Sağlıklı süt çocuklarında fekal kalprotektin düzeyi
The level of fecal calprotectin in healthy infants
- Tez No: 627472
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN TUFAN KUTLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Gastroenteroloji, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Gastroenterology, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Fekal kalprotektin, süt çocuğu, Fecal Calprotectin, infancy
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
GİRİŞ: Fekal kalprotektin; gastrointestinal sistemde enflamasyonu göstermede kullanılan belirteçtir. Erişkin yaş grubunda referans aralığı belirlenmiş olan fekal kalprotektin düzeyi, pediatrik yaş grubunda özellikle süt çocukluğu döneminde değişkenlik göstermektedir. Referans aralığı süt çocuklarında belirlenememiş olan fekal kalprotektin yanlış tanı ve yönlendirmelere sebep olmaktadır. AMAÇ: Çalışmamızda, sağlam çocuk izlemi dahilinde takip ettiğimiz sağlıklı süt çocuklarının fekal kalprotektin düzeylerinin yaş ile korelasyonunun gösterilmesi amaçlandı. GEREÇ VE YÖNTEM: Çalışmamıza; bebek ve çocuk izlem programına uygun poliklinik ziyaretlerinde bulunan, 1-24 ay yaş aralığında 151 çocuk dahil edildi. Çalışmaya dahil edilen çocukların ebeveynlerine; yaş, cinsiyet, doğum haftası, doğum kilosu, Roma 4 kriterlerine göre kolik varlığı, gastroözofageal reflü varlığı, numune alındığı esnada beslenme şekli, boy ve kilo sorgulandığı anket uygulandı. Dışkı örnekleri analize kadar -80 °C'de muhafaza edildi. Fekal kalprotektin kantitatif ölçümü için EDI™ Kantitatif Fekal Kalprotektin ELISA kiti kullanıldı. BULGULAR: Çalışmaya dahil edilen 1-24 ay yaş aralığında 151 çocuğun fekal kalprotektin değerleri normal dağılıma uymamakta olup, 0,00 µg/g ile 364,15 µg/g arasında değişmektedir. Fekal kalprotektin ortanca değeri 9,32 µg/g olarak bulundu. Yaş gruplarına göre fekal kalprotektin düzeyi; 1-3 ay, 4-6 ay, 7-9 ay, 10-12 ay, 13-18 ay, 19-24 ay arasında değerlendirildiğinde yaş ile fekal kalprotektin düzeyi arasında negatif korelasyon saptandı. Cinsiyet, beslenme şekli, gestasyon haftası, yaşa göre boy ve kilo Z skorları, kolik ve reflü öyküsü gibi faktörlerin fekal kalprotektin düzeyine etkisi gösterilmedi. SONUÇ: Çalışmamızda; sağlıklı süt çocuklarında fekal kalprotektin düzeyi yaş ile negatif korelasyon göstermektedir. Fekal kalprotektin düzeyinin; cinsiyet, beslenme şekli, gestasyon haftası, kolik ve reflü öyküsünden etkilenmediği gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
BACKGROUND: Fecal calprotectin is a biomarker that is excreted in stool during inflammatory process of gastrointestinal system. Fecal Calprotectin levels show negative correlation with age and there is a conflicting data concerning reference values in infancy. The aim of our study was to determine the concentrations of fecal calprotectin in healthy infants aged between 1–24 months. METHOD: This study population consisted of 151 healthy infants aged between 1-24 months. The parents of children were fulfilled a questionnaire regarding several clinical features and sociodemographic factors. Stool samples collected were frozen and stored at -80 °C until analysis. Fecal calprotectin concentration analyzed using a commercial EDI™ Quantitative Fecal Calprotectin ELISA kit. RESULT: Fecal calprotectin values of 151 infants between 1-24 months were unevenly distributed. The overall median fecal calprotectin value was 9,32 µg/g and range between 0,00 µg/g and 364,15 µg/g. The children were divided into six age groups: 1-3 months, 4-6 months, 7-9 months, 10-12 months, 13-18 months and 19-24 months. There was negative correlation between age and fecal calprotectin levels in all age groups. No statistically significant difference was found between gender, mood of feeding, length and weight for age Z-scores, gestational week, history of infantile colic and reflux and fecal calprotectin. CONCLUSION: In this study; fecal calprotectin levels varied with age and showed negative correlation with age. The clinical features such as gender, mood of feeding, gestational week, history of infantile colic and reflux did not appear to affect fecal calprotectin in healthy infants.