İşyerinde liderlik stillerinin çalışan motivasyonuna etkisi: Örgüt içi iletişim araçlarının rolü
The effects of leadership styles at workplace: The role of intra-organizational communication tools
- Tez No: 725841
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZKAN ÜNVER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Lider Davranışları, Sağlık Kurumlarında Lider, Çalışan Motivasyonu
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ufuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
Rekabetin son hızıyla artış gösterdiği günümüz şartlarında örgütlerin amaçladığı hedeflerine ulaşabilmek için ihtiyacı olan en büyük faktör iş görenlerdir. Kısacası çalışanlar, işyerlerinin en önemli girdilerinden olmakla birlikte, örgütte istihdam edilen ve örgütün amaçları doğrultusunda bilgi ve becerilerini etkin bir şekilde kullanan kişilerdir. Aynı zamanda bilgi ve becerilerini kullanırken verdikleri hizmet kalitesinin ve etkililiğin artması için çalışanların motivasyonlarının da yüksek olması gerekmektedir. Çalışanların verimli ve etkin faaliyet göstermesi ve maksimum kalite oluşumuyla mal veya hizmet üretmeleri kurumların başarıları ve hedeflerine ulaşabilmeleri için fazlasıyla önem taşır. Çalışanların motivasyonunu etkileyen en temel faktörlerden biriyse lider davranışlarıdır. Liderin örgüt içinde çalışanları ile iletişimi, onları analiz edebilme yeteneği, hedefe doğru hareket ettirme gücü, çalışanlarına yönelik davranışları, yetkisi ve devri, amaç belirleyebilme şekli, planlama ve denetim fonksiyonlarını hangi davranışlarla, nasıl yaptığı motivasyonu etkileyen faktörlerdendir. Liderlerin en büyük hedeflerinin, örgüt üyelerini örgütün amacına uygun, motivasyonlarını arttırmak olmalıdır. Çalışanların örgüt lideri tarafından; kendilerine yapabileceklerini görmeye, bilgili, yeterli ve başarılı olduklarına inanmaya ve örgütün bir parçası olduklarını hissetmeye ihtiyaçları vardır. Lider çalışanları motive etmek, iş doyumunu arttırmak, çalışanları harekete geçirmektedir. Motivasyon çalışanlar için ne derece önemli ise doğru motivasyonla ortaya çıkarılan girdiler de örgüt için bir o kadar önemlidir. Araştırmanın amacı liderin davranışlarının çalışanların motivasyonunu nasıl etkilediği ve örgüt içi iletişim araçlarının rolünün etkileridir. Literatürdeki tez ve makaleler incelendiğinde lider davranışlarının çalışan motivasyonuna etkisi konusunda bir dizi çalışmaya rastlanmakla birlikte, emeğin ve hizmetin yoğun olduğu sağlık kurumlarında bu konuda çok az çalışma yapılmış olması bu tezi ve sonuçlarını önemli kılmaktadır. Demografik, lider alt boyutları ve motivasyon şeklinde üç bölüm olarak hazırlanan araştırmada, çalışanların motivasyonu insan odaklı ve iş odaklı liderlik ilişkisi çerçevesinde incelenmiştir. Araştırma sonucuna göre bağımsız değişken olarak ele alınan iş odaklı lider davranışının, bağımlı değişken olan motivasyon üzerinde daha etkili olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In today's business world where competition is rapidly increasing, the biggest factor for organizations to reach their goals is employees. In short, as well as being one of the most important inputs of a workplace, employees use their skills and knowledge in order to accomplish an organization's goals. They also need to have high motivation so that they can increase the effectiveness and the quality of the services they offer. It is of highest importance that employees operate efficiently and actively during production of goods and services for the organizations to reach success. One of the most important factors that affects motivation of employees is behavior of leader. Factors that affect motivation are; communication of leader inside organization, his ability to analyses them, his power to move them towards target, his approach to employees, his authority, the way he identifies goals, how he plans and audits different functions. Increasing motivation to reach goals must be the biggest target of a leader. Employees need to believe and be convinced that leaders are a part of the organization, able, well informed, qualified, successful and transparent. Leader must motivate, increase job satisfaction and have the employees to act. For an organization, motivation is as important as the outcome of right kind of motivation. The goal of this research is to identify the effects of a leader' behavior on the motivation of employees and the role of right communication within an organization. This research and its findings should be important in that even though there are a number of thesis and articles on the topic, there is a lack of studies in the field of health. In this research, which is prepared in three parts: Demographic, sub-dimensions of leadership and motivation, employees' motivation is studied from the views of focusing on human and focusing on work and the connection of these with leadership. It is found out with this research that a leader's behavior (being an independent variable) is more effective than other forms of motivation (dependent variable).