Purpose driven co-creational public relations between Turkish ngos and corporations in the context of dialogic theory
Diyalog teorisi bağlamında Türk sivil toplum kuruluşları ile şirketler arasındaki amaç odaklı ortak yaratımsal halkla ilişkiler
- Tez No: 626370
- Danışmanlar: PROF. DR. YONCA ASLANBAY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
- Anahtar Kelimeler: Halkla İlişkiler, Diyalog Halkla İlişkiler Teorisi, Sürdürülebilirlik, Amaç, Maureen Taylor ve Michael Kent, Public Relations, Dialogic Theory of Public Relations, Sustainability, Purpose, Maureen Taylor and Michael Kent
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İletişim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 276
Özet
Bu tezin amacı, Türkiye'deki Sivil Toplum Kuruluşları (STK) ile Özel Sektör kurumları arasındaki ortak yaratımların (co-creations) sahip olduğu özelliklerin ve bu ortak yaratımlar için kurum tarafında ilgili birimin hangi birim olduğunun tespit edilmesidir. STK ve kurumlar arasındaki, ortak yaratım özelliklerinin araştırılması ve ortaya konulması Kent and Taylor (2002) tarafından geliştirilen“Halkla İlişkilerin, Diyalojik Teorisinin”beş kriteri dahilinde sağlanmıştır. Tezin araştırması, STK ve özel sektör temsilcileri ile nitel yarı yapılandırılmış derinlemesine görüşme yöntemi kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Tezin bulguları, sivil toplum kuruluşları ile özel sektör şirketleri arasındaki ortak oluşumların çok benzer veya özdeş özelliklere sahip olduğunu ortaya koymaktadır. Ayrıca, bu özellikler, diyalog halkla ilişkiler teorisi ilkeleri bağlamında tanımlanmış ve sunulmuştur. STK'lar ve özel sektör şirketleri arasındaki ortak yaratımlar için, şirketler tarafında, ilgili organizasyon departmanı“kurumsal iletişim birimi”olarak bulunmuştur. Kurumların Kurumsal Sosyal Sorumluluk (KSS) ve Sürdürülebilirlik kavramlarına bakış açısıyla ilgili önemli değişiklikler tespit edilmiştir. Şirketler, sosyal yardım faaliyetlerini işlerinin bir parçası olarak ve şirketin varlığının sürdürülebilirliği için bir gereklilik olarak görmektedirler. Diğer çok önemli bulgu olarak, taraflar, bu diyaloglarda, dünyadaki“amaçları”aramanın birlikte yaratmada çok belirleyici olduğunu ve dünyanın geleceği ile ilgili kaygı ve arayışlara sahip olduklarını belirtmişlerdir. İnsanlar arasında ve özellikle çalışanlar arasında“amaç arama ve iyiliğin bir parçası olma”konusundaki artan ihtiyaç, STK'lar ve şirketler arasında birlikte yaratma eğilimi için önemli bir neden olmaktır. Bu tez, halkla ilişkiler disiplinde“amaca yönelik ortak yaratımsal halkla ilişkiler”olarak adlandırılan yeni bir çalışma alanının gerekliliğine işaret etmekte ve ilgili disiplinlere yeni bir model önermektedir.
Özet (Çeviri)
The objective of this thesis is to determine the characteristics of co-creation between Non-Governmental Organizations (NGOs) and Private Sector Corporations and to determine which unit is the relevant unit in the organization side in this co-creation. The characteristics of the co-creation between NGOs and corporations were investigated and presented within the five criteria of“Dialogic Theory of Public Relations”developed by Kent and Taylor (2002). Research of the thesis was conducted using qualitative semi- structured in-depth interview method with the representatives of NGO and private sector corporations. The findings of thesis put forth that the co-creations between the non-governmental organizations and private-sector corporations have the very similar or identical characteristics. For the co-creations between NGOs and private-sector corporations, on the side of the corporations, the relevant organizational department is found to be the“corporate communication unit”. Significant changes are diagnosed regarding the viewpoint of the corporations about Corporate Social Responsibility (CSR) and Sustainability concepts. The corporations consider social benefit activities as part of their business and as a necessity for the sustainability of the existence of the corporation. The increasing need among people and especially among employees for“seeking purpose and to become part of goodness”becomes a significant reason for the tendency towards co-creations between NGOs and corporations. This thesis points out the need of a new study area in the public relations discipline as called“purpose-driven co-creational public relations”and propoeses a new model to the relevant disciplines.