İmla farklılıkları bakımından Al-i İmrân suresi örneğinde Fehd ve Topkapı Mushaflarının karşılaştırılması
Inpoint of spelling differences be compared of fehd and Topkapı Qurans in the sura of Al-i̇ İmran
  1. Tez No: 626255
  2. Yazar: ZEYNEP ÇALIK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ORHAN İYİBİLGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Din, Linguistics, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Kur'ân, Tefsir, Kırâat, Mushaf, İmla, Quran, Commentary, Reading, al-Mushaf, Spelling
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ordu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
İslam ülkelerindeki mushaflarda birtakım imla farklılıkları bulunmaktadır. Ancak şu gerçektir ki bu imla farklılıkları Kur'ân-ı Kerîm'in güvenilirliğine halel getirmemektedir. Yani bu farklılıkların çeşitli manalara yol açması söz konusu değildir. Mushaflardaki farklılıklarının sebebine gelince bu farklılıklar Hz. Osman döneminde yazılmış mushafların hattı olan Resm-i Osmanî'ye uyup uymamaktan ileri gelmektedir. Bu da en temelinde yazının tevkîfi olup olmadığı tartışmalarında dayanır. Resm-i Osmanî'yi tam olarak tespit etmek ise tamamen mümkün değildir. Resm-i Osmanî esas alınarak yazıldığı ifade edilen mushaflar ise iddiadan öteye geçmemektedir. Zira Hz. Osman dönemi mushafları günümüze ulaşmış değildir. Sonuç olarak bu farklılıkları asgari düzeye indirebilmek için İslam ülkelerinin birlikte yürüteceği bir çalışma mushaflardaki imla birliğinin sağlanmasına katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
In the Quran in Islamic countries are found many spelling differences. But it is true that these spelling differences do not harm to trustworthiness of Quran. So, causing to various meanings of these differences is beside the point. As to reason of differences in the Quran, these differences result from whether it is suit to Resm-i Osmanî which is lettering of the Quran written in the period of prophet Osman or not. This is basically based on debates that are whether writing is divine or not. To determine completely to Resm-i Osmani is impossible. As for the Quran, expressing that is written with respect Resm-i Osmanî, is unable to exceed of claim. Because the Quran in the period of prophet Osman have not reach the present day. As a result, a study that Islamic countries run together in order to minimize to these differences contributes to be supplied of unity of the spelling in the Quran.