Antioxidant, antimicrobial and cytotoxic activities of different extracts of Pistacia lentiscus
Sakız ağacı (Pistacia lentiscus) bitkisinin sitotoksik, antioksidan ve antimikrobiyal aktivitelerinin araştırılması
- Tez No: 625876
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM BİNGÖL ÖZAKPINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Antioksidan, antimikrobiyal, Pistacia lentiscus, sitotoksisite, Antioxidant, antimicrobial, Pistacia lentiscus, cytotoxicity
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyokimya (Ecz) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Amaç: Pistacia lentiscus l. Avrupa, Fas ve Türkiye'nin Akdeniz'e yakın bölgelerinde geniş bir şekilde yayılmıştır. Bitki, sakız olarak bilinen reçine kısmından dolayı sakız ağacı olarak adlandırılmaktadır. Tıbbi özelliklere sahip olduğundan yüzyıllar boyu çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanıldığı bildirilmiştir. Bu çalışmanın amacı; P. lentiscus sakız ve yapraklarının hekzan, kloroform ve metanol ekstrelerinin sitotoksik, antioksidan ve antimikrobiyal aktivitelerini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Bitkinin yaprak ve sakız kısımlarından elde edilen metanol, kloroform ve hekzan ekstrelerinin MCF-7, HeLa, A549, HT-29 ve PC-3 kanser hücreleri üzerindeki antiproliferatif etkileri ile non-kanserojen embriyonik fare fibroblast (NIH-3T3) hücreleri üzerinde sitotoksik etkisi MTT yöntemiyle belirlendi. Diğer taraftan, ekstrelerin antioksidan aktiviteleri ve toplam fenolik madde konsantrasyonları ölçüldü. Ayrıca, bitki ekstrelerinin uçucu yağları Gaz kromatografisi-Kütle spektrometresinde (GC–MS) incelendi. Antimikrobiyal aktiviteleri ise mikrodilüsyon ve agar oluk difüzyon metodları çalışılarak Minimal İnhibisyon Konsantrasyon (MİK) değerleri belirlendi. Bulgular ve Sonuç: Yapılan analizler sonucunda; bitkinin yaprak ekstrelerinin kanser hücrelerinin proliferasyonunu arttırdığı ve normal hücreler üzerinde sitotoksik etkili olduğu gözlendi. Diğer taraftan, sadece sakız hekzan ekstresinin MCF-7 hücreleri üzerinde toksik etki gösterdiği saptandı. P. lentiscus yaprak metanol ekstresinin en yüksek antioksidan kapasiteye ve fenolik maddeye sahip olduğu belirlendi. Ayrıca, K. Pneumoniae türü dışında test edilmiş bütün bakterilere karşı çok yüksek antimikrobiyal aktivite gösterdiği, sakız hekzan ekstresinin ise Candida türlerinin hepsine karşı antifungal aktivite gösterdiği saptandı. GC-MS analiz sonuçları, sakız ekstrelerinin en fazla α ve β-pinen içeriğine; yaprak eksrelerinin ise 1,2,3-benzenetriol ve α-pinene sahip olduğunu göstermiştir. Sunulan bu tez, ülkemizin Güneydoğu Anadolu bölgesinde yetişen P. lentiscus'un sitotoksik, antimikrobiyal ve antioksidan aktiviteleriyle birlikte uçucu yağ içeriğinin gösterildiği ilk çalışmadır.
Özet (Çeviri)
Aim: Pistacia lentiscus is widely distributed in Mediterranean Europe, Morocco and Turkey. The resin part of its known as Mastic gum and plant called as mastic tree. The aim of the present study are to evaluate antioxidant, cytotoxic and antimicrobial activities of extracts from P. lentiscus leaves and mastic gum. Material and Methods: The antioxidant activities of chloroform and methanol extracts were assayed with various methods, including radical cation scavenging activity. Also, cytotoxicity of extracts was evaluated and screened against human MCF-7, HeLa, A549, and HT-29 cancer cell lines and NIH-3T3 cells. MTT assay. Antimicrobial activity of extracts were investigated against test organims by the agar well diffusion and broth microdilution methods. Results and Discussion: According to our results, the methanol extract of P. lentiscus leaves showed the highest radical scavenging activity. This study also exhibited that methanol extract of P. lentiscus leaves had the highest TPC. The hexane extract of mastic gum showed antifungal activity against all of the tested Candida species. The methanol extracts of P. lentiscus leaves showed the highest antimicrobial activity against of the tested bacteria. On the other hand, P. lentiscus showed no cytotoxicity against cancer and normal cells. The results suggested that P. lentiscus may be natural source of antioxidant and antimicrobial activities. GC-MS analysis of the extracts revealed that alpha-and beta-pinene were included as major compounds. To the best of our knowledge, this work is the first report on the cytotoxic, antimicrobial and antioxidan activity, and essential oil composition of Pistacia lentiscus from Southeastern Anatolia, Turkey.