Doğu Anadolu Bölgesinde yeme bağımlılığı ile kişisel iyi oluş ilişkisinin incelenmesi
Analysis of eating dependency and personal well-being in Eastern Anatolia Region
  1. Tez No: 645043
  2. Yazar: BEDRİYE EGE
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HÜSEYİN ÜNÜBOL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Psikoloji, Gastronomy and Culinary Arts, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Doğu Anadolu Bölgesi, Kişisel İyi Oluş, Yeme Bağımlılığı, Eastern Anatolia Region, Food Addiction, Personal Well-Being
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu araştırma, Türkiye Bağımlılık ve Ruh Sağlığı Profili Çalışması kapsamında İç Anadolu Bölgesi'nde yaşayan bireylerin Yeme Bağımlılığı ve Kişisel İyi Oluş düzeylerini incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırmaya Doğu Anadolu Bölgesi'nden 3200 kişinin katılımı sağlanmış ve demografik bilgiler, yeme bağımlılığı ve kişisel iyi oluş düzeylerine ilişkin anket çalışması yürütülmüştür. Araştırmada, sosyo-demografik Bilgi Formu, Davranış Etkileme Yükü Formu ve Kişisel İyi Oluş İndeksi veri ölçüm araçları olarak kullanılmıştır. Araştırma betimsel ve karşılaştırmalı analiz yöntemlerini içeren nicel araştırma yöntemleri kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın sonuçları doğrultusunda, cinsiyet ve yaş değişkenine göre yeme bağımlılığı düzeyinin anlamlı düzeyde farklılaştığı saptanmıştır. Erkek katılımcılarda ve 18-23 yaş arası olan katılımcılarda yeme bağımlılığı puan ortalamalarının daha yüksek olduğu görülmüştür. Kişisel iyi oluş düzeyinin, katılımcıların yeme bağımlılığı düzeyleri üzerine etkisinin olmadığı görülmüştür. Yeme bağımlılığını yordayıcı değişkenlerin analizine ilişkin bulgular doğrultusunda, cinsiyet, eğitim düzeyi, medeni durum, çocuk sayısı ve yaşlarının yeme bağımlılığını anlamlı düzeyde yordadığı saptanmıştır. Erkeklerin, yaşı küçük ve çocuk sahibi olmayan ya da az sayıda çocuğu olan katılımcılar, evli olanlar ve düşük eğitim seviyesinde olanlar yeme bağımlılığı skorlarını yüksek bildiren katılımcılar olarak bulunmuştur. Saptanan açıklayıcı ilişki varyansın %3'ünde anlamlı saptanmıştır. Araştırmada elde edilen bulguların, ilerleyen dönemlerde ülke ve bölge bazında bağımlılık alanında yapılacak çalışmalarda göz önünde bulundurulabilecek değişkenlerin belirlenmesinde ve bu doğrultuda etkin müdahale yöntemlerinin yapılandırılmasında katkısı olabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This research Addiction and Mental Health Profile of Turkey Eating Addictions of individuals living in Central Anatolia and scope of the study aims to examine the level of Personal Well-Being. A total of 3200 people from the Eastern Anatolia Region participated in the study and a survey was conducted on demographic information, eating dependence and personal well-being levels. In the study, the socio-demographic information form, the behavioral effect load form and the personal well-being index were used as data measurement tools. The research was carried out using quantitative research methods including descriptive and comparative analysis methods. According to the results of the study, it was determined that eating dependence level was significantly different according to gender and age variable. It was seen that the mean age of eating addiction was higher in the male participants and the participants aged 18-23. It was observed that the level of personal well-being did not have an impact on participants' level of eating addiction. It was found that sex, education level, marital status, number of children and age were significantly predictive of eating dependence in accordance with the findings of the analysis of predictors of eating dependence. Participants, men and women who are young and have no children or who have a small number of children, and who are at low education level, have been reported as having high eating dependence scores. The explanatory relationship was found to be significant in 3% of the variance.