11-14 yaş kız koşucularda, interval ve sürekli koşuların aerobik dayanıklılık gelişimine katkılarının incelenmesi
Investigation of the contributions of interval and continuous runs to aerobic resistance in 11-14 year runners
  1. Tez No: 626091
  2. Yazar: KENAN KILIÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET YAVUZ TAŞKIRAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Aerobik Dayanıklılık, Maksimum Oksijen Tüketimi, Quens Basamak Testi, 20 Metre Shuttle Run Testi, Cooper Testi, Aerobic Endurance, Maximum Oxygen Consumption, Quens Step Test, 20 Meters Shuttle Run Test, Cooper Test
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Gedik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Bu tezin amacı 11-14 yaş kız sporcularda interval koşular ve sürekli koşuların aerobik dayanıklılık üzerine etkisinin incelenmesidir. Çalışma deneysel olup, ilk test ve son test yapılarak elde edilen sonuçlarda aerobik dayanıklılık yönünden olumlu değişikliklerin olup olmadığının belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada 11-14 yaş arası, Kağıthane ve Şişli ilçesinde ikamet eden gönüllü, veli izin belgeleri alınmış kız koşucular katılım göstermiştir. Çalışma üç gruptan oluşup; grup sayıları: Sürekli koşular (n=12), İnterval koşular (n=12), Kontrol grubu (n=12)' dir. Çalışma 8 hafta olmak üzere haftada 3 gün düzenli olarak devam etmiştir. Çalışmada Aerobik Dayanıklılığı ölçmek amacıyla dayanıklılığın önemli bir göstergesi olan Maksimum Oksijen Tüketim Seviyeleri ölçülmeye çalışılmıştır. Çalışmanın başında Cooper testi, 20 Metre Shuttle Run Testi ve Quens Basamak Testleri uygulanmış, yine çalışmanın sonunda tekrar aynı testler yapılarak değişim belirlenmiştir. Katılımcıları tanımlayıcı boy, kilo, yaş bilgileri belirlenmiştir. Elde edilen istatistiki verilerin çözümlenmesi için SPSS paket programı uygulanmıştır. Yapılan 8 haftalık uygulama sürecinde, düzenli yapılan sürekli koşular ve interval koşuların aerobik dayanıklılık gelişimine katkıları değerlendirilmiştir. Çalışmanın sonunda maksimum oksijen tüketim seviyelerinde anlamlı fark olup olmadığı değerlendirildi. Sürekli ve İnterval Koşu yapan grupların VO2max seviyelerinin; kontrol grubuna göre anlamlı farklılık göstermediği görülmüştür. Çalışma sonucunda elde edilen bulgularda Sürekli Koşular ve İnterval koşuların belli oranda VO2max seviyesini geliştirdiği görülmüştür. Ancak yapılan testler sonunda hangi çalışmanın maksimum oksijen tüketimi yönünden daha etkili olduğu ıspatlanamamıştır. Sürekli Koşu ve interval koşu yapan katılımcıların VO2max değerleri benzer sonuçlar vermiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to examine the effect of interval runs and continuous runs on aerobic endurance in athletes aged 11-14. The study is experimental and it is aimed to determine whether there are positive changes in aerobic endurance in the results obtained by performing the first test and the last test. In the study, volunteers who were 11-14 years old, residing in the district of Kağıthane and Şişli, girls with parental consent documents, participated. The study consists of three groups; group numbers: Continuous runs (n = 12), Interval runs (n = 12), Control group (n = 12). The study continued regularly for 3 days a week for 8 weeks. In order to measure Aerobic Endurance, Maximum Oxygen Consumption Levels, an important indicator of endurance, were tried to be measured in the study. At the beginning of the study, Cooper test, 20 Meter Shuttle Run Test and Quens Step Tests were applied, and at the end of the study, the same tests were made again and the change was determined. The descriptive height, weight and age information of the participants were determined. SPSS software was applied to analyze the obtained statistical data. During the 8-week application period, the contribution of regular continuous runs and interval runs to aerobic endurance development was evaluated. At the end of the study, it was evaluated whether there was a significant difference in maximum oxygen consumption levels. VO2max levels of the groups running continuous and interval running; It was observed that there was no significant difference compared to the control group. In the findings obtained as a result of the study, it was observed that Continuous Running and Interval running improved VO2max level to a certain extent. However, at the end of the tests, it has not been proved which study is more effective in terms of maximum oxygen consumption. VO2max values of the participants who made continuous running and interval running gave similar results.