Sosyal ve ekonomik yönleriyle kentlileşmenin kentsel yaşam kalitesine etkileri araştırması: Çanakkale örneği
The research of the effects of urbanization with social and economic aspects on the urban life quality: The sample of Çanakkale
- Tez No: 626838
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN ERKUL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Kent, Kentleşme, Kentlileşme, Yaşam Kalitesi, Kentsel Yaşam Kalitesi, City, Urbanization, Urbanized, Quality of Life, Quality of Urban Life
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Yaşam kalitesi kavramı farklı alanlarda yaygın olarak incelenen çok boyutlu bir kavram olarak görülmektedir. Kentsel yaşam kalitesi kavramı ise, yaşam kalitesinin kentsel boyutta, kent ve kentteki bireylerin kentteki iletişimi, kentteki ekonomik durumu, kentte barınma biçimi, güvenliği gibi birtakım göstergeler ile değerlendirilebilmektedir. Kentsel yaşam kalitesi üzerine yapılan araştırmalar incelendiğinde; kentin fiziksel, toplumsal, ekonomik, kültürel özellik ve nitelikleri ile yaşam biçimlerinin aynı zamanda kişinin öznel düşüncelerinin kentsel yaşam kalitesini etkilediği görülmektedir. Kentsel yaşam kalitesi bireylerin çevresel faktörler karşısındaki tutum ve davranışındaki durumunu da ortaya çıkarmakla birlikte kentlerin yaşanabilirliği, güvenirliliği ve sürdürebilirliği kentsel yaşam kalitesi hakkında bilgi vermektedir. Bu bağlamda kentteki kentlileşme süreci kentsel yaşam kalitesi ile birlikte düşünülmeli ve incelenmelidir. Bu kapsamda, sosyal ve ekonomik yönleriyle kentlileşmenin kentsel yaşam kalitesine etkilerini Çanakkale örneğinde incelemeyi ve kentsel yaşam kalitesi göstergelerini ortaya çıkarmayı amaçlamaktadır. Bu çalışmada, yöntem olarak“betimsel araştırma yöntemi”kullanılmış, veriler yarı yapılandırılmış mülakat tekniği ile toplanmıştır. Verilerin analizinde içerik analiz yöntemi ve MAXQDA programı da kullanılmıştır. Elde edilen bulgular sonucuna göre sosyal ve ekonomik yönleriyle kentlileşmenin kentsel yaşam kalitesine etkisi olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The concept of life quality is seen as a widely examined multidimensional concept in different fields (As for) the concept of urban life quality can be assesed by some individuals the economic situation the housing type and the security in the city. When the researches on the urban life quality are examined; it is seen that the physical, social, economic, cultural characteristics and qualities of the moreover affect the subjective thoughts of the person the urban life quality. The urban life quality reveals the case of the attitudes of individuals towards environmental factors, but also it gives information about the reliability and sustainability of the cities. İn this context the urbanization process in the city should be considered and examined with the urban life quality. With this perpective, it aims to examine the effects of urbanization with its social and economic aspects on the urban life quality and to reveal the indicators of it in the sample of Çanakkale. İn this study“descriptive research method”was used as a anethod and the data were collected by semi-structured interview technique. Content analysis method and MAXQDA program were also used in the analysis of the data. According to the results of the has been determined that urbanization with its social and economic aspects has an impact on the urban life quality.