Malatya ilinde çalışan sağlık personelinin çocuk istismarı ve ihmali konusundaki bilgi ve farkındalık düzeylerinin belirlenmesi
Identification of level of knowledge and awareness about child abuse and neglect working as medical personnel in Malatya
- Tez No: 627272
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUCAHİT ORUÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
- Anahtar Kelimeler: Çocuk, Çocuk İhmali ve İstismarı, Sağlık Çalışanları, Bilgi Düzeyi, Tutum, Davranış, Child, Child Abuse and Neglect, Health Workers, Knowledge Level, Attitude, Behaviour
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Amaç: Çocuk istismarı ve ihmali insanlık tarihi kadar eski olan bir halk sağlığı sorunudur. Tarihi bu kadar eski olmasına rağmen bu konuya olan ilgi 19. yy başlarında başlamıştır. İlk defa“Hırpalanmış çocuk”terimi ile karşımıza çıkan bu kavram daha sonra“çocuk istismarı”terimi ile günümüzde de kullanılmaktadır. Materyal ve Metot: Bu çalışmada çocuk istismar ve ihmalinin önlenmesinde tanılanmasında önemli bir yere sahip olan sağlık çalışanlarının konu ile ilgili bilgi ve farkındalık düzeylerinin belirlenmesi için yapılmıştır. Çalışma Malatya İli Battalgazi ilçesinde görev yapan Aile sağlığı merkezi çalışanları ile Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Beydağı kampüsü Çocuk acil ve kadın doğum acil servislerinde çalışan ebe hemşire ve hekimler ile yapıldı. Çalışma gerekli izinler alındıktan sonra 25.02.2019-15.06.2019 tarihleri arasında yapılmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak, Uysal (1998) tarafından geliştirilen“Çocuk İstismarı ve İhmalinin Belirti ve Risklerinin Tanılanmasına Yönelik Ölçek”formu kullanılmıştır. Veriler SPSS 22 de değerlendirilmiş olup, değerlendirmede betimleyici istatistiklerden yararlanılmıştır. Bulgular: Katılımcıların, %34.3 ebe, %48.6 Hemşire ve %17.1 doktorlardan oluşmaktadır. Katılımcıların %98.1'i ÇİVİ ile karşılaştıklarında bildirim yapacaklarını söylemişlerdir. ÇİİBRTYÖ genel ölçek puanı ortalaması 3.69±,34 tür. Tüm alt ölçeklerde puan ortalaması 3 puanın üstündedir. Sonuç: Sağlık çalışanlarının ÇİVİ ile ilgili bilgilerinin yeter düzeyde olmadığı, okul eğitimi sırasında ve sonrasında verilen eğitimlerin yetersiz olduğu görülmektedir. Mesleki eğitim verilen okullarda ÇİVİ ile ilgili derslerin içerik ve süre açısından arttırılması ve hizmet içi eğitimlerin standart hale getirilmesi ve sıklığının arttırılmasının bilgi ve farkındalık düzeylerine katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: Child abuse and neglect is a public health problem as old as human history. Although its history is so old, interest in this subject started in the early 19th century. This concept, which was first introduced with the term“battered child”, is used today with the term“child abuse”. Material and Method: In this study, it was conducted to determine the knowledge and awareness levels of healthcare professionals who have an important role in the diagnosis of child abuse and neglect. The study was carried out with family health center employees working in Battalgazi district of Malatya Province and midwives nurses and physicians working in Malatya Training and Research Hospital Beydağı campus Pediatric and maternity emergency departments. The study was conducted between 25.02.2019-15.06.2019 after obtaining the necessary permissions. In the research,“Scale for Identification of Symptoms and Risks of Child Abuse and Neglect”form developed by Uysal (1998) was used as data collection tool. The data were evaluated in SPSS 22 and descriptive statistics were used in the evaluation. Results: The participants consist of 34.3% midwives, 48.6% nurses and 17.1% doctors. 98.1% of the participants said that they would notify when they encounter child abuse and neglect. ÇİİBRTYÖ overall scale score average 3.69 ±,34 species. Average score is above 3 points in all subscales. Conclusion: it is seen that the knowledge of health workers about child neglect nda buse is not sufficient and the education given during and after school education is insufficient. It is thought that increasing the lessons related to child abuse and neglect in terms of content and duration and standardizing and increasing the frequency of in-service trainings will contribute to their knowledge and awareness levels.