Annelerin emzirme davranışını etkileyen faktörlerin belirlenmesi
Determining factors affecting mothers ' breastfeeding behavior
- Tez No: 626802
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FİLİZ SÜZER ÖZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Anne sütü, emzirme, emzirme davranışı, emzirme tutumu, hemşirelik, Breast milk, breastfeeding, breastfeeding behavior, breastfeeding attitude, nursing
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Düzce Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Büyüme ve gelişmenin en hızlı olduğu bebeklik döneminde, benzersiz bileşimiyle bebeklerin gelişimlerini en üst seviyede sağlayacak olan ideal besin anne sütüdür. Anne sütü ile beslenmenin hem bebek hem de anne açısından birçok faydası bulunmaktadır. Buna rağmen emzirme oranları Dünya'da ve Türkiye'de istendik düzeyde değildir. Bu çalışmada annelerin emzirme davranışını etkileyen faktörlerin belirlenmesi amacıyla nicel ve nitel araştırma yöntemleri birlikte kullanılmıştır. Araştırmanın nicel boyutunda Düzce ilinde bir devlet hastanesinin kadın hastalıkları ve doğum polikliniğine başvuran 134 gebe araştırmanın örneklemini oluşturmuştur. Bu aşamada gebelere“Kişisel Bilgi Formu”ve emzirme tutumlarını belirlemek amacıyla“Emzirme Tutumunu Değerlendirme Ölçeği”kullanılmıştır. Araştırmanın nitel boyutunda ise çalışmaya katılmayı kabul eden on kadın ile yarı yapılandırılmış“Rehber Görüşme Formu”doğrultusunda postpartum birinci ve altıncı ayda iki ayrı bireysel görüşme yapılmıştır. Görüşmeden elde edilen veriler içerik analiziyle değerlendirilmiştir. Nicel bulguların değerlendirilmesinde sayı ve yüzdelikler, independent sample t testi ve One-Way ANOVA testleri kullanılmıştır. Araştırmanın sonucunda; annelerin yaş ortalamasının 27.90 ± 5.31 olduğu, çoğunluğun çalışmadığı, multipar ve gebeliklerinin planlı olduğu, emzirme ile ilgili eğitim alan (%35.8) gebelerin bilgi almak için başvurdukları ilk kaynağın %75 oranında hemşire / ebe olduğu belirlenmiştir. Emzirme tutumunu değerlendirme ölçeğinden aldıkları puan ortalama 110.43 ± 11.83 (min.68, max.144) olarak belirlenmiştir. Nitel verilerin analizi sonucunda, annelerin çoğunun bebeklerini doğumdan sonra hemen emzirdikleri, anne sütünün faydaları hakkında bilgi sahibi oldukları, emzirmeden sonra günlük, beslenme ve sosyal hayatlarında değişiklikler olduğu, emzirmeye olumlu anlam yükledikleri, emziremedikleri dönemde stres, endişe, suçluluk, yetersizlik gibi olumsuz duygusal değişim yaşadıkları ve bu dönemde çevrelerinden destek aldıkları, anne sütü dışında erken dönemde ek besin verdikleri belirlenmiştir. Annenin çalışmaya başlaması, kendilerine ve bebeklerine ait yaşadıkları problemler emzirmeyi en çok etkileyen faktörler olarak saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
In infancy, where growth and development are fastest, the ideal food to provide the highest level of development with its unique composition is breast milk. There are many benefits of breast feeding both in terms of the baby and the mother. However, breastfeeding rates are not at the desired level in the world and in Turkey. In this study, quantitative and qualitative research methods were used together to determine the factors affecting mothers ' breastfeeding behavior. In the quantitative dimension of the study, 134 pregnant women admitted to the obstetrics and gynaecology clinic of a state hospital in Düzce province formed the sample of the study. At this stage, a“Personal Information Form”and a“Breastfeeding Assessment Scale”were used to determine breastfeeding attitudes. In the qualitative dimension of the study, two individual interviews were conducted in the first and sixth months of the postpartum in line with the semi-structured“Guide İnterview Form”with ten women who agreed to participate in the study. The data from the interview was evaluated by content analysis. Number and centelics, independent sample t test and one-Way ANOVA tests were used in the evaluation of quantitative findings. As a result of the research; The mean age of the mothers was 27.90 ± 5.31, the majority of them were not working, their multiparous and planned pregnancies, and the education of breastfeeding (35.8%) were found to be nurses / midwives at the rate of 75%. The score they received from the assessment scale of breastfeeding attitude averaged 110.43 ± 11.83 (min.68, max.144) is designated as. As a result of the analysis of qualitative data, most of the mothers breastfeed their babies immediately after birth, they have information about the benefits of breast milk, there are changes in daily, nutritional and social life after breastfeeding, they have positive meaning to breastfeeding, they can not breastfeed, negative emotional change such as stress, worry, guilt, insufficiency. It was determined that they live and get support from their environment in this period, they give additional nutrients in the early period except breast milk. The most important factors affecting breastfeeding were determined as the mother's starting to work and the problems they had with themselves and their babies.