Dejeneratif disk hastalığının oluşumunda myd88 bağımlı yolağın rolü.
Role of the myd88 dependent pathway in degenerative disc disease
  1. Tez No: 627463
  2. Yazar: MEHMET YİĞİT AKGÜN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET MURAT HANCI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
  6. Anahtar Kelimeler: İmmunoloji, Modic dejenerasyon, Toll benzeri reseptör, Bel ağrısı, MyD88 bağımlı yol, Dejeneratif disk hastalığı, Immunology, Modic degeneration, Toll-like receptor, Low back pain, MyD88 dependent pathway, Degenerative disc disease
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Amaç: İntervertebral disk dejenerasyonu ve bel ağrısının ana sebeplerinden biridir. Toll benzeri reseptör 4 (TLR4) sinyal yolunun, miyeloid diferansiye primer cevap proteini (MyD88) bağımlı veya bağımsız yolaklarda olması ve ayrıca nükleus pulposus hücrelerinde TLR4'ün aktivasyonu ile ilişkili sonuçları değerlendirilip belirlenmesidir. Böylelikle, MyD88'e bağlı TLR4 sinyal yolunun disk dejenerasyonunun altında yatan hedef yol olduğuna dair hipotezin desteklenmesi ve sebep olan moleküler mekanizmaları araştırmak için teorik bir temel oluşturulması sağlanmaya çalışılmaktadır. Ayrıca; modic tip değişikliklere ve ilaç kullanıp kullanmamaya göre de dejenerasyonda kullanılan bu yolak ve bu iki faktör arasındaki ilişki ortaya konulmaya çalışılmıştır. Yöntem: Çalışma, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Nöroşirurji Anabilim Dalı ve İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı'nda gerçekleştirilmiştir. Nöroşirurji Anabilim Dalı Polikiliniğine bel ağrısı ve siyatalji şikayeti ile başvuran, lomber MRG ile değerlendirmenin akabinde dejenerasyon bulguları gösteren ve lomber disk hernisi (LDH) nedeniyle cerrahi tedavi endikasyonu mevcut olan 88 erişkin erkek hasta yazılı onam formu alınarak kliniğimizde opere edildi. Lomber dejeneratif disk hastalığının oluşumuna katkıda bulunduğu düşünülen; CD4, IKKA, NF KBA ve TRAF 6 gibi adaptör proteinlerin belirgin rol oynadığı, MyD88'e bağlı Toll like reseptör 4 sinyal yolu değerlendirilmiş ve bu yolun Modic tip dejenerasyon derecesi ile ilişkisi ortaya konmaya çalışılmıştır. Bulgular: Modic dejenerasyon tiplerine göre; Varyansları homojen olan grupta; NF-kBα'nın 0.001 anlamlılık düzeyinde, IRF 3'ün 0.05 anlamlılık düzeyinde ve TICAM2'nin ise 0.01 anlamlılık düzeyinde en az iki grup arasında farklı olduğu gösterilmiştir. CD4 için ise gruplar arasında anlamlı fark olmadığı görülmüştür (p=0.092). Varyansları homojen olmayan grupta ise; IKKα, MYD88, NF-kB p65, TLR4 ve TRAF6 değişkenleri için 0.001 anlamlılık düzeyinde, TICAM1 için 0.05 anlamlılık düzeyinde fark bulunmuştur. TBK1 için ise istatistiksel açıdan anlamlı fark bulunmamıştır (p=0,502). , NSAİİ ilaç kullanıp/kullanmama durumlarına göre MyD 88 değişkeni için varyanslar farklı çıkmış ve p0.05) Sonuç: Çalışmamız, daha önce literatürde gösterilmemiş veya tartışmalı bir şekilde bildirilmiş yorumları, literatürün aksine net şekilde ortaya koymaktadır. Özellikle ''innate immün sistemin'' disk dejenerasyonundaki rolünün ve bunun Modic dejenerasyon ile olan korelasyonunun anlaşılması, gelecekte hastaların yönetimine ve tedavi sürecine dair ciddi gelişmeler sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Aim: One of the primary causes of low back pain is thought to be degeneration of the intervertebral disc (IVD). The aim of the present study was to investigate the role of the myeloid differentiation primary-response protein 88 (MyD88)-dependent Toll-like receptor 4 (TLR4) signal pathway in the mechanism of IVD degeneration. In particular, to determine the relationship between this pathway and modic degeneration which is one of the main findings of disc degeneration; it will be important in increasing theoretical knowledge and its use in the clinic. In this study, the relationship between this pathway and drug use was tried to be revealed. Method: The study was carried out in Istanbul University Cerrahpasa, Cerrahpasa Medical Faculty Department of Neurosurgery and Physiology. A total of 88 adult male patients who presented with low back pain and sciatalgia, showed signs of degeneration after lumbar MRI evaluation, and had indications for surgical treatment for lumbar disc hernia (LDH) were operated in our clinic. It is thought to contribute to the formation of lumbar degenerative disc disease; MyD88-induced Toll-like receptor 4 signaling pathway, in which adapter proteins such as CD4, IKKA, NF KBA and TRAF 6 play a prominent role, was evaluated and its relationship with the degree of Modic type degeneration was attempted. Results: According to modic degeneration types; In the variance homogeneous group; It was shown that NF-kBα was different between at least two groups at 0.001 significance level, IRF 3 at 0.05 significance level and TICAM2 at 0.01 significance level. There was no significant difference between the groups for CD4 (p = 0.092). In the variance non-homogeneous group; IKKα, MYD88, NF-kB p65, TLR4 and TRAF6 were found to be significant at 0.001 significance level and TICAM1 at 0.05 significance level. There was no statistically significant difference for TBK1 (p = 0.502). According to the NSAID use / non-use status, the variances were different for MyD 88 and p 0.05). Conclusion: Our study clearly demonstrates, unlike the literature, comments that have not previously been shown in the literature or have been controversially reported. In particular, understanding the role of the innate immune system in disc degeneration and its correlation with Modic degeneration will provide significant improvements in the management and treatment of patients in the future.