İşletmelerde çalışanları koruma işlevinin ne kadar yerine getirildiğini belirlemeye yönelik bir araştırma
A research to determine how much the function ofprotecting employees in businesses
  1. Tez No: 626452
  2. Yazar: HAYAL BADALOV
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ASLI GEYLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İnsan Kaynakları, İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği, Koruma İşlevi, Human Resources, Health and Work Safety, Protection Function
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu çalışmanın amacı, işletmelerde çalışanları koruma işlevinin ne kadar yerine getirildiğini belirlenmesidir. Bu doğrultuda insan kaynakları yönetiminin işlevleri olan, insan kaynakları planlaması, personel bulma, seçme ve yerleştirme, performans değerlendirme, eğitim ve geliştirme, kariyer planlama ve işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemleri alma ile ilgili literatür taraması gözden geçirilmiştir. Daha sonra araştırmanın amacı doğrultusunda tasarlanan anket formu vasıtasıyla 186 insan kaynakları yöneticisi katılmıştır. Toplanan verileri analiz etmek için IBM SPSS v23.0 (Statistical Package For Sciences) programı tercih edilmiştir. Analizin ilk aşamasında faktör analizi ve güvenirlik analizi yapılmıştır. Yapılan faktör analizi sonucunda, koruma işlevinin altı faktör altında toplandığı görülmüştür. Söz konusu faktörler işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemleri alma, çalışanları psikolojik tacizden korumak, çalışanları psikolojik tacizden koruma konusunda kararlılık göstermek, çalışanlara değer vermek, adil davranmak ve sorunlarına hassasiyet göstermek, fiziksel şiddeti önlemektir ve çalışanların endişelerini, iş yüklerini ve zaman baskısını dengeleme/azaltma olarak belirlenmiştir. Faktörler arasında korelasyon analizi yapılmış ve boyutlar arasında pozitif yönlü ilişki tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this researching is determination of the effect of attitude of HR managers on protection function. In this direction, were reviewed the literature researching of HR management functions, HR planning, recruitment, selection and placement, performance evaluation, training and development, career planning and occupational health and safety. Subsequently, in the questionnaire created for the purpose of researching participated 186 HR managers. To analyze the formed data was preferred İBM SPSS v23.0 (Statistical Package for Sciences) program. In the first step of the analysis were performed the analysis of trustworthiness and factors. As a result of factor analysis, it was seen that protection function is grouped under six factors. These factors are occupational health and safety, to protect employees from psychological harassment, to show determination to protect employees from psychological harassment, to value employees, to act fairly and to show sensitivity to their problems, to prevent physical violence. There was conducted a correlation analysis between these factors and was determined a positive intercourse between dimensions.