Ssğlıklı sporcularda sakroiliak eklem manipulasyonlarının fonksiyonel düzey ve performans üzerine ani etkisi
The immediate effect on functional level and performance of sacroiliac joint manipulations in healthy sports
- Tez No: 626604
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HANDE BAŞAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Kayropraktik HVLA, FMS, Optojump, Sakroiliak Eklem Manipülasyonu, Chiropractic HVLA, FMS, Optojump, Sacroiliac Joint Manipulation
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Çeşitli branşlardan sağlıklı sporculara uygulanan kayropraktik high velocity low amplitude (HVLA) sakroiliak eklem manipülasyonlarının, bu sporcuların fonksiyonel düzey ve performanslarına olan etkisinin araştırılması amaçlanılmıştır. Çalışmaya alınan sporculara, sakroiliak eklem manipülasyonları öncesinde ve sonrasında, fonksiyonel hareket taraması (FMS) yapıldı ve Optojump sistemi ile squat jump testi uygulanıp, vertikal sıçrama yükseklikleri ölçüldü. Çalışmaya toplamda 40 katılımcı dahil edilmiştir. Bu bireyler her bir grupta 20 kişi olacak şekilde, iki gruba ayrılmıştır. Deney grubuna tek seferlik kayropraktik HVLA sakroiliak manipülasyon; kontrol grubuna ise tek seferlik sham manipülasyon uygulanmıştır. Gruplar FMS total skor yönünden değerlendirildiğinde, uygulama öncesi ve sonrası anlamlı bir farklılık bulunamadı. Ancak grup içi karşılaştırmalarda, deney grubunda (p=0,001) ve kontrol grubunda (p=0,046) tedavi sonrasında istatistiksel olarak anlamlı artış kaydedildi. Araştırmaya katılan bireyler, Optojump ile kaydedilen squat jump ortalama skor bakımından karşılaştırıldığında gruplar arasında anlamlı bir fark olduğu gözlenmiştir (p=0,014).
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the effects of chiropractic high velocity low amplitude (HVLA) sacroiliac joint manipulation on functional level and performance of these athletes from various branches. Functional movement screen (FMS) was performed before and after sacroiliac joint manipulations and squat jump test was performed with Optojump system to measure vertical jump heights. A total of 40 participants were included in the study. These individuals are divided into two groups, with 20 people in each group. One-time chiropractic HVAC sacroiliac manipulation in the experimental group; and one-time sham manipulation was applied to the control group. When the groups were evaluated according to FMS total skor, no significant difference was found before and after the application. However, in the intra-group comparisons, a statistically significant increase was noted in the experimental group (p = 0.001) and in the control group (p = 0,046) after the treatment. When the subjects participating in the study were compared in terms of squat jump mean skor recorded with Optojump, there was a significant difference between the groups (p = 0.014).