Kontraseptif yöntem kullanımının bireyin cinsel fonksiyonuna etkisi
The effect of the use of contraceptive method on the sexual function of the individual
- Tez No: 626618
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NESRİN İLHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Kadın cinsel fonksiyonu, erkek cinsel fonksiyonu, kontraseptif yöntemler, FSFI, IIEF, Female sexual function, male sexual function, contraceptive methods, FSFI, IIEF
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bezm-i Alem Vakıf Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hemşirelik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 156
Özet
Bu araştırma, kontraseptif yöntemlerin bireylerin cinsel fonksiyonuna etkisini belirlemek amacıyla kesitsel olarak gerçekleştirildi. Bu çalışma İstanbul Avrupa Yakasında bir Eğitim ve Araştırma Hastanesinin Kadın Hastalıkları Polikliniğine başvuran evli kadınlar arasından çalışma kriterlerine uyan ve çalışmaya katılmayı kabul eden 350 kadın ile aynı hastanenin Göz Polikliniğine başvuran evli erkekler arasından çalışma kriterlerine uyan ve çalışmaya katılmayı kabul eden 150 erkek olmak üzere toplamda 500 kişi ile gerçekleştirildi. Araştırmanın verileri; Tanıtıcı bilgi formu, Kadın cinsel işlev ölçeği (FSFI), Uluslar arası elektril işlev formu (IIEF) kullanılarak toplandı. Verilerin değerlendirilmesinde; frekans, yüzde, ortalama, standart sapma gibi tanımlayıcı istatistikler ile Mann Whitney U testi ve Kruskal Wallis testleri kullanıldı. Araştırmaya katılan kadınların %45,7' sinin 29-39 yaş arasında, % 75,4'ünün ilk ve orta öğretim mezunu, erkeklerin %56,7'sinin 29-39 yaş grubunda, %68,6'sının ilk ve orta öğretim mezunu olduğu saptandı. Kadın cinsel işlev ölçeği toplam puan ortalaması 18,28 ± 3,87 olup, kadınların %89,7'sinde cinsel işlev bozukluğu olduğu belirlendi. Erkeklerin Uluslar Arası Erektil İşlev Formu puanı ortalaması 61,40 13,38 olup, puan ortalamasına göre erkeklerde erektil disfonksiyon olmadığı belirlendi. Kadınların en az üç ayda çift olarak kullandıkları kontraseptif yöntemin en fazla %29,4 ile geri çekme, erkeklerin ise %38,7'i le kondom olduğu belirlendi. Kadınların %82,3'ü, erkeklerin ise %83,3'ü kullandığı yöntemin cinsel yaşamını olumlu yönde etkilediğini ifade etti. Geri çekme yöntemini kullananlarda kadınların uyarılma durumu, aylık iğneyi kullananlardan yüksek bulundu. Erkeklerde ise kondom ile korunanların cinsel istekleri, geri çekme ve eşleri mini hap kullanan erkeklerden yüksek bulundu. Çalışmada modern yöntemleri kullanan kadınların geleneksel yöntem kullananlara göre cinsel istek, uyarılma, doyumlarının daha iyi, ağrılarının daha az olduğu, geleneksel yöntem ile korunan erkeklerin cinsel isteklerinin modern yöntem ile korunan erkeklerden yüksek olduğu saptandı. Kadınların yaş, eğitim durumu, eş eğitimi, çalışma durumu, aile yapısı, en uzun yaşadığı yer, eş ile iletişimin, cinsel ilişki sıklığının, eşi ile cinselliği konuşabilme durumunun, kullanılan kontraseptif yöntemin ve kontraseptif yöntemden memnuniyet durumunun cinsel xiii fonksiyonlarını etkilediği belirlendi. Erkeklerin eş eğitiminin, eş ile iletişiminin, cinsel ilişki sıklığının, eşi ile cinselliği konuşabilme durumunun, kullanılan kontraseptif yöntemin ve kontraseptif yöntemden memnuniyet durumunun cinsel fonksiyonlarının etkilediği belirlendi.
Özet (Çeviri)
This study was carried out cross-sectionally to determine the effect of contraceptive methods on sexual function of individuals. The study has been made between 350 married women who applied polyclinic of gynecology and 150 men who applied ophthalmology clinic at one of the Research Hospital European side of Istanbul city. Inputs of this study have been collected by using the following methods; Introductory information form, Female Sexual Function Scale (FSFI), International electrical function form (IIEF). Frequency, percentage, average, standard deviation as well as Mann Whitney U test and Kruskal Wallis tests have been used at evaluation stage of these inputs. The %45.7 percentage of the women who have participated the study was between 29-30 years old ages, %75,4 primary and secondary school degree, the %56,7 percentage of the men who have participated the study was between 29-39 years old ages, %68,6 primary and secondary school degree. The average score of sexual function scale for women was 18,28±3,87, sexual dysfunction has been detected among %89,7 percent of the women. The average mean score of the Men's International Erectile Function Form was 61,40 ±13,38 ,according to mean avearege of the score , No sexual dysfunction has been detected among the mens. The most used contraceptives method with percent of %29,4 among the women in at least 3 months is withdrawall,and it is condom among the men with the percent of %38.7. The %82,3 percent of the women, and %83,3 of the men have declered that contraceptives methods that they have been using influenced positively their sexual lifes.The sexual arousal state of the women who have been using withdrawall method was seen higher than those who have been using monthly needle. The sexual desire among the men who have been using condom was seen higher that those who have been using withdrawall and their wifes have been using mini pills.More sexual desire, more sexual arousal,and less painfull sexual intercourse was seen among the woman who have been using modern methods compared with tradational methods.The more sexual desire was seen among the men who have been using traditional methods xv compared with modern methods. Among the women It was resulted that age, educational status, partner education, working status,family structure , the place long lived,communication with parner, and frequency of sexual intercouse are affecting sexual functions. Among the men it was resulted that,partner education, communication with partner, frequency of sexual intercouse, talking sexuality with partner,the contraceptive method used, and satisfaction with the contraceptive method are effecting sexual functions.