Karşılaştırmalı hukuk bakımından evlat edinme ve sonuçları
Adoption and results in comparative law
  1. Tez No: 626438
  2. Yazar: GÖZDE ÇAĞLAYAN AYGÜN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞEBNEM AKİPEK ÖCAL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Evlat Edinme, Soybağı, Çocukların Korunması, Çocuğun Yüksek Yararı, Aile Hukuku, Adoption, Paternity, Protection of children, Child Welfare, Family Law
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk (Medeni Hukuk) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 289
Özet
Evlat edinme, ana ve baba ile çocuk arasında soybağı kurulmasını sağlayan, aile hukuku alanındaki en önemli sosyal kurumlardan biridir. Çocukların korunması, onların sıcak bir yuvaya sahip olması ve çocuğu olmayan ailelerin evlat hasretinin giderilmesi ile çocuğun yüksek yararı amaçlarının gerçekleştirilmesi için başvurulan en uygun yoldur. Taşıdığı bu önem, hem Türk hukukunda hem diğer ülke hukuklarında hem de uluslararası alanda evlat edinmeye ilişkin düzenlemelerin gelişerek ve değişerek artmasını sağlamaktadır. Üç bölümden oluşan bu çalışmanın birinci bölümünde genel olarak evlat edinme kurumu incelenecektir. Bu bağlamda, evlat edinmenin tarihi, hukuki niteliği, türleri ve bu türlere göre aranan maddi ve şekli şartlar açıklanacaktır. Çalışmanın ikinci bölümünde ise, evlat edinme ilişkisinin kurulmasından sonra ortaya çıkan kişisel ve mali duruma ilişkin sonuçlara yer verilecektir. Evlat edinmeyle, evlat edinen ve evlatlık arasında soybağı ilişkisi kurulduğu için velayet hakkı, evlatlığın önadı ve soyadı önemli değişikliklere uğramaktadır. Bu alanda verilen Yargıtay kararlarına ayrıntılı olarak yer verilecektir. Çalışmanın son bölümünde ise evlat edinmenin sona ermesi, özellikle evlatlık ilişkisinin kaldırılması ayrıntılı olarak ele alınacaktır. Evlat edinmeyle ortaya çıkan uluslararası sorunların taşıdığı önem dolayısıyla, bu alandaki kanunlar ihtilafı kurallarına yer verilecektir. Çalışmanın önem ve katkısını ortaya koymak amacıyla, İsviçre, Alman ve Amerikan hukuklarında evlat edinmeye ilişkin düzenlemeler karşılaştırılacaktır.
Özet (Çeviri)
Adoption is one of the most important social institutions in the field of family law, which provides for the establishment of paternity between parents and children. With the protection of children, having a warm home and eliminating the longing for the family without children, the best interests of the child are the most appropriate way to achieve their goals. This importance, both in Turkish and other countries' law and internationally in the adoption of the adoption of the adoption of the regulations on the adoption and improvement of the regulations. In the first part of this study consisting of three sections, the adoption institution will be examined in general. In this context, the date, legal qualification, types of the adoption and the material and shape conditions sought according to these species will be explained. In the second part of the study, the results of the personal and financial situation that emerged after the establishment of the adoption relationship will be included. Since the relationship between the adoption and the adoptive and adoptive family has been established, the right to custody, the first and the last name of the adoptive son are subject to significant changes. The decisions of the Supreme Court in this subject shall be included in detail. In the last part of the study, the termination of adoption and especially the abolition of the adoption relationship is discussed in detail. Due to the importance of the international disputes that arise with adoption, the rules of conflict of laws in this area is also included. In order to demonstrate the importance and contribution of the study, the adoption regulations in Switzerland, German and American law is compared to something.