketicilerileri motive ederken etkinlik sahibi marka için de önemli bir tanıtım ve etkinlik yönetimi aracıdır. Tüketicilerin sosyal medyada yaptıkları olumlu olumsuz yorumlar tüketicilerin markaya ilişkin algılarında belirleyici bir etki oluşturmaktadır. Sosyal medya araçlarından biri olan Twitter, tüketicileri aynı konu hakkında konuşmak üzere birleştirmektedir. Burada, düşüncelerini ve ortak ilgi alanlarını paylaşan tüketiciler markalar için işlenmemiş bir data, bir başka deyişle bilgi kaynağı, oluşturmaktadır. Bu araştırma, tekinlik yönetiminde sosyal ağlarda sunulan işlenmemiş datanın kullanılması ve Rock'n Coke Festivali hakkında atılan tweet'lerin duygu analizi ile yorumlanması üzerinedir. Tez dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde etkinlik kavramı, etkinlik türleri, etkinlik paydaşları açıklanmıştır. İkinci bölüm, etkinlik yönetimi ile ilgilidir. Üçüncü bölüm Rock'n Coke Festivali'nin Twitter verileri ile duygu analizini (sentiment analizi) ve yorumlanmasını, dördüncü bölüm ise sonuç kısmını içermektedir. Duygu analizi kısmında elde edilen veriler, atılan tweet'ler üzerinden pozitif, negatif ve nötr olarak incelenmiş ve duygu analizine tabii tutulmuştur. Atılan tweet'lerin oranlarında tespit edilen negatif etkinin sebepleri açıklanmaya çalışılmıştır. Bu araştırmadan elde edilen sonuçların, yapılan etkinliğin yönetimsel sürecinin önemi, markanın hedef kitlesi olan gençlik ile kurmayı arzuladığı iletişimi ve etkinlik tüketicilerinin bir sosyal medya aracı olan Twitter'ı kulllanarak ilettiği mesajların önemi konusunda önemli çıkarımlarda bulunduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The use of social media tools for today's consumer has become indispensable. Consumers express their needs and expectations freely through social media. Social media affects consumers' access to information, communication, entertainment, self-expression and socialization. For this reason, brands should follow social media. The entertaining, informative and sharing aspects of social media are an important means of promotion for the owner of the event; while motivating consumers. Positive negative comments of consumers on social media have a decisive impact on consumers' perceptions about brands. Twitter, a social media tool, connects consumers to talk about the same topic. Here, consumers who share their thoughts and common interests form raw data (big data) for brands. This research is about the interpretation of the tweets about the Rock'n Coke Festival by sentiment analysis. The thesis consists of four sections. In the first section, the concept of event, types of events, stakeholders of events are explained. The second section is about event management. The third section describes the sentiment analysis of the Rock'n Coke Festival with Twitter data. The fourth section is conclusion. The data obtained were analyzed on the basis of being positive, negative and neutral by using the tweets that were tweeted about the Rock'n Coke Festival and they were subjected to sentiment analysis. The reasons of the negative effect on the rates of tweets entered were explained. The results obtained from this research have made important implications for the importance of the administrative process of the event, the communication that the brand wants to establish with the young generation who are the target audience, and the use of Twitter, the social media tool of the activity consumer.