Elektronik ticaret sektörünün gelişimi ve vergilendirme koşulları
Development and taxation of electronic commerce
- Tez No: 627378
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HALİT FİKİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, İşletme, Finance, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Elektronik Ticaret, Sanal Mağaza, Dijital Vergiler, E-Ticaretin Vergilendirilmesi, Electronic Commerce, Virtual Store, Digital Taxes, Taxation of E-Commerce
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Ve Denetim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Geleneksel ticaret yöntemi hızlı bir şekilde güç kaybederken; elektronik ticaret faaliyetleri hızla büyümektedir. Özellikle internetle birlikte gelişen elektronik ticaret alışverişlerin daha kolay, daha hızlı ve daha az maliyetle gerçekleşmesinin önünü açmıştır. Tüketiciler de doğal olarak elektronik ticareti tercih etmeye başlamıştır. Gelecek dönemde geleneksel ticaret yöntemlerinin azalan ivmeyle kendinden daha az söz ettireceği ortadadır. Elektronik ticaret ivmesi ise hem ulusal hem de uluslararası arenada hızla yükselmektedir. E-ticaret, gelişimi doğrultusunda vergilemeye dâhil olmaya başlamıştır. İnternet öncesi dönem için vergilendirmeden bahsetmek mümkün değilken bugün e-ticaretin oluşturduğu açıklar bulunmaya çalışarak gelirler vergilendirilmeye çalışılmaktadır. Elektronik ticaretin gelişmesiyle birlikte birçok sorun da ortaya çıkmıştır. Bunlardan en önemlisi doğrudan kamuyu etkileyen vergi gelirlerinin düşmesidir. Devletler ticaretin şekil olarak evirildiği bu dönemde vergi kayıplarını en aza indirmek için kanunlar aracılığıyla önlemler almaktadır. E- ticarette en çok konuşulan ve tartışılan konu ise vergilendirme şeklidir. Sınır ve engel tanımayan e- ticaret işlemlerinden elde edilen kazançların nasıl ölçüleceği, e- ticaret yoluyla mal ve hizmet teslimlerinde Gelir/Kurumlar vergileri ve Katma Değer Vergisinin kim tarafından ve nasıl ödeneceği ciddi sorunlar teşkil etmektedir. Sanal mağazalar fiziki bir mekân olmadığı için vergilendirme güçleşmektedir. Elektronik ticarette vergilendirme koşulları geleneksel ticaret metotlarının vergilendirilmesi karşısında zayıf kalmaktadır. Özellikle sanal mağazaların kaynağının tespit edilmesindeki güçlükler ve internet ile Dünya'nın diğer ucundaki sanal bir mağazaya ulaşma imkânı bu durumu ortaya çıkarmaktadır. Bu sebeple kamu kesiminin bu sektörü hedef almak yerine geliştirmesi zorunlu bir döneme girilmektedir. Doğal olarak vergilendirme ve diğer çabalar bu nesnel koşullara göre ele alınmalıdır.
Özet (Çeviri)
While the traditional trading method is rapidly losing power, electronic commerce activities are growing rapidly. Electronic commerce, which has developed especially with the internet, has led to easier, faster and less costly purchases. So, consumers have naturally started to prefer electronic commerce. It is clear that hereinafter, traditional trade methods will be mentioned less with decreasing acceleration. The acceleration of electronic commerce is rising rapidly both in the national and international arena. With in line the own development, electronic commerce has begun to be included in taxation. While it was not possible to mention about taxation for pre-internet period; today, incomes are tried to tax by finding deficits created by electronic commerce. Many problems have arisen together with the development of electronic commerce. The most important of these is the decrease in tax revenues directly affecting the public sector. In this period in which commerce evolved in terms of shape, states takes measures through laws in order to minimize tax losses. Taxation method is the most spoken and discussed issue about electronic commerce. How to determine earnings from e-commerce transactions, by whom and how Income / Corparate Taxes and Value Added Tax in the delivery of goods and services via e-commerce would be paid poses serious problems. Since virtual stores do not constitute a physical space, taxation becomes difficult. Taxation methods in electronic commerce remain weak in comparison to the taxation methods in traditional trading. In particular, the difficulties in identifying the source of virtual stores and the possibility of reaching a virtual store on the other side of the world through the internet lead to this situation. Therefore, the period entered is one in which it is obligatory for the public to develop this sector instead of targeting it. Naturally, taxation and other efforts should be handled according to this objective condition.