Küresel krizler ve maliye politikalarının gelişimi: Türkiye örneği
Global crises and development of fiscal policies: Sample of Turkey
  1. Tez No: 626623
  2. Yazar: KAMRAN ALASGARLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. COŞKUNCAN AKTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Kriz, Küresel Ekonomik Krizler, Maliye Politikaları, 5 Nisan Kararları, Güçlü Ekonomiye Geçiş Programı, Crisis, Global Economic Crises, Fiscal Policies, 5 April Decisions, Strong Economy Transition Program
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Maliye Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
Devletin ekonomiye müdahale etmesi fikri iktisat literatüründe her zaman en önemli tartışma konularından birisi olmaktadır. 1929 Büyük Buhran'ı sonrasında J.M. Keynes'in düşünceleri istikametinde devletin ekonomi içerisindeki rolüne yeni bir boyut getirilmiş ve ekonomik krizlerin önlenmesinde maliye politikasına aktif bir rol yüklenmiştir. Bundan sonra, 1970'li yıllarda yaşanan petrol fiyatı şokları ve 1980'li yıllarda Avrupa'da uygulanan mali daralma politikaları sonucunda yaşanan gelişmeler, maliye politikasının etkinliği üzerine yeni tartışmaları beraberinde getirmiştir. Bu gelişmeler sonrasında ekonomistler tarafından Keynes'in ekonomik krizlerin önlenmesinde maliye politikasına yüklediği görevin etkinliğine yönelik ciddi eleştiriler yapılmıştır. 2008 yılına kadar ekonomi politikaları içerisinde önemi geri planda kalan maliye politikasının, ABD'de ortaya çıkan mali krizle birlikte ekonomi politikaları içerisindeki önemi yeniden tartışılmaya başlanmış ve küresel ekonomik krizi aşmak için maliye politikasına yeniden aktif rol yüklenmiştir. Türkiye, 1994 ve 2001 yıllarında yaşadığı ekonomik krizler sonrasında uyguladığı maliye politikası ile mali dengesini sağlamaya çalışmış ve küresel krizin etkilerini bertaraf edebilmek için dünyada olduğu gibi genişletici maliye politikası uygulamalarını aktif hale getirmiştir.
Özet (Çeviri)
The issue of government intervention in the economy has been one of the most primary discussion points of economics in every period. Following the 1929 Great Depression, a new dimension has been brought to the role of government in economy, in line with standpoint of J.M. Keynes and an active role has been given to fiscal policy in achieving preventingeconomic crises. Later on, the developments emerging as a result of the oil price shocks in 1970s and the fiscal contraction policies implemented in Europe in 1980s have led to new discussions on the activity of fiscal policy. As a result of the developments, economists have criticized Keynes severely for the activity of task having been imposed to fiscal policy by him, in achieving preventing economic crises. Fiscal policy, whose importance has stayed background among other economic policies until the year 2008, has become a matter, whose importance among economic policies was started to be questioned again, as a result of the global crisis emerging in the USA and in order to overcome the crisis, an active role has been given to fiscal policy again. Turkey has tred to redress its fiscal balance by implementing a contractionary fiscal policy after the economik crises which outbraked in 1994 and 2001 years, and as in the other parts of the world, has activated implementations of expansionary fiscal policies in order to remove the influences of the global crisis.