Periodontal hastalıklı bireylerde tükürük iskemik modifiye albumin (İMA) ve yüksek sensitiviteli C-reaktif protein (Hs-CRP) değerleri üzerine periodontal tedavinin etkisi
Effects of periodontal treatment on salivary ischemia modified albumin (IMA) and high sensitivity C reactive protein (Hs-CRP) values on patient with periodontal disease
  1. Tez No: 626223
  2. Yazar: OĞUZHAN SUNAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. VAROL ÇANAKÇI
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Tükürük Modifiye İskemik Albumin (IMA), Yüksek Sensitiviteli C-Reaktif Protein (HS-CRP), Periodontitis, Gingivitis
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ordu Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı; plağa bağlı gingivitisli, kronik periodontitisli ve periodontal açıdan sağlıklı bireylerin tükürük iskemik modifiye albümin (IMA) ve yüksek sensitiviteli C reaktif protein (Hs-CRP) seviyelerini ve cerrahisiz periodontal tedavinin bu seviyeler üzerine etkisini saptamak, ayrıca bunların birbirleri ve periodontal hastalığın klinik parametreleri ile olası ilişkilerinin saptanmasıdır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmaya, Ordu Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesine farklı nedenlerden dolayı müracaat eden toplam 63 birey dâhil edildi. Çalışmanın protokolü gereği bireyler 3 gruba ayrıldı. Periodontal olarak sağlıklı 21 birey kontrol grubunu (I. Grup), plağa bağlı gingivitisli 21 birey (II. Grup) ve kronik periodontitisli 21 birey (III. Grup) olarak çalışma gruplarını oluşturdu. Tüm bireylerden uyarılmamış tükürük örneği alındı ve tükürük akış hızları (TAH) kaydedildi. Tükürük Hs-CRP düzeylerinin tayini ELISA yöntemiyle, IMA düzeylerinin tayini ise kolorimetrik yöntemle albümin kobalt bağlama testi (ACB) kullanılarak yapıldı. Tüm gruplara cerrahi olmayan periodontal tedavi uygulandı. Tüm gruplardan periodontal tedavi öncesi ve sonrası plak indeks (Pİ), gingival indeks (Gİ), klinik ataşman seviyesi (KAS) ve sondlanabilir cep derinliği (SCD) değerleri ölçüldü. Elde edilen veriler SPSS 21.0 programı aracılığı ile analiz edildi. Non-Parametric Kruskal-Wallis, Mann-Whitney U, One-way ANOVA ve Spearman correlation coefficient testler ile veriler değerlendirildi. Bulgular: Başlangıçta üç grup arasında tüm klinik periodontal parametreler ve tükürük Hs-CRP seviyelerinde belirgin farklılık gözlenmiştir (P < 0.01) , fakat TAH ve tükürük IMA değerleri benzer bulunmuştur (P >0.05). Cerrahisiz tedaviyi takiben 3. ayda gingivitis ve periodontitis grubunda klinik parametreler ve tükürük Hs-CRP seviyesinde belirgin azalma saptanmıştır (P < 0.01). Bu azalma periodontitisli grupta daha belirgin bulunmuştur. Tüm guruplarada tedavi öncesi ve sonrası TAH ve tükürük IMA seviyesinde bir farklılık gözlenmemiştir (P > 0.05). Tedavi öncesi ve sonrası tüm klinik parametreler arasında positif korelasyonlar saptanmıştır (P < 0.05) ve (P < 0.01). Bu positif korelasyonlar tedavi öncesi ve sonrası tüm klinik parametreler ve tükürük Hs-CRP seviyesinde gözlenmiştir (P < 0.01). Bununla beraber tedavi öncesi ve sonrası hem TAH hemde tükürük IMA seviyesi tüm klinik parametreler ve tükürük Hs-CRP seviyesi ile bir korelasyon göstermemiştir (P > 0.05). Sonuç: Sonuçlar periodontal hastalık ve tükürük Hs-CRP seviyesi arasında bir ilişkinin olduğunu göstermiştir. Bu bulgular periodontal hastalıkta tükürük Hs-CRP seviyesinin bir belirteç olarak kullanılabileceğini ifade eder. Cerrahisiz periodontal tedavi belirgin seviyede tükürük Hs-CRP seviyesini düşürmüştür. Fakat tükürük IMA seviyesinde etkin olmamıştır. Periodontal hastalığın patogenezinde tükürük Hs-CRP ve IMA seviyelerin rolünü anlamak için daha ileri çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to determine the levels of ischemia-modified albumin (IMA) and high sensitivity C-reactive protein (Hs-CRP) in saliva of subject with plaque induced gingivitis, chronic periodontitis (CP) and healthy periodontal controls and to evaluate the impact of non-surgical periodontal therapy on saliva IMA and Hs-CRP levels. Also the association of these molecules between each other and with clinical parameters was evaluated. Materials and Methods: The subject population was consisted of 63 volunteers which were attended University of Ordu, Faculty of Dentistry for different causes. 21 systemically healthy patients with CP (Group III ), 21 systemically healthy patients with plaque induced gingivitis (Group II) and 21 systemically and periodontally healthy controls (Group I) were enrolled in the study. Unstimulated saliva samples were taken from individuals. ELISA method was used to evaluate the salivary Hs-CRP and IMA levels were evaluated by colorimetric method using albumin-cobalt binding test (ACB). All groups received non-surgical periodontal treatment. Plaque index (PI), Gingival index (GI), Clinical attachment levels (CAL) and Probing Pocket depth (PPD) , salivary flow rates (SFR), saliva Hs-CRP and IMA levels were evaluated at baseline and 3 month after the nonsurgical periodontal therapy. Collected data were analyzed using SPSS PC 21.0 statistical software by non-Parametric Kruskal-Wallis and Mann-Whitney test, One-way ANOVA and Spearman correlation coefficient and P0.05). There was a statistically significant reduction (P < 0.01) in all clinical periodontal parameter and saliva CRP levels in groups with gingivitis and periodontitis following 3 month of nonsurgical periodontal therapy. These reductions was greater in group with periodontitis compared with the control group and gingivitis group ( p0.05). There was a positive correlation between clinical periodontal findings of all subjects after and before nonsurgical periodontal therapy (p 0.05). Conclusion: The results indicate that there is a significant association between periodontal disease and saliva Hs-CRP levels. This finding stated that saliva Hs-CRP might be used as a marker in Periodontal diseases. Non-surgical periodontal treatment was effective in reducing saliva Hs-CRP levels. However, it was not effective in reducing the saliva IMA levels. It is needed to further studies to understand the role of saliva Hs-CRP and IMA levels in the pathogenesis of periodontal disease. Keyword: Ischemia Modified Albumin (IMA), High Sensitivity C-Reactive Protein (HS-CRP), Gingivitis, Periodontitis