Instagram uygulamaları ve tüketim kültürü
The Instagram application and consumption culture
- Tez No: 627425
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ARTUN AVCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Sosyoloji, İletişim Bilimleri, Journalism, Sociology, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Medya, Dijital, Instagram, Tüketim Kültürü, Social Media, Digital, Instagram, Consumption Culture
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Medya ve Kültürel Çalışmalar Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Yeni medya araçlarının ciddi anlamda ilerleme kaydetmesi ve her anlamda bireylerin yaşamlarını kolaylaştıran bir unsur haline gelmesi ile gündelik yaşantıda her alanda yer alan önemli ve vazgeçilmez bir faktördür. Çalışmanın konusu olan Instagram sosyal medya araçları arasında en başarılı olanlarından birisidir. Her geçen sürede yenilikleriyle insanların ilgi ve beğenisini toplayan bu uygulama en popüler kullanım alanına sahiptir. Sosyal medya sayesinde insanlar kendilerini ifade edecek bir ortam bulmalarının etkisiyle aynı zamanda kendilerini gösterme ve diğer insanları gözetleme eğilimlerine girmişlerdir. Bu perspektiften bakıldığında yeni medya insanlara evrensel anlamda yeni bir dünyanın kapılarını açmıştır. Bu yeni dünyada insanların hayatlarını kolaylaştıran her şey bulunmaktadır. Dünyanın bir ucundaki bir insanla diyalog kurmak, formel ve formel olmayan ilişkiler geliştirmek, toplumsal şuur oluşturmak, tepki göstermek ve bu anlamda meydana gelen herhangi bir olay ile ilgili olarak olumlu ya da olumsuz görüş bildirmek, ticaret yapmak, reklam vermek, tanıtım yapmak, kampanyaları duyurmak ve satış yapmak gibi birçok alanda yetkinlik sağlayan ve verimli bir ortamı sunmuştur. Bu araştırmada sosyal medya ve Instagram' ın tüketim kültürüne olan etkisi araştırılmıştır. Tüketim kültürü teorik olarak incelenmiştir. Sonuç olarak ortaya çıkan bulgular Instagram'ın tüketim boyutunda kişileri ciddi anlamda etkilediği sonucuna varılmıştır. Instagram üzerinden yapılan kampanyalar, promosyonlar, tanıtımlar ve reklamlar kişiler üzerinde nihai olarak tüketim arzusunu tetiklemektedir.
Özet (Çeviri)
It is an undeniable fact that new media tools are making progress and becoming the element that makes individuals' lives easier. Instagram, the subject of the study, is one of the most successful among social media tools. This application, which attracts people's attention and appreciation with its innovations every day, has the most popular usage area.With the help of social media, people have a tendency to show themselves and observe other people with the effect of finding an environment to express themselves. From this perspective, the new media has opened the door to a new world in a universal sense. There are many things in this new world that make people's lives easier. To establish a dialogue with a person on the other side of the world, to develop formal and non-formal relations, to create social consciousness and to express positive or negative opinions about any event that occurs, to trade, to make advertisements, to promote, to announce campaigns and to make sales.In this study, the effect of social media and Instagram on consumer culture was investigated. Consumption culture was examined theoretically. As a result, it was concluded that Instagram seriously affected people in terms of consumption. Campaigns, promotions and advertisements via Instagram ultimately trigger a desire for consumerism on individuals.