Trabzon Kalkınma mahallesi aile sağlığı merkezine başvuran 18-65 yaş arası bireylerin geleneksel ve tamamlayıcı tıp hakkındaki tutum ve davranışlarının değerlendirilmesi
Evaluation of the attitude and behavior of the individual and complementary medicine of 18-65 years applied to the family health center in Trabzon development neighborhood
- Tez No: 626439
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ELİF ATEŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Geleneksel, Tamamlayıcı Tıp, tutum, davranış, Family Health Center, Traditional, Complementary Medicine, attitude, behavior
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Amaç: Çalışmamızda aile sağlığı merkezine başvuran katılımcıların Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıbba karşı tutumlarını saptamayı ve irdelemeyi, Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp davranışlarını ve bu deneyim sonrasında genel görüşlerini değerlendirmeyi amaçlamaktayız. Gereç Yöntem: Çalışmamızı Ağustos 2019 ve Ocak 2020 tarihleri arasında Trabzon Kalkınma Aile Sağlığı Merkezinde gerçekleştirdik. Çalışmaya 18 yaş ve 65 yaş arası gönüllü 334 kişiyi dâhil ettik. Katılımcılara araştırma ekibimiz tarafından hazırlanmış demografik bilgiler anketini, Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp hakkındaki tutum ve davranışlarla ilgili soruları yüz yüze görüşme yöntemi ile uyguladık. Katılımcıların Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp hakkındaki tutum, davranışlarını ve sosyodemografik özelliklerle ilişkisini değerlendirdik. Bulgular: Daha önce geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamalarından en az biri uygulanan kişi sayısı 43 (%12,9) idi. Geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamalarından en çok uygulananı 23 (%46,7) kişi ile kuru kupa/yaş kupa uygulamasıydı. Çalışmada geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulanmış olanlardan 18 (%41,8) kişiye klinik dışı yerlerde (ev,ofis vb.) işlem uygulanmıştı. Sağlık çalışanı ile diğer meslek grubu çalışanı arasında tıbbi merkezlerde veya klinik dışı yerlerde geleneksel ve tamamlayıcı tıp deneyimine sahip olma ilişkisi açısından değerlendirildiğinde anlamlı fark yoktu (p=0.133). Geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulanmasına yönelten sebeplerin başında uygulananlardan 26 (%60,4) kişiye yapılan arkadaş önerisi geliyordu. Geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulama deneyimine sahip olan 8 (%18,6) kişi deneyimini aile hekimi/ilgili branş uzmanı ile paylaşmıştı. Geleneksel ve tamamlayıcı tıp deneyimini paylaşan 8 kişiden 7 (%87,5) kişiye aile hekimi/ilgili branş uzmanı olumlu tepki göstermişti. 227 (%68) kişi geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamaları hakkında bilgi almak istiyordu. Bilgi almak isteyenlerden 216 (%95) kişi aile hekimi/ilgili branş uzmanından bilgi almak istiyordu. Sonuç: Geleneksel ve Tamamlayıcı tıp uygulama deneyimi olanların yarısından çoğuna tıp dışı yerlerde işlem uygulanmıştı. Bilgi almak isteyenlerin tamamına yakını uygulamalar hakkında aile hekimlerinden daha çok bilgi almak istemektedir. Halihazırda geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulama yönetmeliğinin olması bu hususta değerlidir. Sağlık çalışanlarının geleneksel tıp uygulamaları bilgilerinin arttırılması düzenlenecek eğitimler ile sağlanabilir.
Özet (Çeviri)
Introduction: We aimed to examine the attitudes of patients applying to the Family Health Center towards Traditional and Complementary Medicine, and to evaluate the Traditional and Complementary Medicine behaviors and their general opinions after this experience. Material method: We carried out our study between August 2019 and January 2020 in Kalkınma Family Health Center in Trabzon. We included 334 volunteers aged between 18 and 65 in the study. We applied the demographic information questionnaire prepared by our research team to the participants through face-to-face interviews with questions about attitudes and behaviors about Traditional and Complementary Medicine. We evaluated the attitudes, behaviors of the participants about Traditional and Complementary Medicine and their relationship with sociodemographic characteristics. Results: The number of participicants who experinced at least one of the traditional and complementary medicine practices was 43 (12.9%). The most common of traditional and complementary medicine practices was dry mug / wet mug application with 23 (46.7%) people. In the study, 18 (41.8%) participants who experienced traditional and complementary medicine had these practices in non-medical places (home, office, etc.). There was no significant difference between the healthcare professional and the other professional group worker in terms of the relationship between having traditional and complementary medicine experience in medical centers or non-medical places (p=0.133). Among the reasons leading to the application of traditional and complementary medicine was the suggestion of friends made to 26 (60.4%) people. Eight (18.6%) people with traditional and complementary medicine practice experience shared their experience with the family physician / specialist. Family physician / specialist reacted positively to 7 (87.5%) of 8 people sharing traditional and complementary medicine experience. 227 (68%) people wanted to learn about traditional and complementary medicine practices. Of those who wanted information, 216 (95%) people wanted to get information from their family physician/specialist. Conclusion: More than half of those with practical experience traditional and complementary medicine were treated in non-medical places. Almost all of those who want to get information about these practices, want to get this information from the family physicians more than other resources. The fact that there is already a regulation on the practice of traditional and complementary medicine is valuable in this regard. Increasing the knowledge of traditional medical practices of healthcare workers can be provided through trainings.