Ergenlerin duygu düzenleme ve öznel iyi oluşları ile ailelerinin duygu düzenleme ve dışavurulan duygulanım düzeyleri arasındaki yordayıcı ilişki
The predictive relationship between adolescents' emotion regulation andsubjective well-being levels and emotion regulation and expressed emotion
  1. Tez No: 626778
  2. Yazar: AYÇA ATAKAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜL ERYILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: duygu düzenleme, öznel iyi oluş, dışavurulan duygulanım, emotion regulation, subjective well-being, expressed emotion
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Bu araştırma kapsamında ergenlerin duygu düzenleme ve öznel iyi oluş düzeyleri ile ailelerinin duygu düzenleme ve dışavurulan duygulanım düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın örneklemini lise eğitimine devam eden 93 kız 101 erkek öğrenci olmak üzere toplam 194 öğrenci ve öğrencilerin anne babalarından oluşan 62 kadın 132 erkek toplam 194 yetişkin oluşturmuştur. Araştırmaya katılan öğrencilerin 14 – 18 yaşları arasında (15,41,3) olduğu, yetişkinlerin 30-70 yaşları arasında (47,64,00) olduğu gözlenmiştir. Araştırma verilerini toplamak amacıyla demografik bilgileri değerlendirmek için Kişisel Bilgi Formu, ergenlerin duygu düzenleme düzeylerini belirlemek için Ergenler için Duygu Düzenleme Ölçeği (EDDÖ), öznel iyi oluş düzeylerini belirlemek için Ergen Öznel İyi Ölçeği (EÖÖ), anne babaların duygu düzenleme güçlüğü düzeylerini belirlemek için Duygu Düzenleme Güçlüğü Ölçeği (DDGÖ) ve dışavurulan duygulanım düzeylerini belirlemek için ise Dışavurulan Duygulanım Ölçeği (DDÖ) uygulanmıştır. İlişkisel Tarama Modeli kullanılarak yapılan bu araştırmanın verilerinin analiz edilmesinde Bağımsız Gruplar t-Testi, Pearson ve Spearman Korelasyon Testleri, Basit Doğrusal Regresyon Analizi ve Çoklu Doğrusal Regresyon Analizi kullanılmıştır. Araştırmadaki bulgular incelendiğinde; ergenlerin duygu düzenlemelerinin cinsiyet ve anne baba birliktelik durumuna göre farklılaşmakta olup; tek çocuk olup olmama durumuna göre farklılaşmadığı görülmüştür. Ergenlerin öznel iyi oluş düzeylerinde kız öğrencilerin puanlarının erkek öğrencilere göre yüksek olduğu ancak istatistiksel açıdan anlamlı fark olmadığı bulunmuştur. Ergenlerin öznel iyi oluş ve duygu düzenlemelerinin ilişkili olduğu; ebeveynlerin duygu düzenleme güçlükleri ve dışavurulan duygulanımları ile ergenlerin duygu düzenleme ve öznel iyi oluşlarının ilişkili olduğu bulunmuştur. Ergenlerin öznel iyi oluşlarını yaş değişkeninin; duygu düzenlemelerinin yaş, cinsiyet, ebeveynlerinin duygu düzenleme güçlüklerinin netlik alt boyutu ve dışavurulan duygulanımlarının aşırı ilgi-koruyucu-kollayıcı-müdahalecilik alt boyutları değişkenlerinin yordadığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the relationship between emotion regulation and subjective well-being levels of adolescents and emotion regulation and expressed emotion levels of their families. The sample of this study consisted of 194 students (93 female and 101 male students) who are continuing their high school education and 62 female, 132 male parents totally 194 adults who are these students' mothers and fathers. It was observed that the students who participated in this study were between the ages of 14-18 (15.41.3) and adults were between the ages of 30-70 (47.64.00). In order to collect research data; Personal Information Form was used to evaluate demographic information, Emotion Regulation Scale for Adolescents was used to determine the level of emotion regulation of adolescents, Subjective Well-being Scale was used to determine subjective well-being levels of adolescents, Emotional Regulation Difficulty Scale was used to determine the level of emotion regulation difficulty of parents, Expressed Emotion Scale was applied to determine the levels of expressed emotions of parents. In order to analyze the data in this study which is conducted by using Descriptive Scanning Model; Independent Groups t-Test, Pearson and Spearman Correlation Tests, Simple Linear Regression Analysis and Multiple Linear Regression Analysis were used. When the findings in this study were examined, it is seen that adolescents' emotion regulation differ according to gender and togetherness status of parents and it is seen that it does not differ according to whether they are an only child or not. It was found that subjective well-being scores of female adolescents were higher than male students but there was no statistically significant difference between them. It was found that Subjective well-being and emotion regulation of adolescents were related; Parents' emotion regulation difficulties and expressed emotions were related with adolescents' emotion regulation and subjective well-being. It was found that adolescents' subjective well-being was predicted by age variable and their emotion regulation was predicted by the variables of age and gender; parents' emotion regulation difficulties were predicted by the sub-dimension of clarity variable, parents' expressed emotions were predicted by the variables of sub-dimensions of excessive interest-protective-guarding-interventionism.