Sağlık çalışanlarında örgütsel iletişimin iş motivasyonu üzerindeki etkisi
The effect or organizational communication on job motivation in healthcare professionals
- Tez No: 853715
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN DİKME
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
- Anahtar Kelimeler: İletişim, İş Motivasyonu, Motivasyonu, Örgütsel İletişim, Communication, Motivation, Organizational Communication, Work Motivation
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
İletişim, günlük yaşamın ayrılmaz bir parçasıdır. Bir kuruluşun en değerli varlıklarından biri 'insan' kaynaklarıdır. İnsanın olduğu yerde iletişim de olmalıdır. İletişim süreci, bireylerin amaçlarını kanallar aracılığıyla başkalarına iletmesi ve alıcıların mesajı alıp anlamasıdır. Örgütsel iletişim, bir kuruluşun birimleri ve departmanları arasında, kuruluşun amaçları ve çevresi arasında, çalışanlar ve diğer aktörler arasında, teknik faktörler ile ekonomik ve sosyal faktörler arasında başarı gereksinimlerini (örneğin hedefleri takip etme, bilgi alma, performansa katılma), bilgi, deneyim ve veri akışını ifade eder sosyal bir süreç olarak kabul edilir. Örgütlerin hedeflenen planlarının gerçekleştirmelerinde temel role sahiptir. Örgütlerde iletişimin iyi planlanmış, etkin ve verimli kullanılması, işletmelerin amaçlarına ulaşmasında önemli bir role sahiptir. Örgütsel iletişimin amacı, bir işin amacına ulaşması için iş görenlerin vereceği desteği ortaya çıkarmak ve geliştirmek, çalışan verimliliğini artırmak için iletişim sürecinin tüm katılımcıları arasında ortak çabalar geliştirmek, örgüt içinde güvenli bir ortam oluşmasını desteklemektir. Motivasyon, insanları belirli bir hedefe doğru harekete geçiren, bu hedefe ulaşmaları için onları motive eden ve davranışlarının sürekliliğini sağlayan, kişinin iç dünyasından ya da çevresinden kaynaklanan enerjiler bütünü olarak tanımlanmaktadır. Motivasyonun temel amacı, çalışanların istekli, verimli ve etkin bir şekilde çalışmasını sağlamaktır. Motivasyonun önemi ve değeri, kurum kültürlerinin hızla geliştiği günümüzde daha iyi anlaşılmaktadır. Bir kurumun ilerleyebilmesi ve devamlılığını sürdürebilmesi için rekabet ortamında başarılı olması hedeflenir. Çalışanları bu hedefe doğru motive etme gücü, şirketin hedeflerini belirlemesinde ve bu hedefler doğrultusunda motive etmesinde yatmaktadır. İş motivasyonu dış faktörler tarafından tetiklenen, işle ilgili davranışları ve bu davranışların biçimini, yönünü ve yoğunluğunu başlatan bir dizi enerji olarak tanımlamaktadır. İş motivasyonu, çalışan ile çalışma ortamı arasındaki etkileşimi yansıtır. Çalışanların kuruluşun hedeflerine ulaşmak ve sürdürmek için ne ölçüde çok çalışmaya istekli olduklarıyla ilgilidir. Örgüt içi motivasyonu etkileyen en önemli faktörler incelendiğinde; ekonomik araçlar, sosyopsikolojik motivasyon araçları, örgütsel ve yönetsel araçlar olarak kategorize edilmiştir. Araştırmalar sonucunda etkili iletişim ve yüksek motivasyonun, bir kurumun bireysel ve örgütsel hedeflerini uyumlaştırması için en önemli araçlar olduğu belirlenmiştir. Bu tezin amacı sağlık çalışanları arasındaki örgütsel iletişimi inceleyerek, örgütsel iletişim ile iş motivasyonu arasındaki ilişkiyi belirlemek, iş motivasyonunu arttırmak için örgüt içindeki iletişimin önemine dikkat çekmektir. Akademik olarak literatür incelendiğinde sağlık çalışanlarının motivasyonu için pek çok çalışma yapıldığı görülmektedir. Motivasyonu etkileyen iletişim ve örgütsel iletişim başlığına inildikçe çalışmaların sayısı azalmaktadır. Bu çalışmanın en önemli yanı bir sağlık çalışanı olarak çalışma ortamımızda en büyük problem yaratan iletişimsizliğe vurgu yapılması, iletişimi sadece kavram olarak görmek yerine çalışma ortamına uyarlamanın ne kadar yararlı olacağı gösterilmek istenmesidir. Ayrıca iş motivasyonunun önemi vurgulanarak, iletişim ve motivasyon etkileşimi ile oluşabilecek olumlu-olumsuz süreçler ile sektöre katkı sağlayabileceği düşünülen öneriler sunulmasıdır. Bu nedenle bu çalışmada örgütsel iletişim ve iş motivasyonu kavramları tanımlanmış, literatür taraması yapılmış, sahada bulunan 350 kişide anket çalışması yapılmış, sağlık çalışanlarının örgütsel iletişim ve iş motivasyonu düzeyleri belirlenerek bu düzeyler arasında anlamlı farklılıklar olup olmadığı ve bazı demografik veriler ile bu düzeyleri ve bu düzeyler arasında bir ilişki olup olmadığı incelenmiş, pozitif yönde bir ilişki olduğu belirlenmiş ve H1 hipotezi (Örgütsel iletişim ile iş motivasyonu arasında pozitif yönde bir ilişki vardır) doğrulanmıştır. Sahada yapılan anketin doğrulanmış olması göz önünde bulundurularak, gerek anket başlıklarının gerekse önerilerin dikkate alınıp kurumların kendilerine uyarlaması halinde çalışma alanlarındaki sorunların çözümünde birçok sağlık çalışanını olumlu etkileyeceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Communication is an integral part of everyday life. One of the most valuable assets of an organization is 'human' resources. Where there are people, there must be communication. The communication process is the process of individuals communicating their goals to others through channels and the receivers receiving and understanding the message. Organizational communication refers to the flow of achievement requirements (e.g. pursuing goals, receiving information, participating in performance), information, experience and data between units and departments of an organization, between the goals of the organization and its environment, between employees and other actors, between technical factors and economic and social factors. It has a fundamental role in the realization of the targeted plans of organizations. Well-planned, effective and efficient use of communication in organizations has an important role in achieving the goals of businesses. The purpose of organizational communication is to reveal and develop the support of employees to achieve the purpose of a job, to develop joint efforts among all participants of the communication process to increase employee productivity, and to support the creation of a safe environment within the organization. Motivation is defined as a set of energies arising from a person's inner world or environment that mobilizes people towards a certain goal, motivates them to achieve this goal and ensures the continuity of their behavior. The main purpose of motivation is to ensure that employees work willingly, efficiently and effectively. The importance and value of motivation is better understood today, when corporate cultures are developing rapidly. In order for an organization to progress and maintain its continuity, it is aimed to be successful in a competitive environment. The power to motivate employees towards this goal lies in determining the company's goals and motivating them in line with these goals. Work motivation is defined as a set of energies triggered by external factors that initiate work-related behaviors and the form, direction and intensity of these behaviors. Work motivation reflects the interaction between the employee and the work environment. It is related to the extent to which employees are willing to work hard to achieve and sustain the organization's goals. When the most important factors affecting organizational motivation are examined, they are categorized as economic tools, sociopsychological motivational tools, organizational and managerial tools. Research has shown that effective communication and high motivation are the most important tools for an organization to align individual and organizational goals. The aim of this thesis is to examine organizational communication among healthcare workers, to determine the relationship between organizational communication and work motivation, and to draw attention to the importance of communication within the organization to increase work motivation. When the academic literature is examined, it is seen that many studies have been conducted for the motivation of healthcare workers. The number of studies decreases as we go down to the title of communication and organizational communication affecting motivation. The most important aspect of this study is to emphasize the lack of communication, which creates the biggest problem in our working environment as a health worker, and to show how useful it would be to adapt communication to the working environment instead of seeing it only as a concept. In addition, the importance of work motivation is emphasized and suggestions that are thought to contribute to the sector with positive and negative processes that may occur with the interaction of communication and motivation are presented. Therefore, in this study, the concepts of organizational communication and work motivation were defined, a literature review was conducted, a survey was conducted among 350 people in the field, the levels of organizational communication and work motivation of healthcare workers were determined and it was examined whether there were significant differences between these levels and some demographic data and whether there was a relationship between these levels and these levels, it was determined that there was a positive relationship and hypothesis H1 (There is a positive relationship between organizational communication and work motivation) was confirmed. Considering that the hypothesis was confirmed as a result of the survey conducted in the field, it is thought that if both the survey titles and the suggestions are taken into consideration and adapted by the institutions, it will positively affect many health workers in solving the problems in their work areas.