Rekabet gücü ve büyüme ilişkisi: BRICS-T ülkeleri üzerine ekonometrik bir analiz
The relationship between competitiveness and growth: An econometric analysis on BRICS-T countries
  1. Tez No: 627444
  2. Yazar: ALİ RIZA DOĞAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HÜLYA BULUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Rekabet, Rekabet Gücü, Ekonomik Büyüme, BRICS-T, Competition, Competitiveness, Economic Growth, BRICS-T
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Rekabet gücü, bir ülkenin refah seviyesini belirleyen en temel unsur olarak kabul edilmektedir. Küreselleşme ile birlikte ekonomik ve sosyal bir performans göstergesi olarak kabul edilen rekabet gücü, bir hedef ve başarı kriteri haline gelmiştir. Günümüzde artan ve ölçülebilen bir rekabet gücünün önem kazandığını söylemek mümkündür. Ekonomik büyüme ise üretim olanaklarının genişletilmesini ve bunun sonucunda kişi başı reel hasıladaki artışları yansıtmaktadır. Ekonomik büyüme sonunda, yaşam koşullarında iyileşmeler, değişimler, gelirin tekrar dağılımı gibi etkiler görülmektedir. Rekabetin artması, ekonomik büyümeyi hızlandırmaktadır. Ekonomik büyümedeki değişiklikler küresel pazarı hareketlendirmekte, küresel pazarda elde edilen gelişmeler de büyümeye olumlu katkılar sağlamaktadır. Bu bağlamda, ekonomik büyümenin bir rekabet gücü göstergesi olduğunu söylemek mümkündür. Bu çalışmada, rekabet gücü ile büyüme arasındaki ilişki ekonometrik bir analiz ile incelenmiştir. Elde edilen analiz sonuçlarına göre, rekabet arttıkça büyüme de olumlu yönde etkilenmektedir. Yapılan nedensellik analizi sonucunda ele alınan BRICS-T ülke grubundaki tüm ülkeler için çift yönlü nedensellik sonucu elde edilmiştir. Küresel rekabet endeksinin geçmiş değerleri bugünkü GSYİH değerlerini etkilemekte, aynı zamanda GSYİH değişkeninin geçmiş değerleri bugünkü rekabet endeksi değerlerini etkilemektedir.
Özet (Çeviri)
Competitiveness is considered as the main element that determines the welfare level of a country. With globalization, competitiveness, which is accepted as an indicator of economic and social performance, has become a criterion of target and success. Today, it is possible to say that an increasing and measurable competitiveness is gaining importance. Economic growth, on the other hand, reflects the expansion of production possibilities and consequently increases in real product per capita. At the end of economic growth, effects such as improvements in life conditions, changes, and redistribution of income are observed. Increasing competition accelerates economic growth. Changes in economic growth are driving the global market and the developments in the global market have positive contributions on growth. In this context, it is possible to say that economic growth is an indicator of competitiveness. In this study, the relationship between competitiveness and economic growth was examined with the help of an econometric analysis. According to the analysis results obtained, growth increases positively as competition increases. As a result of the causality analysis, for all countries in the BRICS-T country group, bidirectional causality has been obtained. The historical values of the global competition index affect the current GDP values, at the same time the historical values of the GDP variable affect the current competition index values.