Kurumsal risk yönetimi: Üniversiteler için bir uygulama örneği
Enterprise risk management: An application example for universities
  1. Tez No: 626173
  2. Yazar: FATİH BOZDAĞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TANSEL HACIHASANOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kurumsal Risk Yönetimi, KRY, İç Kontrol, Risk Yönetimi, İç Denetim. Risk Değerlendirmesi, Eylem Planı, Corporate Risk Management, CRM, Internal Control, Risk Management, Internal Audit Page. Risk Assessment, Action Plan
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yozgat Bozok Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Riskler genel manada amaç ve hedeflerin gerçekleşmesine engel olan veya onları sekteye uğratan bir durum olarak düşünülmektedir. Kurumsal risk yönetimi ise; kurumların riskleri ile birlikte fırsat ve tehditlerinin belirlenmesini, değerlendirilmesini ve risklere karşı kontrol faaliyetleri uygulanarak sonuçların raporlanmasını içeren bir süreç olarak ifade edilmektedir. KRY tarihi çok öncesine dayanmakla birlikte 2000'li yıllarda faaliyet gösteren bazı kurumlarda karşılaşılan risklerin ortaya çıkardığı birçok sorun, KRY öneminin arttırılmasına yönelik yeni bir bakış açısının kazanılmasında ön ayak olmuştur. Ülkemizde ise kamu kurumlarında 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ve ilgili yönetmelikler çerçevesinde uygulama alanı kazanmaya başlamış, iç kontrol sistemi ile de entegre olarak gelişimine halen devam etmektedir. Bu kapsamda“Kurumsal Risk Yönetimi: Üniversiteler İçin Bir Uygulama Örneği”başlıklı tez çalışması ile kurumsal risk yönetimi ile birebir ilişkisi olan iç kontrol ve iç denetim hakkında kısa bilgiler verilmiş ve ardından kurumsal risk yönetimi ayrıntıları ile ele alınarak bu konudaki çeşitli kavramlar incelenmiştir. Çalışmanın son kısmında ise üniversiteler için bir örnek olay uygulaması yapılarak bu konuda çalışmak isteyen üniversitelere kendi kapasiteleri ve uygulamaları çerçevesinde şekillendirebilecekleri bir çalışma sunulmuştur. Bu çalışma ile kurumsal risk yönetiminin üniversitelerde yaygınlaşarak en az riskle en iyi başarıları gerçekleştirebilecekleri verimli ve sistemli bir yönetim yapısını inşa etmelerine yardımcı olabilmek amaçlanmıştır. Kurumsal risk yönetiminin en iyi şekilde uygulanması ile tüm kurumlar ve üniversitelerin amaç ve hedeflerini gerçekleştirmeleri ve bütün iş süreçlerinin aksaklık ve hata oranını en aza indirerek sürdürebilmeleri sağlanmış olacaktır.
Özet (Çeviri)
Risks are generally considered as a situation that prevents or disrupts the achievement of goals and objectives. Corporate risk Management is defined as a process that involves identifying and evaluating the risks and opportunities and threats of the institutions and reporting the results by implementing control activities against the risks. Although the history of CRM goes back a long time, many problems posed by the risks encountered in some institutions operating in the 2000s have led to a new perspective on increasing the importance of CRM. In our country, it has started to gain application area in public institutions within the framework of Public Financial Management and Control Law No. 5018 and related regulations, and it continues its development in integration with the internal control system. In this context, with the thesis titled“Institutional Risk Management: An Application Example for Universities”, brief information about internal control and internal audit, which is directly related to corporate risk management, was given and then various concepts were analyzed by discussing them with corporate risk management details. In the last part of the study, a case study was conducted for universities, and a study was presented to them who want to work on this subject within the framework of their own capacities and practices. With this study, it was aimed to help institutional risk management to build an efficient and systematic management structure where they can spread best in universities and achieve the best achievements with the least risk. With the best implementation of corporate risk management, all institutions and universities will be ensured to achieve their goals and objectives and to sustain all business processes by minimizing the rate of disruption and error.