Güncellenmiş TFRS 9 finansal araçlar standardı kapsamında muhasebeleştirilen beklenen kredi zararlarının bankacılık sektörüne etkileri
- Tez No: 626369
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DERYA ÜÇOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, Banking
- Anahtar Kelimeler: UFRS 9 Finansal Araçlar, Beklenen Kredi Zararları, Bankacılık Sektörü, IFRS 9 Financial Instruments, Expected Credit Losses, Banking Sector
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Muhasebe Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Dünya üzerinde yaşanan mali krizler Türkiye'de de çeşitli problemlere neden olmaktadır. Yaşanan mali krizlerin etkilerini azaltmak için öncelikle muhasebe standartları yenilenerek finansal araçların sınıflandırılması, ölçümü, değer düşüklüğü, beklenen kredi zararları modelini ve riskten korunma muhasebesi konularını bir araya getiren TFRS 9 modeli güncelleştirilmiştir. Beklenen kredi zararları modelinin standartta yer almasıyla birlikte TFRS 9'un Türkiye bankacılık sektöründe çok büyük etkiler yaratacağı öngörülmektedir. Ancak literatürde bu etkiyi belirlemeye yönelik herhangi bir çalışma bulunmamaktadır. Bu çalışmada TFRS 9 Finansal Araçlar standardı kapsamında muhasebeleştirilen beklenen kredi zararlarının bankacılık sektörüne etkilerinin belirlenmesi amaçlanmaktadır. Araştırmanın örneklemini Türkiye Bankalar Birliği (TBB)'nin Nisan 2019 verileri doğrultusunda aktif büyüklüğü sıralamasına göre ilk 15 içerisinde bulunan bankalar oluşturmaktadır. 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren TFRS 9 hükümlerine uygun olarak karşılık ayırmaya başlayan bankaların denetim raporu incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Financial crises in the world caused various problems in Turkey as well. In order to minimize the effects of the financial crises experienced, TFRS 9 model was updated which combined the classification, measurement, impairment, expected credit losses and hedging accounting issues with the revaluation of financial instruments. With the expected credit losses model included in the standard, TFRS 9 is projected to have a very big impact on the Turkish banking sector. However, there are no studies in the literature to determine this effect. The aim of this study is to determine the effects of expected credit losses on the banking sector, which are accounted for under TFRS 9 Financial Instruments standard. The sample of the study is selected according to the total asset size (top 15 banks) based on the data disclosed by Banks Association of Turkey's as of April 2019. The audit reports of the banks that began to recognize loan loss provisions in accordance with the provisions of TFRS 9 as of 1 January 2018 have been examined.