Çocuk dostu kent açısından Çanakkale belediyesi uygulamalarının değerlendirilmesi
Evaluation of Çanakkale municipality applications in terms of child friendly city
  1. Tez No: 626840
  2. Yazar: ELİF TURAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN ERKUL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Hak, Çocuk, Çocuk Hakları, Kent, Çocuk Dostu Kent, Belediye, Right, Child, Child Rights, City, Child Friendly City, Municipality
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
“Çocuk Dostu Kent Açısından Çanakkale Belediyesi Uygulamalarının Değerlendirilmesi”başlıklı bu tez araştırmasının çıkış noktası“Child Friendly City (Çocuk Dostu Kent)”kavramıdır. Tezin temel amacı;“Çocuk Dostu Kent”kavramını çocuk haklarına dayanan bir yaklaşımla ele almak, Çanakkale Belediyesi'nin çocuklara yönelik uygulamalarını tespit ederek bu uygulamaların yeterliliğini ve Çocuk Dostu Kent kriterlerine uyumluluğunu belirlemektir. Araştırmaya ilişkin bilgiler literatür taraması, doküman incelemesi ve bireysel görüşme teknikleri kullanılarak elde edilmiştir. Elde edilen bilgiler tümevarım yöntemi ve betimsel analiz yöntemi kullanılarak analiz edilmiştir. Bilgilerin analiz edilmesinde içerik analiz yöntemi ve MAXQDA programı kullanılmıştır. Araştırmada kent, belediye, hak, çocuk, çocuk haklarının önemi, Çocuk Dostu Kent kavramları açıklanarak Çocuk Dostu Kent uygulamalarından örnekler verilmektedir. Ayrıca Çanakkale Belediyesi'nin çocuklara yönelik uygulamaları ele alınmakta ve alan araştırması ile elde edilen bulgulara yer verilmektedir. Yapılan alan araştırması doğrultusunda Çanakkale Belediyesi'nin Çocuk Dostu Kent kriterlerinden bazılarını uygulamadığı saptanmıştır. Fakat buna rağmen Çanakkale Belediyesi'nin Çocuk Dostu Kent olmak için gerekli zemini hazırladığı görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The starting point of this thesis titled Evaluation of Çanakkale Municipality Practices in terms of Child Friendly City is the concept of Child Friendly City ". The main aim of the thesis is to examine the concept of Child Friendly City with an approach based on children's rights, to determine the applications of Çanakkale Municipality towards children and to determine the adequacy of these practices and their compliance with the criteria of Child Friendly City. This study, which deals with the Child Friendly City Initiative with a child rights based approach, consists of four sections. Information about the study was obtained by using literature review, document review and individual interview techniques. Obtained information was analyzed by using induction method and descriptive analysis method. Content analysis method and MAXQDA program were used to analyze the information. In this study, the concepts of city, municipality, rights, children, children's rights, and Child Friendly City are explained and examples from Child Friendly City practices are given. In addition, the applications of Çanakkale Municipality for children are discussed and the findings obtained through field research are included. In line with the field study, it was determined that Çanakkale Municipality does not apply some of the Child Friendly City criteria. However, it is seen that Çanakkale Municipality has prepared the necessary ground to become a Child Friendly City.