Yenidoğan döneminde nöbet geçiren hastalarda epilepsi sıklığı ve risk faktörlerinin belirlenmesi
Determination of epilepsy frequency and risk factors after neonatal seizures
  1. Tez No: 626058
  2. Yazar: PELİN ALTINBEZER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÜNSAL YILMAZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Yenidoğan nöbeti, epilepsi, etiyoloji, prognoz, EEG, status epileptikus, Neonatal seizure, epilepsy, etiology, outcome, EEG, status epilepticus
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Dr.Behçet Uz Çocuk Hastalıkları Ve Cerrahisi Eğt. ve Arş. Hast.
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Amaç: Epileptogenez için risk faktörü olarak kabul eden yenidoğan nöbetleri, gelişen teknoloji ve tıbbi bakım olanaklarına rağmen klinik bir sorun olmaya devam etmektedir. Ölüm riskinin yanısıra hayatta kalan olgularda mental gerilik, kognitif bozukluklar, serebral hareket bozuklukları ve epilepsi gibi uzun dönem nörolojik sekeller ile ilişkilidir. Nöbetlerin erken tanınması ve etiyolojilerinin aydınlatılması nedene yönelik tedaviyi erken planlamak ve prognozu iyileştirebilmek açısından önemlidir. Bu çalışmada yenidoğan döneminde nöbet geçiren olgularda epilepsi sıklığını ve risk faktörlerini belirlemeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Mayıs 2012 - Ocak 2017 tarihleri arasında SBÜ Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları ve Cerrahisi SUAM yenidoğan yoğun bakım ünitesi ve yenidoğan servislerinde yatırılan 9097 hasta retrospektif olarak incelendi. Yenidoğan döneminde nöbet geçiren 0-28 gün arasındaki ve prematüre olup 44. gestasyon haftasından küçük 270 yenidoğan değerlendirildi. Hastanemiz Çocuk Nöroloji Polikliniği'nde takipli hastaların üç yıllık nöroloji poliklinik takip dosyaları tarandı. Üç yıl takibi olmayanların aileleri aranarak epilepsi tanısı alıp almadıkları sorgulandı. 42 olgu ailelerine ulaşılamaması ya da eksik kayıtlar nedeniyle çalışma dışı bırakıldı. Çalışmaya 228 olgu dahil edildi. Bulgular: Postneonatal epilepsi sıklığı %39 saptanmıştır. Antiepileptik ilaçlara yanıtsızlık (p0,05). Mortalite %21.9, serebral palsi %28.9, nöromotor gelişme geriliği %47.4 oranında saptanmıştır. Sonuç: Yenidoğan döneminde nöbet geçiren hastalarda epilepsi gelişme riski yüksektir. Risk faktörleri olan olguların epilepsi gelişimi açısından daha yakın izlenmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Neonatal seizures which are considered as risk factors for epileptogenesis, continue to be a clinical concern despite developing technology and medical care opportunities. In addition to the risk of death, it is associated with long-term neurological sequelae such as mental retardation, cognitive disorders, cerebral movement disorders and epilepsy in surviving cases. Early recognition of seizures and elucidation of their etiology are important in terms of planning the treatment for the cause and improving the prognosis. In this study, we aimed to determine the frequency and risk factors of epilepsy in patients who had neonatal seizures. Methods and Materials: Between May 2012 - January 2017, 9097 patients hospitalized at S.B.Ü. Dr. Behcet Uz Children's Disease and Surgery Research and Training Hospital neonatal intensive care unit and neonatal services were analyzed retrospectively. 270 neonates aged between 0-28 days who had seizures in the neonatal period and who were younger than 44 weeks of gestation were evaluated. Three-year neurology outpatient follow-up files of the patients who were followed up at the Child Neurology Outpatient Clinic of our hospital were scanned. The families of those who did not have a follow-up for three years were asked by phone calls whether their children were diagnosed with epilepsy. 42 cases were excluded from the study due to inaccessibility of families or incomplete records. 228 cases were included in the study. Results: The frequency of postneonatal epilepsy was found in 39% of patients. Unresponsiveness to antiepileptic drugs (p0,05). Mortality was found in %21,9 cases. Cerebral palsy rate after neonatal seizures was %28,9 and developmental delay rate was %47,4. Conclusion: Neonatal seizures appear to be associated with epilepsy. Patients with risk factors should be monitored more carefully for the development of epilepsy.