Tarihsel süreç içerisinde düğün ve bir eylem sahası olarak düğün törenleri
Wedding ceremonies in the historical process and wedding ceremonies as an action field
  1. Tez No: 627500
  2. Yazar: ESRA AK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ESGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Düğün, Düğün Törenleri, Modern Öncesi, Modern Dönem, Gündelik hayat, Wedding, Wedding Ceremonies, Pre-Modern, Modern Period, Everyday Life
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu çalışma geçmişten bugüne hemen her toplumda insanların gündelik hayat pratikleri içinde evlilik ve aile kurma deneyimlerinin en somut öncülü olarak görülen düğün törenlerinin ve bu törenlere ilişkin ritüellerdeki değişimlerin toplumsal kaynaklarının analizine odaklanmıştır. Düğün ritüeli bireylerin eylemlerinin ve grupsal hareketlerinin bir sonucu olarak gerçekleşmektedir. Çalışmamızda düğün törenlerinin hangi amaçlarla ve ritüellere göre gerçekleştirildiği, bunların zaman ve mekan bağlamında ne türden değişimler geçirdiği irdelenmektedir. Düğünlerin toplumsal uzamlara ve zaman dilimlerine göre nasıl algılandığı, toplumsal uzamdaki çok yönlü değişimleri temsil edip etmediği ve özellikle törensellik bağlamında gerçekleştirilen ritüellerin bu değişimleri yansıtıp yansıtmadığı çalışmamızın çatısını oluşturmaktadır. Ayrıca bireylerin gündelik hayat alanı içerisinde bir eylem sahası olarak değerlendirilebilecek olan düğün törenlerinin, bireyler için sosyal hayatta ve gündelik hayat deneyimleri içindeki karşılıkları da incelememizin temel konularındandır. Bu çerçevede düğün törenleri kapsamında bireylerin kendilerini tanımlayış ve konumlandırma biçimleri, ritüellerin yeniden üretiminde failin etkisine dönük nedenler ve değişen performans biçimleri de analiz edilmektedir. Çalışmanın kuramsal zemini Erving Goffman, Norbert Elias, Pierre Bourdieu, Anthony Giddens ve Zygmunt Bauman gibi sosyologların özellikle yapı-fail düalizmini aşmaya dönük girişimlerinin sonucu olarak gelişen kuramsal tartışmaları şekillendirmektedir. Buradaki önceliğimiz düğün olgusunu salt yapısal bağlamlarıyla değil, aynı zamanda gündelik hayatın pratik boyutunu inşa eden fail kapsamında da değerlendirebilmektir. Elbette söz konusu değerlendirmeler salt kuramsal tartışmalardan ibaret değildir. Çalışmamızda odaklandığımız sorulara ilişkin analizlerimiz, bu türden kuramsal tartışmalar yanında sahadan elde edilen güncel verilerle de desteklenmiştir. Saha araştırmasında nitel araştırma tekniklerinden yarı-yapılandırılmış görüşme ve katılımlı gözlem teknikleri kullanılmıştır. Ayrıca sahadan elde edilen fotoğraflarla birlikte, başka görsel verilerden de yararlanılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study focuses on the analysis of the social sources of wedding ceremonies and changes in rituals related to these ceremonies, which are seen as the most concrete predecessor of marriage and family-building experiences in the daily life practices of people in almost every society from past to present. The wedding ritual takes place as a result of the actions and group movements of individuals. In our study, the purposes and rituals of the wedding ceremonies are held and what kind of changes they have in the context of time and space are examined. How the weddings are perceived according to social spaces and time zones, whether they represent multidimensional changes in social space and whether the rituals realized especially in the context of ceremonies reflect these changes constitute the roof of our study. In addition, wedding ceremonies, which can be regarded as an action area within the daily life of individuals, are among the basic topics of our study for individuals in social life and in their daily life experiences. In this context, within the scope of wedding ceremonies, the way individuals identify and position themselves, the reasons for the influence of the perpetrator and the changing performance styles are also analyzed. The theoretical ground of the study shapes the theoretical debates that have developed as a result of sociologists' attempts to overcome structural-agency dualism, such as Erving Goffman, Norbert Elias, Pierre Bourdieu, Anthony Giddens and Zygmunt Bauman. Our priority here is to evaluate the phenomenon of wedding not only with its structural contexts, but also within the perpetrator of the practical dimension of everyday life. Of course, these evaluations are not merely theoretical discussions. Our analysis of the questions we focused on in our study was supported by such theoretical discussions as well as current data from the field. In the field research, semi-structured interview and participant observation techniques, which are qualitative research techniques, were used. In addition to the photos obtained from the field, other visual data were also used.