İç Anadolu Bölgesi'nde yeme bağımlılığı ile kişisel iyi oluş ilişkisinin incelenmesi
The examination of well being and food addict in Central Anatolia Region
  1. Tez No: 626398
  2. Yazar: FEYZA SÜMBÜL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OĞUZ OMAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Psikoloji, Nutrition and Dietetics, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: İç Anadolu Bölgesi, Kişisel İyi Oluş, Yeme Bağımlılığı, Central Anatolia Region, Food Addiction, Personal Well-Being
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu araştırma, Türkiye Bağımlılık ve Ruh Sağlığı Profili Çalışması kapsamında İç Anadolu Bölgesi'nde yaşayan bireylerin Yeme Bağımlılığı ve Kişisel İyi Oluş düzeylerini incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırmaya İç Anadolu Bölgesi'nden 2800 kişinin katılımı sağlanmış ve demografik bilgiler, yeme bağımlılığı ve kişisel iyi oluş düzeylerine ilişkin anket çalışması yürütülmüştür. Araştırmada, Sosyodemografik Bilgi Formu, Davranış Etkileme Yükü Formu ve Kişisel İyi Oluş İndeksi veri ölçüm araçları olarak kullanılmıştır. Araştırma betimsel ve karşılaştırmalı analiz yöntemlerini içeren nicel araştırma yöntemleri kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın sonuçları doğrultusunda, cinsiyet ve yaş değişkenine göre yeme bağımlılığı düzeyinin anlamlı düzeyde farklılaştığı saptanmıştır. Erkek katılımcılarda ve 18-23 yaş arası olan katılımcılarda yeme bağımlılığı puan ortalamalarının daha yüksek olduğu görülmüştür. Ayrıca, kişisel iyi oluş düzeyi, katılımcıların yeme bağımlılığı düzeylerine göre farklılaşmaktadır. Kişisel iyi oluş düzeyi, yeme bağımlılığı belirtileri olmayan katılımcılarda anlamlı düzeyde daha yüksek bulunmuştur. Yeme bağımlılığını yordayıcı değişkenlerin analizine ilişkin bulgular doğrultusunda, cinsiyet, eğitim düzeyi, medeni durum, çocuk sayısı ve kişisel iyi oluş düzeyinin yeme bağımlılığını anlamlı düzeyde yordadığı saptanmıştır. Erkeklerin, çocuk sahibi olmayan ya da az sayıda çocuğu olan katılımcılar, evli olanlar, düşük eğitim seviyesinde olanlar ve kişisel iyi oluş düzeyi düşük olanlar yeme bağımlılığı skorlarını yüksek bildiren katılımcılar olarak bulunmuştur. Saptanan açıklayıcı ilişki varyansın %3'ünde anlamlı saptanmıştır. Araştırmada elde edilen bulguların, ilerleyen dönemlerde ülke ve bölge bazında bağımlılık alanında yapılacak çalışmalarda göz önünde bulundurulabilecek değişkenlerin belirlenmesinde ve bu doğrultuda etkin müdahale yöntemlerinin yapılandırılmasında katkısı olabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This research related to Addiction and Mental Health Profile of Turkey aimed to examine the relationship between food addiction and personal well-being of individuals living in Central Anatolia Region. A total of 2800 people from the Central Anatolia Region participated in the study. Surveys including participants' demographic information, food addiction and personal well-being levels were applied for this study. In the study, Sociodemographic Information Form, Behavior Impact Load Form and Personal Well-Being Index were used as measurement instruments. The study was carried out using quantitative research methods including descriptive, comparative, and correlational analysis methods. According to the results of the study, it was determined that the level of food addiction was significantly different according to gender and age variables. It was observed that the mean age of food addiction was higher in the male participants and in the participants aged 18-23 years. In addition, the level of personal well-being differs according to the participants'level of food addiction. The level of personal well-being was significantly higher in the participants who had no symptoms of food addiction. In accordance with the findings, regarding the analysis of variables predicting food addiction, gender, educational level, marital status, number of children and personal well-being significantly predicted food addiction. Participants who had no children or who had few children, who were married, those with lower education levels, and those with low personal well-being were found to have higher food addiction scores. The explanatory relationship was significant in 3% of the sample. It is thought that the findings of the study may contribute to the determination of the variables which can be taken into consideration in the studies to be performed in the field of addictions in the country as well as the region in the following periods and in the construction of effective intervention methods.