Moğollar ve Nizari ismaililerinin İran'daki hâkimiyetinin sonu
End of the dominance of Mongols and Nizari İsmailis in Iran
  1. Tez No: 625873
  2. Yazar: GÜLŞEN YILMAZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA AKKUŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Hasan Sabbah, Mongols, Alamut, Bâtıni, Iran, Castle, Nizari
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Alamut Nizari İsmaililiği, Hasan Sabbah'ın öncülüğünde 1090 yılında başlamış, genişleyerek 1256 yılına kadar Selçuklu Devleti'nden bağımsız bir şekilde varlığını sürdürmüştür. Bâtınilerin yüz altmışaltı yıl İran'da yaptıkları faaliyetler, hem Selçuklu Devleti'ni hem de Harzemşahları yıllarca zor durumda bırakmıştır. Selçuklu Devleti'nde yaşanan iç karışıklıklar Bâtınilerin işine yaramış ve suikastlarla Selçuklu Devleti'nin üzerine gitmiştir. Bu bölgede bir terör devleti oluşturan Batıniler, İran, Horasan ve Selçuklu coğrafyasında yıllarca terör faaliyetleri yürütmüşlerdir. Bir taraftan daileri ile insanları dinlerine davet eden Bâtıniler, bir taraftan da halka korku salarak, fedaileri ile devletlerin gözünü korkutmaya çalışmışlardır. 1256 yılına kadar İran'da bir şekilde ayakta kalan Bâtınilerin kalelerini Moğollar istila ederek yıkmışlar ve bu bölgede Nizari İsmaili varlığına son vermişlerdir. Anahtar Kelime: Hasan Sabbah, Moğollar, Alamut, Bâtıni, İran, Kale, Nizari
Özet (Çeviri)
Alamut Nizari İsmailism began in 1090 under the leadership of Hasan Sabbah, expanded until 1256 and continued its existence independently of the Seljuk State. The activities carried out by the Bâtınis in Iran for a hundred and sixty-six years left both the Seljuk State and the Harzemşah in a difficult position for years. The internal turmoil in the Seljuk State worked for the Bâtınis and advanced on the Seljuk State with assassinations. The Bâtınis that formed a state of terror in this region, carried out terrorist activities in Iran, Khorasan and Seljuks for years. On the one hand, the Bâtınis, who invited people to religion with their dais, tried to intimidate the states with their bouncers by spreading fear to the people. The Mongols invaded the castle of The Bâtınis remained staining in Iran until 1256 somehow and destroyed the presence of Nizari Ismaili in this region.