Hasta güvenliği ve tıbbi hatalar konusunda sağlık personelinin görüşlerini belirlemeye yönelik bir alan araştırması
Field research to determine the views of health care staff in patient safety and medical errors
- Tez No: 277268
- Danışmanlar: PROF. DR. DİLAVER TENGİLİMOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hastaneler, İşletme, Hospitals, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Hata, Hasta Güvenliği, Tıbbi Hatalar, Sağlık Hizmetleri, Sağlık Personeli
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
- Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 178
Özet
Sağlık hizmetlerinin karmaşık bir yapıda olması, sağlık ihtiyaçlarının değişmesi ve gelişmesi, günümüz toplumlarında sağlık hizmeti sunumunun en önemli göstergelerden biri haline getirmiştir. Sağlık hizmetleri sunumunda kalitenin sağlanmasında en önemli unsurlardan biri olan hasta güvenliği ve buna bağlı olarak gelişen tıbbi hatalar tüm ülkelerin sağlık ve sosyal gündemlerinde önemli bir yer işgal etmektedir. Sağlık personeli üzerinde, hasta güvenliği ve tıbbi hatalar ile ilgili sağlanacak farkındalık ile sağlık hizmeti veren kurumların başarısında ve bireylere zarar verebilecek hataların önlenmesinde önemli değişiklikler olacağı öngörülmektedir. Bu araştırmanın amacı; sağlık hizmetlerinde uygulanan kalite yönetim sistemlerinden biri olan hasta güvenliği ve buna bağlı gelişen tıbbi hatalar ile ilgili sağlık personelinin görüşlerini belirlemektir. Araştırma, Malatya İlinde bulunan bir üniversite hastanesinde çalışan sağlık personeli üzerinde yapılmıştır. Araştırmada anket yöntemi kullanılmıştır. Araştırmada sağlık personelinin yarısının hasta güvenliği ve tıbbi hatalar ile ilgili eğitim aldığı, hekimlerin daha yüksek oranda cerrahi hataya tanık olduğu, çalışma süresi 11 yıl ve üzerinde olanların tıbbi hatalara daha fazla tanık olduğu, dâhili tıp bilimlerinde çalışanların daha fazla hataya tanık olduğu, tıbbi hataların nedenlerine önem derecesine göre bakıldığında hemşirelerin daha yüksek oranda önemli olduğunu düşündüğü, yüksek lisans ve doktora mezunu olanların daha düşük katılım gösterdiği, hasta güvenliği konusunda eğitim alanların daha önemli bulduğu yönünde görüş belirtmişlerdir. Sağlık personeli, personel sayısının yetersiz olduğu, yaptıkları hatalardan dolayı suçlanma korkularının olduğu, personel yetersizliğine rağmen hasta güvenliğinin öncelikli olarak değerlendirildiği, yönetimin hasta güvenliği ile ilgili faaliyetleriyle ilgili olarak kararsız olduğu,genellikle işinden memnun olduğu, hata ortaya çıktığında genellikle bireye odaklanıldığı yönünde görüş belirtmişlerdir.
Özet (Çeviri)
Be in a complex structure of health services, health and development needs to change, in today's society one of the most important indicator of health service delivery has been made. In the provision of quality health care as one of the most important factor in ensuring patient safety and medical errors related to the development of all countries in health and social agenda has occupied an important place. Health care staff on patient safety and medical errors related to providing health services to be provided with awareness of the institutions and individuals in the success or failure in preventing damage is expected to be significant changes. The purpose of this research, health services, one of the quality management system applied in the patient safety and medical errors related to it due to the opinion of health care staff to determine. Research, working in the university hospital in Malatya province of health care staff were on. Survey method was used in the study. Study of health care staff by half of patient safety and medical errors related to training the physicians a higher proportion of surgical error has witnessed the study period of 11 years and above those medical errors more witnessed, internal medicine working in more errors witness that medical error causes of considering the degree of importance of nurses at a higher rate than he thought was important, those with master's and doctoral graduates showed lower participation, patient safety training in the area have expressed opinions in the direction of the more important finds. health care staff, number of staff is inadequate, making errors because of being accused of fears that staff failure, but patient safety, primarily for evaluating the management of patient safety-related activities and as such is unstable, generally satisfied with their jobs when the error occurs, usually to an individual focus in the direction of opinions expressed.KEY WORDS: Error, Patient Safety, Medical Errors, Health Services, Health Care Staff