Development of novel 6LoWPAN–based multi–purpose sensor monitoring and notification system
6LoWPAN tabanlı çok amaçlı sensör izleme ve bildirim sistemi geliştirilmesi
  1. Tez No: 626451
  2. Yazar: HAMZA SATTUF
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BİLAL BABAYİĞİT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Nesnelerin İnterneti, 6LoWPAN, KSA, Contiki OS, Cooja, 6LoWPAN-tabanlı çok amaçlı sensör izleme ve bildirim sistemi, RPL, MQTT, CC2650 SensorTag, IoT, 6LoWPAN, WSN, Contiki OS, Cooja, 6LoWPAN-based multi-purpose sensor monitoring and notification system, RPL, MQTT, CC2650 SensorTag
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Kablosuz sensör ağları (KSA), bir grup sensörün ortamın fiziksel koşullarını izlemek ve toplanan verileri merkezi bir yere göndermek için büyük bir ağ oluşturmak üzere birbirine bağlandığı bir yapıdır ve nesnelerin interneti için önemlidir. Mevcut ve gelecekteki standartlara yetişmek için ve her bir sensör ağına erişim sağlamak için, IP ve özellikle IPv6 kullanımı özellikle güç, işleme ve depolama gibi sınırlı kaynakları olan çok sayıda düğümden oluşan ağlar için kaçınılmaz gibi görünmektedir. Bu sınırlama, klasik IP yığınları için çok büyük bir zorluktur. Bu zorluğun üstesinden gelmek için 6LoWPAN (Düşük Güçlü Kablosuz Kişisel Alan Ağları) tabanlı IPv6 adlı yeni bir protokol önerilmiştir. 6LoWPAN, sınırlı kaynaklara sahip düğümlerde IPv6'nın tüm özelliklerini etkinleştirir. Yeni bir teknoloji olarak 6LoWPAN son yıllarda çok fazla araştırma yapılmaktadır. KSA ve 6LoWPAN hakkında çok sayıda makale, araştırma ve tez olmasına rağmen, bunların çoğu kuramsaldır ve sadece benzetim tabanlıdır. Bu tez çalışması ilk olarak 6LoWPAN'ın protokol yığınlarını, protokol ve standartlarını (RPL ve MQTT gibi) açıklamaktadır. Ardından Contiki OS'nin Cooja simülatörünü kullanarak ağ tasarımını ve benzetim çalışmaları verilmiştir. Bu tez çalışması ile yeni 6LoWPAN-tabanlı çok amaçlı sensör izleme ve bildirim sistemi, CC2650 SensorTag gibi donanım cihazları kullanılarak geliştirilmiştir ve web arayüzü ile de görselleştirilmiştir. Son olarak, geliştirilen sistemin gerçek hayat uygulamalarının kullanımları önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
Wireless sensor networks (WSN) are a key part of the internet of things (IoT), where a group of sensors connects together to form a big network for monitoring the physical conditions of the environment and sending the collected data to a central location. To keep up with current and future standards and to ensure access to each sensor network, the use of IP and especially IPv6 seems to be unavoidable, especially for the networks which consist of a huge number of nodes that have limited resources like power, processing, and storage. This limitation is a very big challenge for classical IP stacks. In order to handle this challenge, a new protocol called 6LoWPAN (IPv6 over Low-Power Wireless Personal Area Networks) has been proposed. 6LoWPAN enables all the capabilities of IPv6 on nodes with limited resources. As a new technology 6LoWPAN gets a lot of research attention in the recent years. Although there are a lot of papers, researches, and thesis about WSN and 6LoWPAN, the majority of these are limited to theoretical section and only simulation-based. This thesis first outlines the protocol stacks of the 6LoWPAN and summarizes its set of protocols and standards (like RPL and MQTT), then explains the network design and simulation using Cooja simulator of Contiki OS. The developed novel 6LoWPAN-based multi-purpose sensor monitoring and notification system is implemented using hardware devices such as CC2650 SensorTag and visualized by web interface. Finally, the suggested applications are presented for real use cases.