Doğu Akdeniz deniz yetki alanları paylaşımı sorununda Türkiye- Libya mutabakatı
Turkey-Libya agreement on Eastern Mediterranean sea borders issue
  1. Tez No: 626643
  2. Yazar: OKAN ÇELİK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FİLİZ ÇOBAN ORAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Uluslararası Deniz Hukuku, Deniz Yetki Alanları, Münhasır Ekonomik Bölge, International Maritime Law, Maritime Jurisdiction, Exclusive Economic Zone, Eastern Mediterranean
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 212
Özet
Bu çalışma, Doğu Akdeniz'deki deniz yetki alanlarının sınırlandırılması sorununa sahildar ülkelerin yaklaşımlarını ve politikalarını uluslararası yargı kararları ekseninde değerlendirerek daha hakça bir çözüm yolu sunmayı amaçlamaktadır. Bu çerçevede bu tez, Doğu Akdeniz'de yapılacak sınırlandırmada kullanılması gereken prensip ve yöntemler nelerdir sorusuna cevap aranmaktadır. Bunun için çalışmada, öncelikle deniz hukuku incelenerek uluslararası yargı kuruluşlarının deniz alanlarını sınırlandırılırken dikkate aldığı prensipler ve yöntemler saptanmaktadır. İkinci olarak deniz alanlarının sınırlandırılmasında ilgili davalar hakkında uluslararası yargı kuruluşlarının kararlarında dikkate alınan kriterler ortaya koyulmuştur. Bu çerçevede Türkiye- Libya Mutabakatının uluslararası hukuk açısından değerlendirip, buradan hareketle de Doğu Akdeniz'deki sahildar devletlerin soruna farklı yaklaşımlarını ele alarak bu devletlerin deniz yetki alanlarındaki hak kazanım esasları ve sınırlandırmada uyguladığı yöntemler üzerinde durulmaktadır. Sonuç olarak çalışmada, sınırlandırma ihtilaflarına yönelik uygulanan prensiplerle Doğu Akdeniz'de sınırlandırma ihtilafının uluslararası hukuk perspektifinden nasıl çözüleceği üzerine bir öneri sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to provide a more equitable solution to the problem of delimitation of maritime jurisdiction in the Eastern Mediterranean by evaluating the approaches and policies of coastal countries on the basis of international judicial decisions. İn this framework, it seeks an answer to the questions of what principles and methods should be used in the delimitation to be made in the Eastern Mediterranean. For this purpose, the study examines the conventions of the law of the sea and determines the principles and methods that international judicial institutions take to into account when limiting maritime areas. Second, the criteria taken into consideration in the decisions of international judicial institutions regarding cases related to the limitation of maritime areas were set out. Within this framework, the study focuses on the different approaches of coastal states in the Eastern Mediterranean to the problem and focuses on the principles of Right Acquisition and the methods used by these states in maritime jurisdiction. As a result, the study presents a proposal on the principles applied to the delimitation disputes and how to resolve the delimitation conflict in the Eastern Mediterranean from the perspective of international law.