Deneysel subaraknoid kanama modelinde asiatik asit'in serebral vazospazm üzerine etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of asiatic acid's effect on cerebral vasospazm after experimental subarachnoid hemorrhage model
  1. Tez No: 627211
  2. Yazar: MEHMET EMİN AKYÜZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN HADİ KADIOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
  6. Anahtar Kelimeler: asiatik asit, apopitozis, subaraknoid kanama, vazospazm, asiatic acid, apoptosis, subarachnoid hemorhagge, vasospasm
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Nöroşirürji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Amaç: Bu çalışmada ratlarda deneysel subaraknoid kanama (SAK) ile oluşturulan vazospazma Asiatik Asit'in (AA) etkisi araştırıldı. Gereç ve yöntem: 60 adet erkek Wistar cinsi albino rat kullanıldı. Denekler üç gruba ayrıldı, tekli kanama modeli ile SAK oluşturuldu. Grup I=kontrol grubu (Ia = anatomik kontrol gurubu, Ib = SHAM grubu), Grup II = SAK grubu (IIa = SAK sonrası birinci saatte dekapitasyon, IIb = SAK sonrası 48. saatte dekapitasyon), Grup III = tedavi grubu (IIIa = SAK öncesi AA ve birinci saatte dekapitasyon, IIIb = SAK sonrası 1. , 24. ve 48. saatte AA verilip sonrasında dekapitasyon) olarak düzenlendi. AA 20 mg/kg dozunda intraperitoneal olarak verildi. Çalışma sonrası elde edilen dokular hemotoksilen eozilen (H-E), anti-8-OHdG ve anti aktif kaspaz-3 ile boyandı ve ışık mikroskobuyla incelendi. Histopatolojik olarak baziler arterin (BA) lümen alanı ve duvar kalınlığı stereolojik yöntemle incelendi; damar endotelinde apopitozis ve DNA hasarı incelendi. Sonuçlar istatistiki olarak analiz edildi. Bulgular: SAK oluşturulan deneklerde arter lümen alanında istatistiki olarak anlamlı daralma saptandı. Normal veya SAK'lı deneklere göre, profilaktik ve tedavi maksadı ile verilen AA'nın istatistiki olarak anlamlı düzeyde vazodilatasyon yaptığı gözlendi. AA verilen deneklerde apopitoz ve DNA hasarının belirgin azaldığı gözlendi. Sonuç: Bu çalışmada elde edilen bulgular, AA'nın subaraknoid kanama sonrası gelişen vazospazmı önleyici ve tedavi edici etkisi olduğunu, sitoprotektif ve antioksidan etkili olduğunu göstermektedir. Klinik uygulamaya geçilebilmesi için daha ileri klinik çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: The effect of Asiatic Acid on vasospasm in experimental subarachnoid hemoragge (SAH) model was investigated. Material and Method: 60 male Wistar albino rats divided into three groups. SAH was created with single bleeding model. The groups organize like that; group I=control group (Ia=anatomical control group, Ib=SHAM surgery group), group II=SAH group (IIa=decapitation one hour after SAH, IIb=decapitation 48 hours after SAH), group III=treatment group (IIIa=AA given one hour before SAH and decapitation one hour after SAH, IIIb=AA given 1st , 24th and 48th hours after SAH and decapitation after 48th hour). AA was applied intraperitoneally with a dose of 20 mg/kg. The tissues obtained at the end of study were stained with hematoxylin eosin (H-E), anti-8-OHdG and anti-active caspase-3 and examined under light microscope. Basilar arteries cross sectional areas and wall thickness of basilar artery were determined histopathologically and presence of apoptosis and DNA damage in vascular endothelium was evaluated. Results: Statistically significant narrowing of the arterial lumen area was observed in subjects with SAH. Prophylactic and therapeutic AA was reached as a statistically significant level of vasodilatation compared to normal and SAH subjects. We observed that the presence of apoptosis and DNA damage was qualitatively reduced in rats given AA. Conclusion: Findings in this study suggest that AA reduces vasospasm and it has cytoprotective and antioxidant effect. Further studies are needed for clinical use of this agent.