Yeni tanı diyabetli ve prediyabetli hastalarda tiroid volümü ve karotis intima media kalınlığı arasındaki ilişki
Relation between thyroid volume and carotis intima media thickness in patients with newly diagnosed diabetes and prediabetes
  1. Tez No: 626285
  2. Yazar: ÖMER KIZIL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. LEVENT DEMİRTAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Diabetes Mellitus, Diyabet Öncesi Durum, İnsülin Direnci, Tiroid Bezi, Karotis İç-Orta Kalınlığı, Diabetes Mellitus, Prediabetic State, Insulin Resistance, Thyroid Gland, Carotis Intima-Media Thickness
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Biabetes mellitus, temel patofizyolojisinin hiperglisemi olduğu, insülin salgılanması ve/veya etkisinde yetersizlik sonucunda meydana gelen karbonhidrat, yağ ve protein metabolizmasında bozukluk ile karakterize olan, sık görülen bir endokrin hastalıktır. Diyabette artmış kardiyovasküler ve serebrovasküler hastalık riski olduğundan, diyabet riski olan kişilerin erkenden teşhis ve tedavisi, mortalite ve morbiditenin azaltılması açısından önemlidir. Karotis intima media kalınlığı koroner arterlerdeki aterosklerozun dolaylı bir göstergesi olduğu için son yıllarda yapılan çalışmalar bu yönde yoğunlaşmaktadır. Yapılan çalışmalarda insulin direncinin tiroid volumünü artırıcı etki yaptığı gösterilmiştir. İnsülin, IGF-1 bağımlı mekanizmalar üzerinden tirosit çoğalmasıyla tiroid bezinde morfolojik değişikliklere neden olur. Diyabetli hastalarda tiroid volümünün ve karotis intima media kalınlığının sağlıklı bireylere göre artmış olduğu gösterilmiştir. Bu çalışmada yeni tanı diyabetli ve prediyabetli hastalarda karotis intima media kalınlığı ve tiroid volümü arasındaki ilişkiyi araştırmayı amaçladık. Çalışmamızda Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi İç Hastalıkları polikliniklerine başvuran, bilinen diabetes mellitus ve tiroid hastalığı olmayan hastalarda prediyabet ve diyabet araştırıldı. Yeni tanı diyabetli, prediyabetli ve kontrol olmak üzere üç grup oluşturuldu. Çalışmaya 36 erkek 35 kadın yeni tanı diyabetli hasta, 36 erkek 35 kadın prediyabetli hasta, 36 erkek 35 kadın kontrol grubu olmak üzere 213 kişi alındı. Çalışmaya katılan hasta gruplarında kardiyovasküler risk parametreleri/belirteçlerini içeren bel kalça oranı, serum ürik asit düzeyi, açlık kan glukozu, açlık insülini, insülin direnci, karotis intima media kalınlığı, kan basıncı ve tiroid volümü gibi parametreler değerlendirildi. Diyabet ve prediyabet grubunda, kontrol grubuna göre HDL-kolesterol düzeyi daha düşük; ürik asit, total kolesterol, LDL-kolesterol değerleri daha yüksek bulundu, ancak istatistiksel olarak anlamsızdı. Gruplar arası karşılaştırmada; bel çevresi, bel/kalça oranı, sistolik ve diyastolik kan basıncı, açlık kan glukozu, HbA1c, trigliserit, sağ/sol ve total tiroid volümü, sağ/sol karotis intima media kalınlığı, açlık insülini ve insülin direnci arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulundu. İnsülin direnci ile tiroid volümü ve karotis intima media kalınlığı arasında istatistiki olarak anlamlı ilişki bulundu. Bu sonuçlara göre; aterosklerozun henüz diyabet gelişmeden önce hiperinsülinemi, insülin direnci ve prediyabet safhasındayken ortaya çıkıyor olabileceği sonucu çıkartılabilir. Prediyabette tedaviye erkenden başlanması, hem diyabet gelişiminin önlenmesi veya geciktirilmesi hem de aterosklerozu önleyerek kardiyovasküler morbidite ve mortalitenin azaltılmasında etkin bir yaklaşım olabilir. Ucuz, kolay ulaşılabilir ve noninvaziv olması nedeniyle karotis intima media kalınlığı ve tiroid volümü ölçümü diyabetli hastalarda kardiyovasküler risklerin belirlenmesinde yararlı olabilir. Bu konuda geniş ölçekli çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Diabetes mellitus, whose basic pathophysiology is hyperglycemia, is a common endocrine disease characterized with defect in carbohydrate, fat and protein metabolism due to insufficiency in insulin secretion or effect. Since the risk for cardiovascular and cerebrovascular diseases increases in diabetes, early diagnosis and therapy in individuals with a risk for diabetes is crucial in decreasing mortality and morbidity. As carotis intima media thickness is an indirect marker of coronary artery atherosclerosis, recent studies have been focusing on this topic, showing that insulin resistance has a volume-increasing effect on the thyroid. Insulin causes morphological changes in the thyroid tissue by reproducing thyrocytes via IGF-1 dependent mechanisms. It has been shown that the thyroid volume and carotis intima media thickness was increased in diabetic patients compared to healthy individuals. In this study, we aimed to compare the relation between carotis intima media thickness and thyroid volume in patients with newly diagnosed diabetes and prediabetes. In our study, prediabetes and diabetes was analyzed in patients with known diabetes mellitus and no thyroid disease that applied to the internal medicine polyclinic at the Erzincan Binali Yildirim University Medical School Hospital. A total of three groups were established: newly diagnosed diabetes, prediabetes, and control group. 36 male and 35 female patients with newly diagnosed diabetes, 36 VI male and 35 female patients with prediabetes, and 36 male and 35 female patients for the control group (totally 213 patients) were included to the study. Among patient groups included to the study, parameters including, waist/hip ratio (a ratio containing markers of cardiovascular risk parameters/markers), serum uric acid level, fasting glucose, fasting insulin, insulin resistance, carotis intima media thickness were evaluated. In the diabetes and prediabetes group, HDL-cholesterol levels were lower; uric acid, total cholesterol, LDL cholesterol values were higher compared to the control group. In the intergroup comparison, there was a statistically significant difference between waist circumference, waist/hip ratio, systolic and diastolic blood pressure, HbA1c, triglyceride, left/right and total thyroid volume, and fasting insulin and insulin resistance. There was a statistically significant relation between insulin resistance and thyroid volume and carotis intima media thickness. According to these results, it may be concluded that atherosclerosis may occur at the stage of hiperinsulinemia, insulin resistance and prediabetes, even before the development of diabetes. Early therapy in prediabetes may be a effective approach in both preventing and postponing diabetes development, and decreasing cardiovascular morbidity and mortality rates. Measurement of carotis intima media thickness and thyroid volume could be useful in determining cardiovascular risks due to being inexpensive, accessible and noninvasive. Further large-scale studies are needed on this topic.