Üniversite öğrencilerinde internet bağımlılığı ve depresyon arasındaki ilişkinin incelenmesi
The relationship between internet addiction and depression among university students
  1. Tez No: 626473
  2. Yazar: RUKİYE SEVİLMİŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALPER EVRENSEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: üniversite öğrencileri, depresyon, internet bağımlılığı, university students, depression, internet addiction
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uygulamalı Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu araştırmada belirlenen üniversite öğrencilerinde internet bağımlılığı ve depresyon arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmaya Biruni ve Üsküdar Üniversite'sinde öğrenim gören 152 kız öğrenci ve 67 erkek öğrenci olmak üzere toplam 219 üniversite öğrencisi katılmıştır. Bu araştırmada öğrencilerin internet bağımlılık düzeyini belirlemek için“İnternet Bağımlılık Ölçeği”, depresyon düzeyini belirlemek için“Beck Depresyon Ölçeği”uygulanmıştır. Öğrencilerin demografik özelliklerini belirlemek için araştırmacı tarafından oluşturulan“Kişisel Bilgi Formu”kullanılmıştır. Araştırmanın sonucunda katılan öğrencilerin %60,7'si bağımlı olmayan kullanıcı, %36,1'i riskli internet kullanıcısı ve %3,2'si internet bağımlısı olarak belirlenmiştir. Araştırmanın sonucunda öğrencilerin %29,7'sinin hafif depresyon, %24,7'sinin orta depresyon ve %5,5'inin şiddetli depresyon düzeyinde oldukları belirlenmiştir. Sonuçlara göre öğrencilerin internet bağımlılık düzeyleri ile depresyon düzeyleri arasında orta dereceli pozitif bir ilişki vardır. İnternet bağımlılık düzeyi, depresyonun anlamlı bir yordayıcısıdır. Kız ve erkek üniversite öğrencilerinin depresyon düzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmamıştır. Çalışma sonucunda internet bağımlılığının ve depresyonun günlük internet kullanım sürelerine, internete nasıl bağlanıldığına, internete bağımlı olduklarını düşünmelerine, internetin kendilerinde depresyona/öfkeye neden olduğunu düşünmelerine ve kendilerini yalnız hissetmelerine göre farklılık gösterdiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the relationship between internet addiction and depression among university students. A total of 219 university students-152 females students and 67 males students- who attended at Biruni and Uskudar University, participated in the study. In this study,“Internet Dependence Scale”was used to determine the level of Internet addiction, and“Beck Depression Scale”was used to determine the level of depression. In order to determine the demographic characteristics of the students,“The Personal Information Form”created by the researcher was used. As a result of the study, 60.7% of the students participating in the study were determined to be non-dependent users, 36.1% were risky internet users and 3.2% were internet addicts. As a result of the study, it was determined that 29.7% of the students had mild depression, 4.7% had moderate depression and 5.5% had severe depression. According to the results, there is a moderate positive relationship between the levels of internet addiction and depression levels of the students. The level of Internet addiction is a significant predictor of depression. There was no statistically significant difference between male and female university students' depression levels. As a result of the study, it was determined that internet addiction and depression differ according to daily internet usage periods, how they connect to the internet, how they think that they are addicted to internet, and that internet causes them to have depression / anger and makes them feel lonely.