Üniversite öğrencilerinde yeme bağımlılığı ve ilişkili faktörlerin incelenmesi
Investigation of food addiction and related factors of the university students
- Tez No: 626810
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN ÇETİN EKERBİÇER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Yeme Bağımlılığı, Modifiye Yale Yeme Bağımlılığı Ölçeği Sürüm 2.0, mYYBÖ 2.0, Food Addiction, Modifiye Yale Food Addiction Scale Version 2.0, mYFAS 2.0
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ: Bu çalışmada fast-food tüketimi ve zamansız alınan öğünler gibi kötü beslenme alışkanlıklarının giderek yaygınlaştığı üniversite öğrencilerinin, yeme bağımlılığı düzeylerinin ve yeme bağımlılığını etkileyen faktörlerin gösterilmesi amaçlandı. GEREÇ VE YÖNTEM: Çalışma 01.06.2019-30.06.2019 tarihleri arasında, Sakarya Üniversitesi Mediko Sosyal Sağlık Merkezinde yapılmıştır. Katılımcılara kişisel bilgi formu, yeme alışkanlıklarını sorgulayan Modifiye Yale Yeme Bağımlılığı Ölçeği Sürüm 2.0 uygulandı ve birbirleri arasındaki ilişki değerlendirildi. İstatistiksel olarak anlamlılık düzeyini belirlemek için, %95 güven aralığı ve p≤0,05 anlamlı kabul edildi. BULGULAR: Çalışmamıza 169 (%69,8) kadın, 73 (%30,2) erkek olmak üzere toplam 242 kişi katılmıştır. Katılımcıların ölçekten aldıkları toplam puan ortalaması 0,90±1,61 SS olarak hesaplandı. Dört ana öğün yiyen katılımcıların iki ve üç ana öğün yiyen katılımcılara, son bir yıl içinde kilo verme denemesi olan katılımcıların olmayanlara göre daha yüksek toplam puanlara sahip olduğu görülmüştür. Gece yeme ve fast food yeme sıklığı ile ölçekten alınan toplam puan arasında istatistiksel anlamlı fark vardır. Katılımcıların gece yeme ve fast food tüketme sıklığı arttıkça, beden algıları zayıf, normal, hafif kilolu, şişman şeklinde ilerledikçe; mYYBÖ 2.0'den aldıkları toplam puanda istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde artmıştır. Yeme bağımlılığı olan katılımcıların daha yüksek beden kitle indeksi değerlerine sahip olduğu görülmüştür. SONUÇ: Yeme bağımlılığı; ilişkili olduğu faktörler ve ileri dönem sonuçları açısından önem verilmesi gereken bir konudur. Özellikle sonuçlarından birinin çağımızın en büyük problemlerinden biri olan obezite ile ilişkili olabileceği düşünülmektedir. Bu sebeple olası nedenleri ve sonuçlarının ortaya konabilmesi için daha geniş kapsamlı çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
INTRODUCTION AND AIM: In this study, it was aimed to show the level of food addiction and factors affecting food addiction among university students, where bad eating habits such as fast food consumption and timeless meals are increasingly common. MATERIALS AND METHODS: The study was conducted between 01.06.2019 and 30.06.2019 at Sakarya University Medico Social Health Center. Modified Yale Food Addiction Scale Version 2.0 which questions the eating habits of the participants and the personal information were applied and the relationship between each other were evaluated. To determine the level of statistical significance, 95% confidence interval and p≤0.05 were considered significant. RESULTS: A total of 242 people, 169 (69.8%) women and 73 (30.2%) men, participated in our study. The mean score was calculated as 0.90 ± 1.61 SD. It was observed that the participants who ate four main meals had a higher total score comparing for the participants who ate two and three main meals and those who did not attempt to lose weight in the past year. There is a statistically significant difference between the frequency of night eating and fast food eating and the total score obtained from the scale. As the participants body perceptions progressed as weak, normal, slightly overweight, and fat; statistically significantly increased in the total score they received from the mYFAS 2.0. Participants with food addiction were found to have higher body mass index values. CONCLUSIONS: Eating addiction; It is an issue that should be given importance in terms of the factors it is associated with and its future results. In particular, it is thought that one of its consequences may be related to obesity which is one of the biggest problems of our time. Therefore, more comprehensive studies are needed to reveal possible causes and consequences.