III. Haçlı Seferinin temel kaynağı: Ansbertus Historia de Expeditione Friderci İmparatoris
The Essential Source Of The Third Crusade: Ansbertus Historia De Expedtione Friderici İmparatoris
  1. Tez No: 626829
  2. Yazar: ERDOĞAN SARUHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA DAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: III. Haçlı Seferi, Freidrich Barbarossa, Ansbertus, Türkiye Selçukluları, The Crusades III, Friedrich Barbarossa, Ansbertus, Seljuks in Turkey
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Dünya tarihinin önemli gelişmelerinden biri olan Haçlı Seferlerinin, dini, siyasi, askeri, ekonomik ve sosyal gerekçeleri olmakla birlikte, en önemli gerekçenin Türklerin Anadolu yurt edinmelerine Batılı Hıristiyan güçlerin askeri tepkisi olduğu artık kabul edilmektedir. Haçlı Seferlerinin asıl amacı Anadolu'dan Türkleri atmak ve Türklerin liderliğindeki Müslümanları, Hıristiyanların kutsal topraklar olarak gördükleri bölgelerden çıkarmaktı. Bu maksatla 1095'de ilan edilen Haçlı Seferi, 15 Temmuz 1099'da Kudüs'ün zaptıyla sonuçlandı. Urfa, Antakya, Trablus ve Kudüs'te Haçlı devletleri kuruldu. Haçlılarla mücadelede yüzyıllar boyunca Türkler sürekli ön planda olmuştur. 1144'de Zengilerin önderliğinde Türkler, ilk Haçlı devleti Urfa'dan Haçlıları çıkardılar. Bunun üzerine 1147-1148'de yapılan İkinci Haçlı Seferi'ni yine Türkler başarısızlığa uğrattı. Sultan Selâhaddin Eyyûbî'nin, 1187'de Kudüs'ü kurtarması, Üçüncü Haçlı Seferi için gerekçe oldu. Bu defa Haçı kabul edenler kral ve imparatorlardı: Fransa Kralı Philippe Auguste, İngiltere Kralı Arslan Yürekli Richard ve alman İmparatoru Friedrich Barbarossa. Tez çalışmamızda incelediğimiz ve Türkçeye kazandırdığımız Haçlı kaynağı esas itibarıyla Freidrich Barbarossa'nın Haçlı Seferini konu edinmektedir. Bilinen kara yolunu takip ederek, Macaristan üzerinden Balkanlar'da Bizans topraklarına giren İmparator, Anadolu'da Türkiye Selçukluları arazisinden geçerek Kudüs'e gitmeyi amaçlamıştı. Selçuklu topraklarından anlaşmayla geçmek istemiş fakat Türklerin sert direnişiyle karşılaştı. Büyük kayıplar vermesine rağmen Konya'yı kuşatan ve bundan sonra da Silifke'ye ulaşmaya çalışan İmparator Freidrich Barbarossa, Göksu ırmağında boğularak can verdi. Selçuklu Türklerinin vurduğu ağır darbelerle, etkinliğini yitiren Alman Haçlı ordusu, Kutsal Topraklara ulaşsa da sonucu değiştirecek bir güç niteliğinde değildi. Freidrich Barbarossa'nın Haçlı Seferini doğrudan ve ayrıntılı olarak anlatan en önemli kaynak eser Historia de Expeditione Friderci İmparatoris'dir. Eserin yazarı olarak, ruhban sınıfından biri olan Ansbertus ön plana çıkmaktadır. Selçuklu dönemi Türk tarihi için de önemli ve değerli olan bu kaynak eserin Türkçeye kazandırılması ve notlarla açıklamak bu tez çalışmasının temel hedefidir. Üç bölümden oluşan tezimizin ilk bölümünde Haçlı Seferleri ve III. Haçlı Seferinin bir değerlendirilmesi yapıldı. İkinci bölümde kaynak eser ve yazarı tanıtıldı. Üçüncü bölümdeyse eserin Latince, Almanca ve İngilizce neşirleri karşılaştırılarak, Türkçe metni oluşturuldu ve notlarla açıklandı.
Özet (Çeviri)
It has received acceptance that, as well as it's religious, political, military, economical and social reasons, the essential reason of Crusades, which is one of the most important events in world history, is the military reaction of Western Christians against Turks trying to settle in Anatolia. The main reason of Crusades is to obliterate Turks out of Anatolia and to dispel Turkish-lead Muslims from the holly lands. For this purpose starting in 1095, Crusades ended up with conquest of Jerusalem on July 15, 1099. Crusader states were established in Edessa, Antioch, Tripoli and Jerusalem. Turks had always been in the forefront during struggles with the Crusaders for centuries. In 1144, under the leadership of Zengids, Turks dispelled the Crusaders out of Edessa, which is the first Crusader state. So the Second Crusades that took place in 1144-1148 was failed again by the Turks. Jerusalem's retrieval from the Crusaders by Saladin in 1187 triggered the Third Crusades. This time the Cross was accepted by the kings and emperors: King Philippe Auguste of France, King Richard Lionheart of England and Emperor Friedrich Barbarossa of Germany. The Crusader resource analyzed in this dissertation study and brought in Turkish, is mainly about the Crusade of Friedrich Barbarossa. Following the known road to Byzantine territories in the Balkans through Hungary, the Emperor aimed to reach Jerusalem through Turkish Seljuks' lands in Anatolia. Friedrich Barbarossa wanted to pass the lands via negotiations, however, he encountered with firm resistance of Turks. Although the big loss of his men, Friedrich Barbarossa surrounded Konya and after that while trying to reach Seleucia he drowned in the River Göksu. After receiving a major blow of Seljuk Turks and loosing its force, the German Crusader Army was no longer strong enough to change the results even if they reached the Holy lands. The most important resource work written in detail and directly about the Crusade of Friedrich Barbarossa is Historia de Expeditione Friderci İmparatoris. Ansbertus, a member of clergy, stands out as the writer of the work. Essential aim of the dissertation study is to bring this resource work, which is very important and valuable for Turkish History in Seljuks Era, in Turkish and explain it via annotations. This study consists of three parts and in the first part The Crusades and The Crusades III have been evaluated. Resource work and the writer have been introduced in the second part. Finally in the third part publications in Latin, German and English have been compared and so the Turkish version of the work has been formed along with annotations.