Üniversite öğrencilerinde bilişsel duygu düzenleme, öz şefkat ve flört şiddeti arasındaki ilişki
The relationship between cognitive emotion regulation, self-compassion and dating violence in university students
- Tez No: 626938
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NURİYE YILDIRIM ŞİŞMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Bilişsel Duygu Düzenleme, Flört Şiddeti, Öz-Şefkat, Üniversite öğrencileri, Cognitive Emotion Regulation, Dating Violence, Self-Compassion, University Student
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Düzce Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Giriş ve Amaç:Gelişim süreci içerisinde olan üniversite öğrencileri için hızla değişen günümüz dünyasına sosyal, duygusal ve bilişsel olarak uyum sağlamak oldukça zordur. Bu süreci kolay hale getirmek ve gelecekte psikolojik iyilik halinin olabilmesi için duyguları tanıma ve yön verme süreci oldukça önemlidir. Bu bağlamda araştırma, üniversite öğrencilerinde bilişsel duygu düzenleme, öz şefkat ve flört şiddeti arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla yürütülmüştür. Yöntem: İlişki arayıcı tipteki bu araştırmanın evrenini, Düzce Üniversitesi'nde 2016-2017 eğitim öğretim döneminde öğrenim görmekte olanbütün Fakülte ve Yüksekokulundaki toplamda 13933 öğrenci oluşturmaktadır. Örnekleme için toplam 623 öğrenci seçilmiştir. Veriler Kişisel Bilgi Formu,“Bilişsel Duygu Düzenleme Ölçeği”,“Öz-Şefkat ölçeği”ve“Flört Şiddeti Ölçeği”aracılığı ile toplanmıştır. Verilerin analizi SPSS Statistics 22 paket programında, betimleyici istatistikler, Pearsonkorelasyon analizi, basit doğrusal regresyon, t-test ve tek yönlü varyans analizi (Anova) kullanılarak değerlendirilmiştir. Bulgular: Araştırmaya alınan öğrencilerin %51,4'ü erkektir ve öğrenim gördükleri okullara göre %17,3'i işletme fakültesinde, %15,4'ü mühendislik fakültesinde, %13,2'si sağlık bilimleri fakültesinde ve %12,2'si teknoloji fakültesinde okumaktadır. Araştırma kapsamındaki öğrencilerin %37,2'sinin halen süren flört ilişkisi bulunduğunu ve %7,8'i bu ilişkisinde şiddete uğradığını %5,7'si ise flört ilişkisinde şiddet uyguladığını belirtmiştir. Bilişsel duygu düzenleme ve kadın olmak flört şiddetini artırırken, öz şefkat ve şiddete başvurma flört şiddetini azaltmaktadır.Özellikle şiddet davranışları yüksek olan üniversite öğrencilerine halk sağlığı hemşireleri tarafından danışmanlık verilerek, eğitim ve farkındalık çalışmaları ile bu davranışların azalmasına ve geleceğin sağlıklı bireylerinden sağlıklı bir toplumun oluşmasına katkı sağlanabilir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Purpose: It is very difficult for university students who are in the process of development to adapt to the rapidly changing world today socially, emotionally and cognitively. The process of recognizing and directing emotions is very important in order to make this process easier and to ensure psychological well-being in the future.. This study was conducted in a cross-sectional relationship seeking way to investigate the relationship between cognitive emotion regulation, self-compassion and dating violence in university students. Method: Theuniverse of thisdescriptionsearchingstudyconsists of a total of 13933 studentsfromallFacultiesandVocational Schools in Düzce University in the 2016-2017academicyear. A total of 623 studentswereincluded in the sampling. DatawerecollectedthroughPersonal Information Form,“CognitiveEmotionRegulationScale”,“Self-CompassionScale”andDatingViolenceScale". The analysis of datawasevaluatedbybuilding a database at SPSS Statistics 22 package program andbyusingdescriptivestatistics, Pearson correlationanalysis, simplelinearregression, t-test andone-wayanalysis of variance. Findings: 51.4% of the students included in the study are males and 17.3% of them are in faculty of management, 15.4% are in faculty of engineering, 13.2% are in faculty of health sciences and 12.2% are in faculty of technology.37.2% of the students within the scope of the study stated that they are currently in a dating relationship and 7.8% of them experienced violence in this relationship and 5.7% stated that they used violence in the dating relationship. Cognitive emotion regulation and being a woman increases the severity of flirting, applying self-compassion and violence reduces the severity of flirting. In particular, consultationof university students with high violent behaviors by public health nurses, education and awareness studies can contribute to the reduction of these behaviors through and the formation of a healthy society from healthy individuals of the future.