Karşılaştırmalı endüstri ilişkilerinde Türkiye ve Azerbaycan örneği
Comparative industrial relations examples of Azerbaijan and Turkey
- Tez No: 626248
- Danışmanlar: PROF. DR. DENİZ KAĞNICIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Endüstri ilişkileri, Türkiye, Azerbaycan, Comparative Industrial Relations, Turkey, Azerbaijan
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
Endüstri ilişkileri sistemi, çalışma hayatını düzenleyen, taraflarını işçi, işveren ve devletin oluşturduğu bir sistemdir. Endüstri ilişkileri sistemi, toplumun sosyal, ekonomik ve siyasi koşullarından etkilenen bir yapıya sahiptir. Bu çalışmada Türkiye ve Azerbaycan ülkelerinin endüstri ilişkileri sistemi ele alınmıştır. Çalışmanın ilk bölümünde endüstri ilişkilerinin temel kavramları ve teorik çerçevesi anlatılmıştır. İkinci bölümde Türkiye ve Azerbaycan'ın sosyo ekonomik yapıları, siyasi ve sosyal kalkınma planları, kronolojik olarak açıklanmıştır. Çalışmanın üçüncü bölümünde iki ülkenin endüstri ilişkileri sisteminin gelişimleri, yasal çerçevesi bakımından benzerlikleri ve farklılıkları ortaya konulmuştur. Endüstri ilişkileri sisteminin temel aktörleri olan işçi ve işveren sendikalarının yapıları, toplu iş sözleşmeleri ve toplu iş uyuşmazlıklarının çözüm yolları konusunda iki ülkenin uygulamaları ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
The industrial relations system is a system that regulates the working life. The parties of the industrial relations system consist of workers, employers and the government. The industrial relations system is influenced by the social, economic and political conditions of the society. Industrial relations of Turkey and Azerbaijan are discussed in this study system. In the first part of the study, the basic concepts and theoretical framework of industrial relations are explained. In the second part of the study, Turkey and Azerbaijan's socio-economic structures, political and social development plans, are described in chronological order. In the third part of the study, the similarities and differences of the two countries' industrial relations system in terms of their legal framework have been put forward. In this study, the structures of the worker's and employer's unions which are the main actors of the system of industrial relations, collective agreements and resolution mechanisms of labour disputes in Azerbaijan and Turkey were discussed.