Sağlık kurumlarında örgüt içi iletişimin çalışanların aidiyet duygusuna etkisi
The effect of organizational communication on employees organizational commitment in healthcare institutions
  1. Tez No: 626961
  2. Yazar: ÖZDEN KARAKAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYSEL AZİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: İletişim, Örgüt İçi İletişim, Örgütsel Aidiyet, Duygusal Aidiyet, Normatif Aidiyet, Communication, Organizational Communication, Organizational Commitment, Affective Commitment, Normative Commitment
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İletişim Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu çalışma, sağlık kurumlarında iletişimin önemini vurgulamakta, sağlık kurumlarında örgütsel iletişimin örgütsel bağlılık üzerindeki etkilerini araştırmayı amaçlamaktadır. Örgüt içi iletişimin, örgütsel aidiyet üzerindeki etkisini ortaya çıkarma amacı taşıyan bu çalışma kapsamında örgütsel aidiyet duygusal, devam ve normatif bağlılık olarak üç boyutta ele alınmıştır. Örgütsel aidiyet, örgütteki bireylerin performansını artıran ve örgütün hedeflerine ulaşmasını sağlayan bir kavram olduğundan örgütler açısından önem arz etmektedir. Sağlık sektörü emeğin ve insan ilişkilerinin yoğun olduğu ve stresin yüksek olduğu bir sektördür. Dolayısıyla bu sektörde yer alan çalışanların örgütsel aidiyetinin yüksek olması son derece önemlidir. Bunun için de gereken temel şartlardan birisi sağlık kurumu personellerine yönelik örgüt içi iletişim sisteminin gelişmiş olması gerekmektedir. Bu kapsamda sağlık çalışanlarına online ortamda 203 kişinin katılımıyla“Örgüt İçi İletişim Ölçeği”ve“ Örgütsel Bağlılık Ölçeği”içeren bir anket uygulanmıştır. Anket kapsamında elde edilen veriler SPSS ortamına aktarılmıştır. Veriler demografik açıdan değerlendirilmiş ve ölçeklere verilen cevaplar faktör analizi sonuçlarına göre incelenmiştir. Araştırma ile sağlık çalışanlarında örgüt içi iletişimin, örgütsel aidiyet üzerinde yüksek bir etkisi olduğu görülmüştür. Sağlık çalışanlarında örgüt içi iletişimin en çok duygusal ve normatif bağlılığı etkilediği, devam bağlılığını ise düşük oranda etkilediği tespit edilmiştir. Dolayısıyla sağlık kurumlarında örgüt içi iletişimi sürdürürken, bireylerin kendisini örgütün bir parçası hissetmesini sağlamak, bireylerdeki örgütsel aidiyeti artırabilecektir. Araştırma ile ortaya çıkan sonuçlar akademisyenler ve sektör yöneticileri için bilgiler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study emphasizes the importance of communication in health institutions and aims to investigate the effects of organizational communication on organizational commitment in healthcare institutions. Within the scope of this study, which aims to reveal the effect of organizational communication on organizational commitment, organizational commitment is handled in three dimensions as affective, continuance and normative commitment. Organizational commitment is important for organizations as it is a concept that increases the performance of individuals in the organization and enables the organization to reach its goals. The health industry is an industry where labor and human relations are intense and stress is high. Therefore, it is extremely important that the employees in this industry have to have high organizational commitment. One of the basic conditions required for this is that the intra-organizational communication system for healthcare staff should be developed. For the research, an online survey including“Internal Communication Scale”and“Organizational Commitment Scale”was applied with the participation of 203 people. The data obtained within the scope of the survey were transferred to the SPSS. The data were evaluated demographically and the responses to the scales were examined according to the results of factor analysis. With the research, it has been revealed that intra-organizational communication has a high impact on organizational commitment in healthcare professionals. It has been determined that intra-organizational communication affects affective and normative commitment the most in healthcare professionals and has a low impact on continuance commitment. Therefore, ensuring that individuals feel part of the organization while maintaining intra-organizational communication in health institutions may increase organizational commitment in individuals. The results of the research provide information for academics and industry managers.